Ja hoor, het was weer zover. De kids waren om half zes wakker. Half zes! Ja echt! Want ‘de vogeltjes fluiten en het is licht buiten’. En dat terwijl de zomer tijd al was ingegaan. De grootste ellende was eigenlijk altijd ’s avonds. Want het was nog lang niet donker, dus ook nog laaaaaang geen bedtijd volgens de kids. Ja tja, om nou allemaal pas na 22 uur te gaan slapen vind ik geen optie met schoolgaande kinderen. Dus ik kwam er achter dat er toch wel degelijk wat manieren zijn om tijdens de lange zomerdagen (ik kan er niet op wachten!!) toch nog genoeg slaap te hebben. En natuurlijk deel ik ze weer met jullie, want aan uitgeslapen lezers heb ik veel meer dan hippe ouders die al dagen maar een paar uur slapen.

Een slaapwekker

Je kent ze misschien wel van vroeger, of je hebt er nog nooit van gehoord. Maar een slaapwekker heeft of oogjes (als het een diertje of poppetje is) of een lichtje (soms groen, als ze wakker mogen worden, soms gewoon een ‘normaal’ lichtje) . Je stelt zelf de tijd in waarop de kids ‘moeten slapen’ en dan geeft de wekker aan dat het tijd is om te slapen. En ’s ochtends gaat het lichtje niet eerder aan (of de oogjes niet eerder open) dan de tijd die jij hebt aangegeven.

Sommige slaapwekkers geven ook aan dat je kind nog maar eventjes hoeft te wachten, wat voor onze vroege vogels wel ideaal is, want anders komen ze bij ons in de kamer om te vragen of de wekker al bijna ‘wakker’ wordt. En dan ben je dus alsnog zelf klaarwakker.

Een routine

Misschien lijkt het door al het daglicht nog geen bedtijd, maar als jij een bedtijd routine hebt, dan is het een stuk makkelijker voor kids om zich over te geven aan de slaap. Als je altijd na het eten nog een uurtje mag spelen, dan gaat tandenpoetsen en plassen en vervolgens naar bed gaat met een verhaaltje, dan maakt het niet zoveel uit hoe laat het is. En ja, ik geef gelijk toe, dat toen ze nog niet konden klok kijken ik soms om 18 uur zei, dat het al half acht was en ze dus allang naar bed moesten. Zolang ik maar die routine een beetje aanhield gingen ze iets gewilliger naar bed, dan wanneer ik ze heel abrupt in bed ‘gooide’.

Goede raamverduistering/gordijnen

Als het ontzettend licht blijft in een slaapkamer dan wordt er geen melatonine aangemaakt. En juist dat ene speciale sprookjesachtige stofje is nodig om slaperig te worden en in slaap te vallen! Teveel licht (ook van een telefoon of computer) zorgt ervoor dat we gewoon niet goed in slaap vallen. Dus helpt het om juist wel de kamer donker te maken. Ik had zelf op mijn oude slaapkamer (toen ik nog thuis woonde) in ons schuine dakraam een super fijn verduisterend gordijn dat echt geen enkel kiertje had. Het was zo’n Velux klik systeem, maar ik weet eerlijk gezegd niet of deze ook op ‘gewone ramen’ passen. Wij hebben toen we het huis voor het eerst gingen inrichten wel zogenaamd verduisterende gordijnen gekocht, maar ze maken het zeker niet zo donker als ik had gehoopt. Helemaal de babykamer is een ramp, want op dat raam staat de laag hangende zon nog heel lang te schitteren. Dus we gaan nu we toch het halve huis op de kop gaan zetten dit jaar, maar even kijken naar echte goede verduisterende gordijnen, want bij oma (in mijn oude slaapkamer dus) slapen ze altijd langer dan thuis. En ik kan alleen maar bedenken dat dat komt omdat het daar lekker donker is en blijft.

 

Wat is jouw gouden tip voor langer slapende kids tijdens de mooie zomerse lange dagen?