De eethoek is een belangrijke plek in huis. Het is de plek om in de ochtend aan de eetkamertafel met het gezin de dag te starten, om in de middag een kop koffie te drinken, en om in de avond de dag weer af te sluiten. Kortom, je brengt er behoorlijk veel tijd door! Het is daarom belangrijk dat de eethoek er niet alleen mooi en gezellig uitziet, maar ook comfortabel zit. Bij het inrichten van een eethoek komt dus meer kijken dan je vooraf had inschat. De uitstraling van de eettafel, de stoelhoogte en andere factoren spelen een belangrijke rol. In dit artikel delen we daarom een aantal handige tips, zodat je geen miskoop begaat. Lees je verder?

De afmetingen van de tafel bepalen

Voor de afmeting van de ideale eettafel zijn je eigen lichaamslengte, de beschikbare ruimte en het aantal personen dat aan tafel zit belangrijk. De ideale eettafel heeft de hoogte van ongeveer 74 á 75 centimeter. De lengte is afhankelijk van het aantal personen aan tafel. Ben je bijvoorbeeld met zijn tweeën, dan is een tafel van 70 centimeter lengte voldoende. Maar ben je met 6 personen of meer? Dan kun je beter op zoek gaan naar een eettafel met een lengte van minstens 2 meter. Tot slot is het belangrijk om de positie van de tafelpoten te bepalen. Hoe dichter de poten aan de zijkant van de tafel zijn bevestigd, hoe meer ruimte je hebt voor je stoelen.  

Ruimte besparen met een ronde eettafel

Een alternatief kan gevonden worden in een ronde tafel. Een ronde eettafel heeft namelijk grote voordelen ten opzichte van een rechthoekige tafel. Zo neemt een ronde eetkamertafel veel minder ruimte in beslag en is het veel gemakkelijker om een gesprek met elkaar te voeren aan tafel. Bovendien kun je moeiteloos meer zitplaatsen creëren. 

Hoe kies je de juiste eetkamerstoelen

Het is inmiddels wel duidelijk dat het inrichten van de eethoek geen gemakkelijke klus is. De uitstraling van de eettafel en eetkamerstoelen zijn belangrijk, maar ook de afmetingen van deze meubels vervullen een grote rol. Welke richtlijnen kun je aanhouden als uitgangspunt voor het uitkiezen van de ideale stoelen? Een eetkamerstoel vormt een belangrijk onderdeel van je eethoek. Dat spreekt natuurlijk voor zich. Je kunt kiezen uit eetkamerstoelen met of zonder armleuningen. De gemiddelde zithoogte van een eetkamerstoel is tussen de 40 en 45 centimeter. De gemiddelde breedte van een stoel ligt tussen de 45 en 59 centimeter, afhankelijk of je een eetkamerstoel met of zonder armleuning kiest. Als je voor een eetkamerstoel met armleuning kiest, let er dan op dat de stoelen nog onder de tafel geschoven kunnen worden. Zo bespaar je namelijk ruimte!