Oef onze oudste is sinds kort alweer zeven jaar! Wat een mijlpaal zeg. We hebben gewoon al meer dan 62.000 uur een kind in leven kunnen houden 😉  A M A Z I N G niet?!  Maar nu komt steeds vaker de vraag boven drijven, wanneer is het tijd voor een eigen telefoon. Dit is helemaal omdat er kinderen in zijn (combinatie)klas zijn die al een eigen telefoon hebben. Ja, waar wij met onze veertien jaar een mobiele koelkast met antenne kregen, kun je tegenwoordig al zesjarigen vinden die beter op een smartphone functioneren dan een geschoolde vent van mid veertig. Dus nu is de grote vraag, wanneer mag onze zoon een eigen telefoon. En wordt dat een ouderwets dingetje zonder internet enzo, met old school knopjes alleen om mama te bellen in noodgevallen, of toch een hip dingetje zoals een Samsung telefoon of iPhone? Ik kwam met de volgende ‘voorwaarden’ voor het krijgen van een eigen telefoon, en ben erg benieuwd wat jullie kids wanneer mogen.

Verantwoordelijkheid van het kind

Natuurlijk is geen één kind ‘volwassen’ genoeg om een eigen telefoon te hebben. Daarom ben ik altijd verbaasd over ouders die hun kind (dat leert fietsen) een gloednieuwe fiets geven, en vervolgens geïrriteerd worden als de fiets krassen krijgt… Een kind is nou eenmaal een kind. Dus daarom zal onze zoon niet zo heel snel een telefoon krijgen die iets minder dan een maandloon kost.

Dus denk je dat jouw kind het aan kan om een telefoon te hebben, zonder dat ie gelijk de eerste dag kwijt of kapot is, dan kun je gaan kijken naar welke telefoon het beste bij je past.

Smartphone of ‘gewone’ telefoon

Krijgt jouw kind de nieuwste Samsung telefoon of liever zo’n oud ding wat ze waarschijnlijk niet eens zullen herkennen als een telefoon? Ik had laatst een oud telefoontje gevonden, zo een die tien jaar geleden helemaal hip was, omdat je ‘m kon open klappen. De kinderen hadden geen flauw idee dat het een telefoon was. Dus heel erg old school zul je ze niet vinden, maar een telefoon met gewone knoppen zijn nog steeds prepaid te verkrijgen. Of je vist een oude telefoon die je nog ergens in een vergeten bak had zitten boven water.

Een smartphone voor jonge kinderen vind ik zelf een beetje nutteloos. Bovendien hebben ze dan vaak toegang tot het internet en kinderen hebben zelf gewoon niet de juiste grenzen wat internet gebruik betreft.

Een filter of een ouderlijk toezicht vind ik eigenlijk wel een must voor kinderen met een smartphone onder de twaalf jaar. Natuurlijk is er zoiets als privacy, maar als er niks geks gebeurd, valt er ook niks geks te verbergen.

Altijd een telefoon, of alleen op bepaalde momenten?

Mag jouw kind de telefoon altijd met zich meenemen? Of alleen op bepaalde tijden of momenten. Zo zit onze zoon op voetbal, en jouw kind heeft vast ook een sport of hobby waar hij of zij vanzelf een keer alleen heen gaat. Ik vind het zelf fijn om te weten waar mijn kind is, en hem te kunnen bellen als er iets is. Of andersom, dat hij mij kan bellen als er iets is. Dus wie weet krijgt hij binnenkort een telefoon om onderweg te hebben, voor wanneer hij alleen is.

Verder vind ik het onnodig dat hij een telefoon thuis zou hebben. Niemand hoeft hem te bellen, vriendjes kunnen mij bellen, of aanbellen aan de deur, een eigen telefoon vind ik tot nu toe onnodig. Bij gebrek aan een tablet heeft een vriendin haar zoon van zeven wel een smartphone gegeven. Zo kan hij daar wat spelletjes op spelen en filmpjes kijken. Zoveel verschillende soorten mensen, zoveel verschillende smaken.

 

Wanneer mogen jouw kids een telefoon?! En wat voor een soort telefoon krijgen ze dan?!

 


© Shutterstock