‘Mijn kinderen mogen niet op de iPad, want dat hebben ze niet nodig’, hoorde ik laatst op het schoolplein. ‘Ja die van mij ook niet hoor, helemaal niet goed voor hun ogen.’ Hmmm… ik voelde me bijna de slechtste moeder van het jaar op dat moment. Want mijn kinderen mogen dus wél op de iPad/tablet. Slecht voor hun ogen he? O, dat zei trouwens een moeder waarvan de kids minstens een paar uur per dag hersenloos naar een 100 inch scherm mogen staren. Ik voelde me dus gelijk een stuk beter. Maar serieus, waarom zouden je kinderen op de basisschool niet met een iPad mogen spelen? Ik vroeg even wat rond en kwam tot de volgende conclusies die je misschien wel zullen interesseren. Ja, ik geef je dus een aantal goede excuses om je kids juist wél op de tablet te laten spelen. Dus de volgende keer als er weer zo’n betweterige moeder is die zegt dat een tablet echt super mega slecht is voor je kind, dan kom je gewoon met deze meesterlijke antwoorden. Wedden dat je niet meer meedingt naar de Award voor slechtste moeder van het jaar?

Hersenloos schermgedrag

Ik had het er al eerder over. Maar naar tv kijken, of een film kijken is leuk hoor voor kids. En natuurlijk ook voor ons als ouders ook ideaal, want terwijl onze kiddo’s hier naar staren kunnen wij ‘ons ding doen’. Douchen ofzo, of een keer uitgebreid badderen, een heerlijke maaltijd op tafel toveren. Toch is het eigenlijk best zielig. Dat we onze kinderen met zero hersenactiviteit uitschakelen voor een minuut of 90 tot zelfs twee uur achter elkaar. Dat ze gehersenspoeld worden wil ik nog net niet zeggen, maar dat ze alleen maar staren en iets zien bewegen. Het vraagt geen nadenken, er wordt gewoon in je kinderen gepompt. En dat brengt me meteen op het volgende punt

Op de iPad is er interactie

Een tablet doet niks, als jij of je kids niets doen. Zo simpel is het. Dus er wordt interactie gevraagd. En dus ook hersenactiviteit! 😉 En ja, hoe kun je als ouders er nou op tegen zijn dat die grijze massa zo nu en dan goed gebruikt wordt?! Ik weet eerlijk gezegd geen tegenargument. Behalve dan wanneer het tijd is voor dat brein en het lichaam, om te rusten. Midden in de nacht dus. Maar goed, dan zitten onze kids ook niet op een tablet. Interactie is dus het woord.

Via spelletjes leren ze tactiek, verliezen en winnen

Omgaan met teleurstelling, de euforie van het winnen en tactiek. Dat alles kun je prima leren op een tablet met wat leuke spelletjes erop. Ja, dat kan ook via ganzenbord (ik hoor het je denken!) maar dat speel je nooit alleen. Gezelschapsspelletjes doen we ook. Gezellig met zijn allen. Maar soms heeft niet iedereen zin, of willen ze allebei iets heel anders doen. Dan is het ideaal dat zoonlief zijn LEGO app kan openen en dochterlief speelt het liefste met de Littlest Petshop app. Zijn het nou typische educatieve spelletjes waar ze ook echt heel erg veel informatie van opsteken? Nee. Maar daar kom ik straks nog op terug. De kids leren omgaan met het idee van een plat scherm dat 3D beelden doet bewegen op de manier zoals zij ze aansturen.

Mediawijsheid

Iemand noemde dit als voordeel van je kids wél laten spelen op een tablet. En ik vond het een hele goeie. Want hoe je het ook wend of keert… De meeste kinderen zullen vanzelf allemaal met een tablet op school alles moeten leren. Er bestaan al de zogenaamde iPad scholen en op steeds meer scholen wordt gewerkt met tablets. Misschien nog niet voor alle lessen, maar dat kan niet lang meer duren. Op onze school wordt er trouwens nog niet met iPads gewerkt ofzo. Hoe jammer zal het zijn als jouw kind als enige naar dat ding zit te staren omdat het niet weet wat het is, of hoe hij ermee om moet gaan. Jullie hebben per slot van rekening toch niet in een grot geleefd?

Educatieve spelletjes

Nou voor al die mensen die nu denken dat mijn kinderen saaie domme spelletjes spelen waar ze niet veel wijzer van worden…. WRONG! Wij hebben sinds kort de geweldige app Squla op de iPad staan en we vinden het helemaal geweldig. Daarover vertellen we trouwens over een maand of wat iets meer over, want ik denk eigenlijk dat het een soort ‘verplicht’ nummertje moet worden voor alle schoolgaande kinderen in Nederland, maar dat is een ander verhaal.

Er zijn genoeg educatieve apps te verkrijgen in de app store. Zo leerden onze kinderen tellen in het Engels toen ze twee waren, kan zoonlief al sinds hij drie jaar is alle letters van het alfabet, en weten ze hoe ze moeten optellen en aftrekken. Hebben ze dat van mij geleerd? Nee, want ik heb er het geduld niet altijd voor (eerlijk waar!) en ik ben geen afgestudeerde PABO student. Geen juffen achtergrond. Dus ze hebben dit zeker niet van mij geleerd. Lang leve de iPad.

Beeldscherm beveiliging

Op de iPad kun je trouwens heel gemakkelijk beeldschermbeveiliging  inschakelen. Je bepaald of een app geopend of gesloten kan worden, of ze tien minuten of een half uur mogen spelen en nog veel meer. Superhandig zo’n extra ouder toch?! Kan op een tv volgens mij allemaal niet. En daarmee kun je dus prima een schermtijd instellen. Hier is dat 20 minuten per kind op de tablet voor spelletjes, en daarnaast mogen ze een kwartier tot een half uur met Squla spelen.

 

En wat vind jij? Mogen jouw kids wel op de iPad/tablet spelen?

 


© Shutterstock