In deze digitale tijd is het soms moeilijk leuk en leerzaam speelgoed te vinden, dat niet alleen maar achter de computer plaats kan vinden. Dus toen ik de Marbotic houten letters en cijfers tegenkwam, kon ik mijn geluk niet op! Want hoe vaak kun je nou duurzaam speelgoed gebruiken op een technisch hoogstandje, als een tablet. Dus wij vroegen aan de distributeur van Marbotic of wij hun Smart Kit (met 26 letters en 10 nummers) mochten testen, en dat mocht!! Joehoe! Zo ontzettend leuk. Want met onze kids spelen we graag met nieuw en innovatief speelgoed. De een na jongste leek me echt veel te jong voor het spel, omdat het aangeraden wordt voor kinderen vanaf drie jaar. Maar verrassend genoeg vond zij het ook een fantastisch spel. Of eigenlijk spelletjes. Want bij de Smart Kid horen maar liefst 6 verschillende apps, die elk iets anders kunnen. Dus kijk je snel mee, en laat je ons een weten wat je van dit toffe speelgoed vind?

De inhoud

In de mega grote Smart Kit met daarin 26 interactieve letters, en 10 interactieve houten nummers zit alles fijn opgeborgen. Alle letters hebben een eigen vakje waar ze in passen, en de verschillende lagen passen mooi op elkaar.

Ik geef aan de kinderen de letters alleen wel altijd zonder de plastic dingen, omdat het plastic niet heel erg stevig is. Het zou zonde zijn als het scheurt of breekt leek mij.

Je kunt vervolgens 6 apps downloaden in de Google Play Store of in de AppStore. De apps zijn vrij snel geïnstalleerd, en je kunt ze activeren door met letters of cijfers in de app te bevestigen.  De apps nemen gelukkig niet al te veel ruimte in, dus ze konden zo alle zes op de iPad geknikkerd worden.

De apps van Marbotic Smart Kit

Dus we leggen gewoon alle letters op tafel, en laten ze eerst lekker spelen met het spel BlaBlaBox. In de app BlaBlaBox kun je eigenlijk lekker spelen en stempelen met de letters (cijfers werken in deze app niet!)

Blablabox

In deze app kun je naar hartelust stempelen, woordjes maken, klanken leren, gekke woorden maken en je naam schrijven. Of een klein verhaaltje. Automatisch zijn de letters zo groot als de houten letters, maar je kunt ook makkelijk aan de rechterbovenkant van de pagina de letters kleiner laten maken. Zo kun je dus net wat meer typen.
Onze kids van 7 en 5 jaar oud vinden Blablabox één van de leukste apps van Marbotic. Ze kunnen hier namelijk helemaal ‘vrij spelen’ met letters en hoeven niks. Alles is goed, alles kan, en heel veel klinkt grappig. Of je schrijft ‘mama is gek’. Tja… Ook dat kan. Helaas zit daarvoor geen filter in de app. Ach ja, laat ze maar lekker spelenderwijs nog meer met letters in aanraking komen.

Zoals ik in de video al zei, kun je ook prima onder begeleiding Blablabox met kleinere kinderen doen. En met begeleiding bedoel ik eigenlijk vooral dat je ervoor zorgt dat de iPad of andere tablet niet van tafel geschoven wordt. Want onze bijna twee jarige dame weet maar al te goed wat ze met al die toffe gekleurde lettertjes moet doen. Die kan je gewoon haar gang laten gaan. Heerlijk!

Vocabubble

Met de Vocabubble app kun je ook weer veel kanten op. Deze is niet zo veel vrij spelen als de Blablabox maar nog steeds erg leuk. In het spel Vocabubble kun je leren welke letters bij welke woorden horen. Van elke letter zijn er ongeveer 8-9 woorden die allemaal met die klank beginnen. Je leert dus niet alleen de letter, maar ook welke plaatjes/woorden hierbij horen. Heb je zin in een spelletje met z’n tweeën? Dan kun je zelf twee letters kiezen, ieder je eigen letter in de hand nemen, en zoveel mogelijk (en zo snel mogelijk) ‘jouw letter’ aantikken met de juiste letter. Wie heeft er als eerst alle xylofoons, of yoghurts te pakken?

Alphamonster

Whoooo, dit spel klinkt heel eng maar dat is het niet hoor. Het alpha monster heeft alle letters opgegeten! En jij moet helpen om de juiste letters bij het juiste plaatje te vinden. Allereerst kun je eens kijken of je wat welk plaatje is. Want sommige plaatjes zijn voor de wat jongere kinderen (groep 1/2) af en toe nog wel wat lastig. Dit is verder niet erg, want daardoor kunnen ze natuurlijk goed leren.

In het alpha monster spel kun je ontzettend veel kanten op. Je kunt de letter op de buik van het alpha monster zetten, vervolgens de juiste klank horen, en een plaatje waarvan de eerste letter de letter is die jij hebt aangetikt. Of je kunt het alpha monster een letter laten uitspreken, en jij moet de juiste letter bij de juiste klank zetten. Dit is vooral een leuk spel voor de kinderen tussen de 6-8 jaar oud.

10 vingers

Dit spel is vooral leuk voor jongere kinderen die net leren tellen, of die graag willen oefenen met op-en aftrekken. Doordat de getallen niet hoger kunnen dan 18 is het heel goed te doen voor kinderen in groep 1/2. Je kunt optellen en aftrekken, je kunt leren welk cijfer wat is, en je kunt leren splitsen met sommetjes.

Tot 100

Als je het spel 10 vingers onder controle hebt, dan wordt het tijd voor het betere werk. Ook hierin kun je weer kiezen voor drie niveau’s. Je begint makkelijk met een kuikentje, en kunt ook kiezen voor een kip of een haan. Je raad het al, haantje is het moeilijkste, de kip is van gemiddeld niveau.

Tellen met een telraam behoort ook tot één van de speelopties trouwens. Erg leuk voor ‘onze’ nostalgie. Kijk zo moet dat… Eerst de tientallen, dan de eentallen. Erg leuk dat ze mogen slepen met kralen of gewoon kunnen stempelen met de cijfers. Je kunt ook ervoor kiezen om het getal uitgeschreven te krijgen, vervolgens het goede getal te stempelen, waarna het op de juiste plaats in de getallen lijn wordt gezet. Kun je nog niet lezen, dan kun je het ook laten voorlezen. Ook erg fijn. Een andere optie is om het ontbrekende getal op de getallenlijn te stempelen. Ook met deze app kun je dus alle kanten op.

Meer en minder

Kun je alle getallen goed, en heb je de boel een beetje onder de knie? Dan kun je erbij en eraf spelen. Hier kun je weer je eigen niveau en moeilijkheidsgraad kiezen, maar het is wel meer gericht op de kleinere (en dus makkelijkere) op-en aftrek sommen. Leuk voor groep 2/3 zou ik zeggen dus.

 

Wat ons betreft is dit dus echt een super leuk spel, helemaal als je hem aanschaft wanneer je kinderen nog jong zijn (lees 3/4 jaar) dan heb je er namelijk echt het langste wat aan. Onze zoon uit groep 4 vind het ook nog heel leuk om ermee te spelen, maar het is wel wat aan de makkelijke kant voor ‘m. Het is dus zeker geschikt voor alle kinderen in de onderbouw, en begin van de middenbouw op school. Doordat de cijfers en letters van hout gemaakt zijn voelt het ook echt heel stevig aan. De rubberen nopjes aan de onderkant zorgen niet alleen ervoor dat de app het cijfer of de letter herkent, maar ook dat je tablet niet beschadigd. Daarom raad ik toch wel echt aan om het alleen te gebruiken als je in de buurt bent, vooral als je toch je kleine kinderen ermee laat spelen. Het kan allemaal prima, maar ik heb liever geen schadeclaims aan mijn broek van ouders met een barst in hun tablet  😉  (even mezelf indekken he…)

 

Kenden jullie dit toffe interactieve, innovatieve én leerzame speelgoed van Marbotic al??