Okay, je hebt waarschijnlijk wel gehoord van allerlei pedagogen dat je je kind zoveel mogelijk de tv, tablet en andere spelcomputers en schermen zou moeten verbieden. En deels ben ik dat natuurlijk met hen eens. Vroeger werd ons al vertelt dat je vierkante ogen zou krijgen, van te lang naar een beeldscherm kijken, en wees nou eerlijk… Twintig jaar geleden waren er lang niet zoveel schermen als nu. Maar vandaag wil ik even een tegenhanger geven. Namelijk drie redenen waarom een tablet WEL goed is voor een kind.

Rust

Say what? Nou ja… Iedereen pleit toch voor rust, regelmaat en reinheid? Soms is moeders rust gewoon heilig! Ik bedoel, wie houd er van om te koken met een peuter met betraande ogen en snottebellen, en een krijsende peuter omdat die geen zin meer heeft in spelen?! All raise your hand… Niemand dus. Ik zeg altijd, eerst opruimen, en als het allemaal netjes is mogen jullie een half uurtje op de tablet spelen, of een filmpje kijken op de tablet. En ik heb… juist ja. RUST. Tijd om gewoon te koken, en ook een lekker maal op tafel te zetten, in plaats van een aangebrande ovenschotel omdat ik tussen drie kids heen en weer aan het vliegen ben, in plaats van op de tijd te letten.

Educatief

Ja je kunt filmpjes kijken die geest dodend zijn. Maar wat dacht je van leuke spelletjes waarbij je gewoon van alles en nog wat kunt leren? Zo leerden onze kids hun eerste letters schrijven via de tablet, kennen ze al heel wat Engelse woorden en kunnen ze oplossingsgericht werken, dankzij het geweldige LEGO City spel…. Ja, zonder de iPad waren onze kinderen heel wat minder wijs geweest.

Er zijn echt ontzettend veel educatieve apps.. Eigenlijk teveel om in deze ene blog post op te noemen. Maar hier onze favorieten:

  • GraviTrax
  • MineCraft Education
  • Duplo
  • Khan Academy Kids
  • Tiny Tap
  • Easy Pease
  • Gynzy Kids
  • Khan Academy
  • Osmo Coding

Samenwerken

Ja je dacht natuurlijk dat je meerdere tablets nodig hebt met drie kids… Maar nee hoor. Gewoon delen die hap. En wat dacht je van een klein zusje dat nog niet alle rekensommen zelf kan oplossen binnen de tijd? Grote broer to the rescue! Samen kunnen ze de hele wereld (elk spelletje op de iPad) aan.

Allemaal leuk en aardig die redenen om wel aan een tablet te beginnen. Maar natuurlijk is het dan wel handig om je tablet zo goed mogelijk te beschermen. Want het blijven kinderen. Gelukkig kun je overal hele leuke tablet hoezen vinden. Ik kocht laatst een camel leren iPad hoes die perfect past bij mijn Cowboy Bag waar mijn laptop altijd in mee gaat. Zo heb je een lekkere rustige avond (of begin van het weekend), samenwerkende kinderen die nog eens super slim worden ook.

Wat is voor jou nog meer een goede reden om de tablet juist wél aan kinderen te geven?