Led verlichting heeft voordelen. Een laag energiegebruik en een lange levensduur. De hogere kostprijs wordt hierdoor ruimschoots gecompenseerd. Led verlichting is hierdoor duurzaam waarbij de verlichting overal toepasbaar is. De gloeilamp is sinds 2012 in Europa verboden, omdat die inefficiënt en milieuonvriendelijk is.

Energielabel

Bij het huidige label is klasse A++ het zuinigst. Het label is nu van toepassing op bijna alle soorten lampen. Ledlampen, spaarlampen en TL-lampen hebben de zuinigste energie labels. Halogeen- en gloeilampen de minst zuinige. Behalve het energielabel wordt het vermogen in watt, de lichtopbrengst in lumen, de levensduur in branduren en het aantal keren dat de lamp in- en uitgeschakeld kan worden in schakelcycli aangegeven.

Led

Ledlampen zijn goedkoper geworden. Ze zijn in tien jaar zo snel in prijs gedaald dat ze nu moeiteloos voor drie à vijf euro te koop zijn. Die kosten verdienen zich heel snel terug door besparing op elektriciteit. Een 40 watt-lamp vervangen door led bespaart bijvoorbeeld jaarlijks 4,10 euro aan stroom als de lamp redelijk vaak aan is. Een lamp in de keuken of de woonkamer haalt gemakkelijk 550 branduren per jaar. Ledlampen zijn dus al na een jaar goedkoper en direct goed voor het klimaat. Milieu Centraal rekent voorzichtig met vijf jaar terugverdientijd om het hele huis in één keer gloeilampvrij te maken. Een deel van de oude lampen in huis heeft immers een laag wattage of brandt weinig.

Omvang


Verlichting is verantwoordelijk voor meer dan 19 procent van het totale elektriciteitsverbruik op de wereld. Wereldwijd verbruiken kantoren en industrie meer dan de helft van de totale verlichting. Alleen al in de VS verbruiken tl-lampen jaarlijks ongeveer 200 miljard kilowatt aan elektriciteit. Als al deze lampen zouden worden vervangen door de nieuwe tl ledlampen, zouden de VS ongeveer 100 miljard kilowatt minder energie verbruiken wat vergelijkbaar is met de productie van 50 middelgrote energiecentrales. Dat zou een besparing opleveren van meer dan 12 miljard dollar en voorkomen dat 60 miljoen ton CO2 in de atmosfeer terechtkomt.

Als alle Nederlandse huishoudens al hun oude lampen wegdoen en led lampen kopen, leidt dat volgens stichting Urgenda tot 0,3 miljoen ton CO2-besparing. Dat is evenveel als de uitstoot van een kleine elektriciteitscentrale. De Tweede Kamer heeft vorig jaar trouwens ook opgeroepen om led te verplichten voor bedrijven.