Tijd… Wat is dat nu ook al weer? Voor een mama is het vaak een luxegoed. Ik wil graag altijd iets huisgemaakts als op tafel toveren of koken met mijn kinderen maar het ontbreekt me vaak aan tijd. Tot ik onlangs wat restjes bladerdeeg had en ermee ging experimenteren. Ik had snel enkele aperitief hapjes en dessertjes klaar. En een extra pluspunt: mijn zoontje vond het geweldig om mee te helpen. Je kan eindeloos variëren met bladerdeeg. Ik werk steeds met kant en klaar bladerdeeg uit het koelvak (je bladerdeeg zelf kan natuurlijk altijd maar dat is veel tijdrovender). Een snelle oplossing om toch iets zelfgemaakt op tafel te toveren in een mum van tijd. Ik som hier graag onze favoriete zoete combinaties op. Wie weet toveren we binnenkort ook wat hartig lekkers uit onze mouw.

Marshmallow Fun

Wat heb je nodig: 1 vel bladerdeeg, een pot choco, mini-marshmallows, eigeel, een scheutje melk.

Aan de slag:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rol het bladerdeeg open en snij het vel in driehoekjes.
  • Besmeer 1 zijde van iedere driehoek met choco.
  • Leg op het puntje van ieder driehoekje een marshmallow.
  • Rol het driehoekje op (van de top van de driehoek met de marshmallow naar de onderzijde) en druk op het einde goed aan.
  • Doe het eigeel samen met een scheutje melk in een kommetje. Meng het geheel goed. Je hebt nu een dorure gemaakt.
  • Strijk met een penseel de buitenzijde van het bladerdeegkoekje in met de dorure. Dit geeft je bladerdeeg een mooie glans.
  • Bak de koekjes een 15-tal minuten in de oven.

Mini-appelrolletjes

Wat heb je nodig: 1 vel bladerdeeg, een appel, rietsuiker, boter, kaneel, eigeel, een scheutje melk.

Aan de slag:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rol het bladerdeeg open en snij het vel in lange rechthoekjes.
  • Doe 2 grote eetlepels boter, een flinke snuif kaneel en 2 theelepel rietsuiker in een kommetje. Meng goed.
  • Besmeer 1 zijde van iedere rechthoek met het mengsel.
  • Schil de appel en snij in fijne partjes
  • Leg op het uiteinde van iedere rechthoek een partje appel.
  • Rol het rechthoekje op (van de ene smalle zijde met appel naar de andere smalle zijde) en druk op het einde goed aan.
  • Maak een dorure (zie marshmallowfun)
  • Strijk met een penseel de buitenzijde van het bladerdeegkoekje in met de dorure. Dit geeft je bladerdeeg een mooie glans.
  • Bak de koekjes een 15-tal minuten in de oven.

Speculaas-peer rolletjes

Wat heb je nodig: 1 vel bladerdeeg, een sappige conferencepeer, speculaaskoekjes, eigeel, een scheutje melk.

Aan de slag:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rol het bladerdeeg open en snij het vel in lange rechthoekjes.
  • Doe enkele speculaaskoekjes in een plastic zakje. Sluit het zakje goed af en rol erover met je deegrol tot je fijne kruimels hebt.
  • Bestrooi 1 zijde van iedere rechthoek met speculaaskruimels.
  • Schil de peer en snij in fijne partjes
  • Leg op het uiteinde van iedere rechthoek een partje peer.
  • Rol het rechthoekje op (van de ene smalle zijde met peer naar de andere smalle zijde) en druk op het einde goed aan.
  • Maak een dorure (zie marshmallowfun)
  • Strijk met een penseel de buitenzijde van het bladerdeegkoekje in met de dorure. Dit geeft je bladerdeeg een mooie glans.
  • Bak de koekjes een 15-tal minuten in de oven.

Tips en Trics

  • Ik kies vandaag bewust voor rolletjes omdat dit het leukste is voor de kinderen om te doen. Ik heb ondertussen al een kleine oprol-expert in huis.
  • Zorg dat je de rolletjes steeds goed aandrukt. Bladerdeeg bestaat uit verschillende dunne laagjes deeg en boter. Deze ‘bladeren’ mooi als je ze bakt. Hierdoor stijgt het volume van je baksel in de oven. Als je het rolletje niet goed aandrukt, bestaat het risico dat het ‘ontrolt’. Het oogt dan net iets minder mooi.
  • Al veel ervaring met bladerdeeg en doe je graag eens gek? Google dan zeker: bladerdeeg roosjes of bladerdeeg molentjes

Ik ben Audrey. Sinds 2012 getrouwd met de leukste postbode. Trotse mama van Jonah (2013) en Eli (2016) Sociaal werker van beroep met daarnaast tal van hobby’s. Ik hou van bloggen op audreyendriekerels, creatief aan de slag gaan met papier en penseel/pen , haken en natuurlijk koken. Wat koken betreft heb ik een lichte voorkeur voor bakken (ik hou van zoet). Ik ben nogal fan van eenvoud en dat zie je ook in mijn recepten. Onder het motto ‘gewoon doen is ook al moeilijk genoeg’ 😉 Ik kook graag voor mijn kindjes en als het even kan ook samen met hen. Verwacht dus simpele, kidsproof en lekkere recepten met heel veel (mama)liefde gemaakt. Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties, tips, vragen,…

© Shutterstock