Ik ging laatst eens door alle keukenkastjes heen. In plaats van een voorjaarsschoonmaak, deed ik een eindejaarsschoonmaak. Hier ben ik overigens nog steeds mee bezig, zodat we voor het nieuwe jaar klaar en opgeruimd zijn. Want was is er nou fijner dan met een fris thuis aan het nieuwe jaar te beginnen?! Vandaag neem ik je mee op een virtuele tour door onze keukenkastjes, en laat ik je zien welke dingen je eigenlijk écht nodig hebt, en welke dingen je vandaag nog de deur uit kan doen. En als je ze dan de deur uit wilt doen (zonder te verkopen) geef ze dan aan iemand die het goed kan gebruiken, of een weggeef winkel. Dan heeft een ander er ook nog iets aan. Dus kijk eens of jij ook met deze makkelijke manier de keuken netjes en opgeruimd houdt, zelfs met kids.

Kinder bestek en borden

Onze kids zitten in de leeftijd 1-8 jaar. En daarmee is dat nog vrij uiteenlopend wat zelfstandigheid betreft. De kleinste twee kunnen wel een beetje zelf eten (die van 1 heeft daar nog iets meer moeite mee, om dit ook daadwerkelijk met bestek te doen), maar die zie ik voorlopig nog geen stenen borden en ijzeren bestek gebruiken. Plastic bestek en servies van de Ikea hadden we nog in overvloed en dat blijven we dus lekker gebruiken. Maar die oudste twee kunnen eigenlijk prima van een ‘grote mensen bord’ eten, en ‘grote mensen bestek’ gebruiken niet?! Ook besloot ik dat in plaats van allerlei verschillende plastic bekers in allerlei soorten en maten te hebben, te gaan voor één soort. Niet alleen staat het mooier, het ruimt ook nog eens veel handiger op als alles gewoon in elkaar gestapeld kan worden. Wij kozen dus voor het plastic servies van de Ikea, omdat we hier ook het meest van hadden, en het extreem goedkoop is. 

Alle plastic bekers die ze hebben gekregen met een traktatie, in een pretpark of ergens anders vandaan hebben gehaald hebben we dus in de weggeef-kast bij ons op school gezet. Ik vond het zonde om dit allemaal weg te gooien, want het zag er immers nog allemaal prima uit. Tot mijn verbazing was de volgende dag al, al het plastic spul dat we in de kast hadden gezet verdwenen. Die hebben dus een nieuw thuis gekregen, wat mij dan ook weer een goed gevoel geeft.

Ook alle (baby) flessen heb ik van de hand gedaan nu de kleinste niet echt meer zoveel flessen gebruikt. Dat scheelde weer een hoop ruimte in de kast, en door allemaal een eigen kleur beker te kiezen per dag, gebruiken we ook niet meer dan 4 bekers per dag. Hiervoor wilden de kids nog wel eens elke keer met drinken een nieuwe beker pakken. Dus de afwas is ook meer dan gehalveerd zou ik zeggen. Drie vliegen in één klap dus.

Keuken apparatuur eens onder de loep nemen

Daarna werdt het de hoogste tijd om eens even al ons keukenapparatuur onder de loep te nemen. Want we hebben echt veel meer dan we eigenlijk gebruiken kwam ik achter. Zo hadden we een blender gekregen voor het zelf maken van overheerlijke smoothies, maar hier heb ik tot nu toe nog niet de tijd voor genomen. De super handige blender was dus helemaal niet verkeerd, maar voor ons gezin overbodig. Dus gaf ik ‘m met alle liefde aan een vriendin die helemaal into healthy recepten is sinds kort. Zij blij, wij blij.

En voor de dingen die wel gepureerd moeten worden, zoals de hapjes van de kleine, of wanneer ik toch tijd heb om een banaan met wat Griekse Yoghurt te mixen, dan gebruik ik gewoon mijn staafmixer. Deze doet eigenlijk precies hetzelfde als de blender, maar is 3x zo klein en twee keer zo handzaam.

Een aantal maanden geleden besloot ik al om onze keukenmachine van de hand te doen. Behalve dat het ding een half aanrecht in beslag nam (oké, beetje overdreven natuurlijk, maar je snapt mijn punt) gebruikten we ook deze nauwelijks!

Eén ding dat ik (tot er misschien ooit een Quooker uit de hemel komt vallen) echt nooit uit huis zal doen is onze waterkoker. Die gebruik ik echt letterlijk elke dag wel een aantal keer. Sowieso voor alle kopjes thee die we drinken, maar we maken ook chocolademelk met speciaal cacao poeder. In plaats van water op het vuur te laten koken, doe ik eerst het water in de waterkoker en giet het kokende water in de pan. Scheelt heel veel in ons gebruik van gas trouwens. Weer meerdere vliegen in één klap.

Ik bedenk me nu dat we eigenlijk ook de broodrooster wel een ander thuis kunnen geven. Want hoe vaak per jaar gebruik ik die? Misschien vier keer. En om voor die vier keer nou het hele jaar door een half kastje kwijt te zijn is ook redelijk overdreven niet?! Dus die gaat nu op het ’to give’ lijstje en uit de keuken.

Ga zelf eens door je keukenkastjes heen (of misschien staat het wel gewoon ruimte in te nemen op je aanrecht) om te zien wat er weg kan. Vooral als je uit de jonge kinderen fase bent, zul je verbaasd staan over hoeveel dingen je eigenlijk weg kunt doen. Van plastic bekers, tot afgekloven plastic vorkjes, tot fop spenen die ze niet meer gebruiken en dopjes van flessen die je niet eens meer kunt vinden. Kan een ander het gebruiken, leg het dan in een weggeef-kast of een weggeef-winkel, en anders kun je het in een recycle bak doen. Keukenapparatuur dat niet meer werkt kun je het best inleveren bij een witgoed zaak zodat deze op de juiste manier worden weggedaan.

Kijk wat er kapot is, en wat je beter nieuw kunt kopen

Soms is het ook goed om eens na te gaan welke apparaten kapot zijn, of niet meer functioneren zoals het hoort. Ook lijkt het gebruik van oude apparaten misschien erg duurzaam en goedkoop, maar vergis je niet. Oude(re) apparaten hebben vaak een veel hoger verbruik, en zijn daarom veel minder zuinig.

Soms is het dus goed om eens je keuken door te gaan en te kijken welke apparaten je met een beter energie label kunt aanschaffen. Bij de Bijenkorf heb je alle huishoudelijke apparaten (zoals je waterkoker, staafmixer en blender) die je kunt bedenken, voor een fijne prijs en met een goed en zuinig energielabel. Door alles op dezelfde plek te shoppen (of dat nou in de winkel is, of in de webshop) ben je ook weer extra duurzaam bezig.

Geef alles een vaste plek

Niets is zo frustrerend als spullen onvindbaar blijken te zijn. Daarom heeft alles in onze keuken een vaste plek. De borden bij de borden, al het plastic kinderservies op een plek waar de kids ook zelf bijkunnen en de glazen in een hogere kast, zodat de kleintjes er niet bij kunnen. De pannen hebben een plaatsje onder het fornuis want dat is waar we de pannen het meest gebruiken. Kijk eens in je keuken of je een handige en logische plek voor al je spullen kunt vinden.

Als alles een eigen plekje heeft is het ook makkelijker om alles weer terug te zetten waar het hoort. Onze kids pakken zelf de vaatwasser uit en weten, omdat alles een vaste plek heeft, precies waar ze het neer kunnen zetten.

Ruim voor het slapengaan de keuken op

Ken je dat gevoel wanneer je ’s ochtends naar beneden gaat en je als eerst een rommelige keuken tegenkomt? Niet zo fijn he? Dat lost je makkelijk op door 10 minuten de tijd neemt om na het avond eten even de keuken aan kant te maken. Een super clean up dus. Alle vaat in de vaatwasser, of zelf afwassen. Het fornuis netjes schoonmaken en het aanrechtblad zo leeg mogelijk maken zodat je deze gemakkelijk schoon krijgt.


© Shutterstock