Tegenwoordig kost studeren veel geld. De basisbeurs bestaat niet meer. Er is nog wel studiefinanciering, maar dat moeten je kids later, met rente (!), terugbetalen. Veel ouders willen hun kinderen wel een financieel steuntje in de rug geven. Alles voor een fijne toekomst voor je kids toch? Maar hoe kun je nou je geld investeren in de studie van je kind (of zoals in ons geval, van je vier kinderen).

Beleggen in plaats van sparen op een spaarrekening

Duurt het nog een tijdje voordat je kind gaat studeren? Dan kun je natuurlijk maandelijks een bedrag opzij leggen. Wij doen dit zelf voor alle kinderen vanaf de geboorte al. Maar met die lage rente levert een spaarrekening niet veel op. Geld investeren in een beleggingsfonds is een goed alternatief. Let wel op dat beleggen ook kosten en risico’s met zich meebrengt. Beleggen kan steeds makkelijker ook als je hier niet voor geleerd hebt. Je zou natuurlijk ook iemand met iets meer verstand van zaken in de arm kunnen nemen, zodat je zeker weet dat je niet teveel risico’s loopt.

Geld investeren in een studentenwoning

Dit is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar kennissen van ons hebben dit ook gedaan. Ze kochten een appartement met meerdere slaapkamers. Eén ervan is ‘bezet’ door hun zoon, en de andere kamers verhuren zij aan andere studenten. Zo heeft hun zoon geen maandelijkse huurkosten en hebben zij maandelijks een vast extra inkomen.

Je kun dit op verschillende manieren regelen.

  • Je koopt een studentenwoning en sluit hiervoor een hypotheek af

Het nadeel is dat je de hypotheekrente voor een tweede huis niet kunt aftrekken. Maar het voordeel is dat je de huurinkomsten niet bij je inkomen hoeft op te tellen. Van de huurinkomsten kunt je dan weer (een deel van) de hypotheek betalen. Dit is zeker interessant  als er meerdere huurders in de studentenwoning wonen, zoals dat bij onze kennissen het geval is.

  • Je investeert je spaargeld in een studentenwoning

Een woning kopen voor een studerend kind kan een goede investering zijn. Zeker in populaire studentensteden zoals Groningen  😉  In deze steden is de vraag naar kamers tegenwoordig heel groot. Daardoor blijft de woning zijn waarde houden. Of wordt zelfs meer waard.

  • Je schenkt je kind een bedrag

Is je kind tussen 18 en 40 jaar oud? Dan mag je maximaal € 100.000,- belastingvrij schenken voor de aankoop van een woning.  Je hoeft niet naar de notaris voor een schenkingsakte. Je kunt samen jullie afspraken op papier zetten. Dit wordt ook wel een ‘onderhandse schenkingsakte’ genoemd.

Geld investeren in de studie van je kind: kies de manier die jullie past

Of je nu geld investeert via een beleggingsfonds, spaart of geld investeert in een (studenten)woning: bekijk goed wat het beste bij jullie past. En vergeet niet goed op een rijtje te zetten, wat de voor- en nadelen zijn. Check bijvoorbeeld altijd of je een woning mag gebruiken als studentenwoning. Hier moet je meestal een vergunning voor aanvragen en aan bepaalde eisen voldoen voor die vergunning wordt verleend.

 


© Shutterstock

Artikel in samenwerking met Centraal Beheer