Inmiddels zijn we gewoon alweer bijna 2 jaar geleden begonnen met onze verbouwing. Een hele kluif, want we deden een enorme aanbouw, maakten daar later een mooie overdekte veranda aan vast. Gooiden de keuken uit het raam, maakten van de oude keuken een kantoor (waar ik lekker altijd zit te werken), en plaatsen een compleet nieuwe keuken in de oude woonkamer. Al met al werdt er een heleboel gesloopt, gebouwd en verbouwd. Om alles weer een mooi geheel te maken, moesten er dus behoorlijk wat muren worden hersteld. De nieuwe aanbouw moest uiteraard perfect aansluiten bij het oude gedeelte van het huis, en de keuken die eruit was gesloopt, had behoorlijk wat schade aan de muren aangericht. Geeft ver niets, want met stuuk los je dat heel gemakkelijk en snel op.

Je muur herstellen met goed stucwerk

Wij hebben er voor gekozen om gelijk het goed te laten doen. Wat je misschien niet weet, is dat ik ooit een stuuk stoom cursus heb gedaan bij Bauhaus, en daarmee zelfs was uitgeroepen tot beste stuuk vrouw op de vloer (no kidding, waar gebeurd verhaal). Maar om nou te zeggen dat ik top kan stuken, is natuurlijk overdreven. Ik kan niet op tegen een echte professional. Daarnaast is stuken ook best zwaar werk vind ik. Helemaal als je het plafond bijvoorbeeld laat mee stuken. De hele tijd boven je macht werken, is niks voor mij.

Een goede stukadoor is dus écht een must! We hebben een aantal vrienden van ons die het stucwerk na een maand al niet meer goed vonden. Daarom is het niet verstandig om alleen maar te kijken naar stukadoor prijzen. Natuurlijk is de prijs een onderdeel van het wel of niet kiezen voor een bepaalde stukadoor. Maar je wilt ook gewoon goede stukadoren informatie opvragen.

Zit er bijvoorbeeld bij de prijs inbegrepen dat ze na een jaar kleine dingetjes komen fixen? Vooral bij een uitbouw is het eigenlijk een must om na een jaar ongeveer wat kleine scheurtjes te herstellen. Omdat veel huizen gewoon toch bewegen, is het bijna onoverkomelijk dat er kleine scheurtjes ontstaan tussen de aanbouw en het ‘oude’ huis. Dit ligt dus niet perse aan de kwaliteit van het stucwerk, of de stukadoor. Maar dit is wel goed om op te vragen als je kijkt en vraagt naar meer informatie. Sommige stukadoors zijn trouwens ook fantastische schilders, dus wellicht kun je daar een mooie afspraak over maken.

Soorten decoratief stucwerk, inclusief de voor-en nadelen

Nu denk je misschien dat je gewoon je muur laat stuken en dat is het. Maar nee, er zijn dus nog verschillende soorten stucwerk waar je uit zult moeten kiezen. De meest voorkomende zal ik hieronder even uitlichten, met de voor-en nadelen, want niet elke stukwerk zal goed zijn voor jouw situatie. Zo zie je maar, je laten informeren is wel echt key!

Spackspuitwerk

Met dit stucwerk kun je kiezen uit een fijne of grove korrel, welke op je muur en/of plafond wordt gespoten. En daar heb je gelijk het nadeel al. Het wordt gespoten, waardoor er vaak spetters vrijkomen. Dit betekent dus dat je echt alles zult moeten afdekken (of in ons geval, alles uit de woning moet halen). Het voordeel is wel dat het snel aan te brengen is, en de goedkoopste manier van stuken is.

Behangklaar stuken

Wil je liever niet verven? Dan kun je ervoor kiezen om je muur behangklaar te laten stuken. Dit houdt in dat alle gaatjes en oneffenheden in de muur worden weggewerkt. Zo heb je de perfecte basis om je behang hier overheen te hangen. Het stukwerk is wat goedkoper dan sausklaar stuken, omdat het niet zo glad opgeleverd hoeft te worden. Het enige nadeel is eigenlijk dat je er niet overheen kunt schilderen.

Sausklaar stuken

Net als even kort genoemd, maar je kunt dus ook je muren en plafonds sausklaar laten stuken. Dit hebben wij gedaan en dat is nog een behoorlijke klus. Dit houdt namelijk in dat alles helemaal netjes en glad wordt opgeleverd. Echt super strak en egaal zodat na het sauzen niet met nare verrassingen in de muur zit. Nadeel is dus dat het wel best lang duurt, maar als het er eenmaal opzit is het elke moeite waard vind ik zelf.

Sierpleister

Je kunt met sierpleister de muren laten stuken in verschillende varianten (Spachtelputz, Rustiekputz en Granol). Het is stoot en kleur vast, dus vooral in een gezin erg handig. Enige nadeel vind ik wel dat je op deze decoratieve looks vaak niet muurstickers of iets dergelijks kunt bevestigen, omdat de structuur te grof is. Dus mocht je nu al weten dat je graag muurstickers of speciale tape om schilderijtjes te bevestigen wilt gebruiken, dan kun je beter niet voor sierpleister kiezen, maar een sausklare muur.

Zin in meer verbouw artikelen?