Wie een fles wijn wil kopen, hoeft hier tegenwoordig niet meer voor naar de supermarkt of slijterij. Jij kunt je namelijk ook op het internet richten. Heb je nog niet eerder online wijn gekocht? Dan weet je misschien niet hoe je dit aanpakt. Om te voorkomen dat je de verkeerde keuze maakt, let je op de volgende 6 zaken bij online wijn kopen

Nummer 1: Kleur

Rode wijn, witte wijn of rosé: in een wijnwebshop kom je van elke wijn ontzettend veel soorten tegen. Om te voorkomen dat je zoekt naar een speld in een hooiberg, bepaal je eerst voor jezelf welke kleur wijn je wilt kopen. Je kunt vervolgens filteren in het aanbod en dat maakt het vinden van een geschikte wijn makkelijker.

Ten tweede, herkomst

Naast de kleur let je ook op de herkomst als je online wijn koopt. Het verbaast je waarschijnlijk niet dat een Italiaanse wijn uit Italië komt en Franse wijn uit Frankrijk. Beide landen kennen alleen nogal veel wijnregio’s. Omdat iedere regio zo zijn eigen kenmerken heeft, zoek je uit waar de wijn precies vandaan komt. Online is dit gelukkig vrij makkelijk te achterhalen. Soms wordt er zelfs hele specifieke informatie gegeven over de herkomst in de omschrijving van de wijn. 

Als derde: het jaartal

De meeste mensen denken dat oudere wijn per definitie ook beter smaakt. De wijn heeft immers al een tijd kunnen rijpen. Er zijn inderdaad wijnen waarvoor dit geldt, maar tegenwoordig kun je de meeste wijnen direct drinken. Toch kan het geen kwaad om op het jaartal te letten. Wil je witte wijn kopen? Kies dan bij voorkeur voor een fles die jonger dan twee jaar is. Bij rode wijn kun je maximaal vier jaar als uitgangspunt nemen. 

Het alcoholpercentage

De hoeveelheid alcohol kan per wijn sterk verschillen. Zo zit er in de ene fles een paar procent alcohol, terwijl er in de andere wel vijftien procent kan zitten. Omdat de hoeveelheid alcohol je iets over de smaak van de wijn kan vertellen, is het verstandig om op het alcoholpercentage te letten. Over het algemeen geldt: hoe meer alcohol er in een wijn zit, hoe krachtiger de smaak.  

En natuurlijk de druif

Dat wijn gemaakt wordt van druiven, is voor de meeste mensen niet nieuw. Omdat er ontzettend veel druivenrassen zijn, wordt niet elke wijn van dezelfde druif gemaakt. Vandaar dat dit ook een belangrijk aandachtspunt is bij online wijn kopen. Ben je niet zo thuis in de wereld van druiven? Verdiep je hier dan eerst wat meer in. Deze kennis komt – zowel nu als in de toekomst – van pas bij het kopen van wijn. 

Als laatste, de vorm van de fles

Wat veel mensen niet weten, is dat de vorm van de fles ook iets kan vertellen over de smaak van de wijn. Let hier dan ook op als je online wijn koopt. Als de wijn in een hoge, smalle fles zit, is deze vaak fris en licht van smaak. Heeft de fles een ronde vorm? Dan is de smaak over het algemeen een stuk voller.