Avondvierdaagse tips voor Dummies

‘En van je hela hela hela hola la’… ‘Heuj’! Voor sommige ouders een nachtmerrie, voor anderen een manier om sportief en gezellig samen te zijn met hun kind. Dan hebben we het natuurlijk over ‘DE Avondvierdaagse‘. Voor alle dummies (en pro’s) hebben we hier nog een aantal avondvierdaagse tips.

Zakken snoep, blaren, en zeurende ettertjes

‘Ik wil niet meer lopen’. ‘Ik heb mijn snoep al op, mag ik wat van jou hebben?’ ‘Ik kan niet meer, mijn voeten doen pijn’.
Dit zullen de Avondvierdaagse-tegenstanders alleen maar horen als ze aan deze ellenlange optochten vol dreinende kinderen denken. Al dat gezeur met vroeg avond eten, spullen pakken, snoepzakken halen en dan ook nog die rotherrie van de fanfare. Nee, niks voor mij. Avondvierdaagse-tegenstanders zijn dan ook vaak liever lui dan moe.

Gezellig samen lopen, eindelijk lang kletsen met de moeder uit de klas en o zo trots, als we over de finish gaan

Andere ouders, de Avondvierdaagse-lovers, kunnen niet wachten tot het weer ‘de tijd van het jaar’ is. Een spatje regen, daar kunnen ze wel tegen. Vol goede moed lopen ze niet de 5 km, maar de 10 of zelfs 15 km per dag. Eindelijk kunnen ze kletsen met die moeder die ze op het schoolplein alleen maar 2 minuten kunnen spreken, ideaal. In hun heuptasjes zitten pleisters, Dextro’s (voor de uitgeputte kids die niet meer verder kunnen), ze kennen maar liefst 47 liedjes uit het vierdaagse repertoire en hangen vol trots aan het eind van de week hun 30e kruisje op.

Avondvierdaagse? Uh die in Nijmegen bedoel je toch?

Avondvierdaagse-dummie-alert. Dé avondvierdaagse is gewoon een basisschool evenement, waarbij kinderen vier dagen lang 5 kilometer per dag lopen (of zelfs meer, 10 km en 15 km kunnen ook). Aan het eind van de vier dagen, terwijl je opa en oma, de buurvrouw, de tante van de caissière je opwachten en aanmoedigen,  krijg je een medaille. De kinderen lopen met hun eigen school (en dus klasgenootjes en vriendjes) mee. Tegenwoordig krijgen de kids zakken vol snoep mee, om ‘energie’ te krijgen en gaan ze veel te laat naar bed.

Vanaf hoe oud kunnen kinderen avondvierdaagse lopen?

De avondvierdaagse is alleen voor kinderen die op de basisschool zitten. ‘Maar mijn kind kan nog niet eens naar het winkelcentrum lopen’. Kan die dat niet, of wil die dat niet. De meeste kinderen van vier jaar kunnen prima 5 kilometer lopen. En al kletsend met hun vriendjes, en op de muziek van de fanfare zullen ze niet eens doorhebben dat ze er al zijn. Om over alle ‘heen en weer rennende’ kids niet te spreken. Sommige kinderen rennen de hele avond naar het begin van het peloton, terug naar hun groep en weer naar voren.

Dus aan de benenwagen ligt het niet.
Waarschijnlijk is het overhoop gooien van het opvoed-schema, het laat gaan slapen en de duizenden indrukken die voor een jong kind misschien wat teveel zijn. Dus heb je een kind dat behoefte heeft aan structuur en slaap, dan laat je het nog lekker thuis. Of je kunt één keer lopen (alleen de laatste avond) en alleen op de avond der triomf mee gaan. Ook dan kun je een avondvierdaagse kruisje krijgen. Voor kinderen in de onderbouw lijkt ons dit een geweldige optie.

Wat geven we mee tijdens het lopen

Laat in ieder geval je kind niet met een EHBO doos rondsjouwen. Daar zijn de EHBO plekken voor, en de meeste begeleiders hebben wel wat pleisters bij zich, voor de blaren.
Geef genoeg water mee. Eén grote fles is genoeg, geef alsjeblieft geen liters Yogi mee of blikjes cola.
Geef géén zakken vol snoep mee. Je kind heeft echt niet zoveel suiker nodig dat je de ‘gezonde maanden’ na de kerst nu allemaal tegelijk moet inhalen. Ook is Dextro niet echt nodig. Er zullen ouders zijn die erbij zweren, maar kinderen hebben echt geen extra energie nodig. Misschien dat je als ouder er een nodig hebt, maar laat het daar bij.
Een banaantje is lekker, gezond en boordevol energie, een goed alternatief dus. Wat gesneden komkommers of een appel zijn ook prima tussendoortjes. Natuurlijk kan een rolletje snoep niet ontbreken, maar hou het echt daarbij. Het is tegenwoordig haast een competitie geworden ‘wie heeft er het meeste rotzooi mee’. Laat je dus niet meesleuren als ouder, in deze suiker trend.

Veel plezier

En? Lopen jullie ook mee?

3 Comments

 • Reply Vlijtig Liesje 19 mei 2015 at 10:00

  Nee, ik haat mensenmassa’s. Ik wandel dan liever gewoon een keer met de kinderen.

  • Reply astridmucaj 19 mei 2015 at 14:47

   Ook niet voor een medaille?

 • Reply Lees mee 29: mijn favoriete blogs van afgelopen week - Lotus Writings 13 mei 2017 at 05:02

  […] nieuwe fase wanneer je kind in de bovenbouw zit), maar wie net begint heeft zeker wat aan dit artikel van Coole Ouders. Want wat moet je nu eigenlijk wel en niet meenemen? Astrid zette dit voor je op […]

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge