In de wintermaanden heb je er geen last van, maar in de zomer komen insecten in grote getalen vliegend of kruipend; muggen, vliegen, wespen, mieren, kevers, horzels en wespen. Vooral de vliegende insecten worden als het meest hinderlijk beschouwd.


Muggenbeet dikwijls onschuldig


Insecten steken en zorgen voor een slechte nachtrust. Ofschoon een muggenbeet voor de meeste mensen ongevaarlijk is, veroorzaken ze jeuk. Sommige mensen zijn echter gevoeliger voor muggenbeten. Waar de Nederlandse muggen min of meer onschuldig zijn, geldt dit niet voor de Tijgermug of Malariamug. Deze muggen kunnen ernstige ziekten zoals malaria, het denguevirus of knokkelkoorts veroorzaken.


De zomer is tropisch


De zomers worden ook in Nederland warmer. Tropische perioden zijn geen uitzondering meer. Dit betekent een toename van insecten. Toch bestaan er ook wintermuggen zoals de Sneeuwmug of Winterjuf. Het dichthouden van de woning is de juiste manier. Overdag zal dit ook gebeuren al is het alleen maar om de warmte buiten te houden. Toch zal er geventileerd moeten worden en dat zal in de avond of in de nachtelijke uren gedaan worden. Ook dan zijn de insecten namelijk actief.

Een hor is effectief


Horren zijn de beste oplossing voor ramen en deuren. Een hor bestaat uit een ombouw waartussen fijnmazig gaas is gespannen. Het houdt insecten tegen en zelfs stuifmeel. Dankzij een hor kan er voldoende geventileerd worden. De koudere lucht zorgt voor een verkoeling van de warme zomerlucht. Dat is natuurlijk een stuk prettiger slapen.

Hordeur schuift of scharniert

Je ziet ze nog af en toe: de slierten bij de opening van de deur. Eigenlijk is deze manier er nog steeds, maar dan zijn het horgordijn lamellen of een horgordijn. Blijft een deur openstaan? Dan is het een goed en goedkoop alternatief, maar bij het open en dicht doen is het niet echt gemakkelijk. Dan zijn hordeuren een stuk effectiever. Een hordeur bevat scharnieren of een schuifrail en wordt voor of achter de deur geplaatst.