Dus, jij wilt je dak gaan vernieuwen? Super goed idee. Want een dak zorgt niet alleen voor bescherming (tegen wind, regen, sneeuw en kou) maar draagt ook bij aan de uitstraling van je huis. En zoals we allemaal weten kun je met deze markt een upgrade van je huis al gauw terugverdienen. Je hoeft dus niet te wachten tot het dak lekt en je allerlei potjes en pannetjes in de woonkamer hebt staan, voor je aan een nieuw dak begint.

Het is vaak verstandig om eens in de zoveel tijd eens je dak te (laten) inspecteren. Soms kan een lek heel gemakkelijk verholpen worden zonder dat je een nieuw dak nodig hebt. Zo hadden wij laatst een lek en stuurde ik mijn lieftallige durfal het dak op (gelukkig heeft hij geen hoogtevrees), en ontdekte hij dat er gewoon alleen een dakpan scheef lag. Dat was dus makkelijk en snel verholpen. Maar soms heeft een dak toch echt wat meer nodig dan alleen het verschuiven van een dakpan.

Wat kost een nieuw dak?

Allereerst moet je gaan uitzoeken wat voor dak je wilt. Er zijn verschillende soorten dakbedekking op de markt aanwezig. En elke dakbedekking heeft zo zijn voordeel. Sommige zijn wat goedkoper, anderen duurder. De één gaat wat langer mee dan de ander. En dan hebben we natuurlijk de kosten dakbedekking. Je kunt tegenwoordig ook meer aan de natuur denken en kiezen voor bijvoorbeeld een sedum dak. Deze dakbedekking bestaat voornamelijk uit kleine plantjes waardoor het extra goed isoleert én het water beter verdeeld wordt op het dak. Daarnaast staat een sedum dak natuurlijk veel leuker dan een plat dak met asfalt bovenop. Wil je de kosten dakshingles berekenen? Dan zijn daar allerlei handige tools voor op het internet te vinden.

De kosten verminderen door zelf te doen, lokaal te kiezen en samen op te trekken

Een handige Harry kan waarschijnlijk de meeste platte daken wel zelf vervangen. Het wordt pas echt spannend als het om hoge schuine daken gaat. Niet iedereen heeft de skills van Sinterklaas, dus daarom is het vaak handig om voor die grotere klussen toch een dakdekker in te huren. Je kunt wel kosten besparen door een aantal zaken zelf te doen en voor te bereiden, waardoor je ook de kosten weer wat drukt. Denk hierbij aan het verwijderen van de oude dakbedekking. De meeste kosten voor het plaatsen van nieuwe dakbedekking zit hem namelijk in de arbeidskosten. Dus als jij je twee rechterhanden zelf uit de mouwen steekt, druk je daarmee een groot deel van de kosten zo de kop in.

Daarnaast is het altijd fijn om met een aantal buren eens om tafel te gaan zitten. Want heel vaak doen bedrijven aan een soort groepskorting. Als je dus met meerdere buren bij dezelfde dakdekker je dak laat repareren of vernieuwen, kun je met een grotere groep mensen altijd de prijs naar beneden krijgen. De dakdekker hoeft namelijk niet elke keer naar een ander te rijden, en kan gelijk groter inkopen.

En natuurlijk kies je voor een lokale ondernemer. Niet alleen maar duurzamer, ook goed voor het gemeenschapsgevoel én de voorrijkosten stellen niet zoveel voor.