Voor middelbare scholieren die in hun laatste jaar zitten komt de spannendste periode van hun schooltijd eraan. Over een maand beginnen de eindexamens en mogen zij gaan laten zien of ze klaar zijn voor een volgende stap in het leven. Wordt het een tussenjaartje met een gave reis, werken of meteen beginnen met een vervolgopleiding? Wat de plannen ook zijn, eerst staat de drukke maand mei voor de deur met een grote uitdaging. Sommige kinderen zullen nu al tot in de puntjes voorbereid zijn en niets te vrezen hebben. Anderen hebben de grootste zorgen omdat het maar de vraag is of ze gaan slagen of niet. De vraag is wat er nog aan gedaan kan worden. Staat jouw zoon of dochter er over de hele breedte niet goed voor of is er slechts sprake van een paar ‘risicovakken’? Een examentraining zou nog een enorm verschil kunnen maken in het laatste geval. Waarom is het juist nu nog cruciaal om je zoon of dochter naar een goede examentraining te sturen?
1. Examentrainingen worden door onafhankelijke partijen georganiseerd
En dat kan nu juist een groot voordeel zijn. Als de klik tussen de docent en jouw kind er niet is, dan valt daar soms weinig aan te doen. Miscommunicatie, niet genoeg aandacht of een andersoortige verstoorde relatie. Het kan allemaal ten grondslag liggen aan een slecht resultaat voor een vak. Bij een examentraining krijgt je zoon of dochter te maken met een ander persoon. Iemand die gespecialiseerd is in het vak en die weet welke methode voor jouw kind het beste werkt. Die klik met een bijlesdocent op een examentraining kan juist heel stimulerend werken.
2. Aandacht
Voldoende en de juiste vorm van aandacht wordt ontzettend onderschat. Er zijn kinderen die prima kunnen meekomen met klassikale lessen. Dat geldt echter lang niet voor iedereen. Kinderen voelen door sociale druk zich soms opgelaten als ze een vraag willen stellen. Zouden medeleerlingen het een domme vraag vinden? Heeft de docent een oordeel over mijn vraag? Het zijn voorbeelden die ertoe kunnen leiden dat jouw kind met een onvoldaan gevoel thuis komt. Er zijn nog legio vragen waar geen antwoord op is. Bij een examentraining hebben de kinderen alle vrijheid om hun vragen bij een docent en de groep neer te leggen. Iedereen zit daar namelijk met een doel: een zo goed mogelijk resultaat op het eindexamen halen. Domme vragen bestaan niet en iedereen heeft alle geduld en begrip voor de vragen die worden gesteld.
3. Herhaling
De kracht van de herhaling is enorm. Het nut van een examentraining is dus niet alleen inhoudelijk de stof begrijpen maar ook bijvoorbeeld de vraagstelling herkennen. Hoe vaker je zoon of dochter op een bepaald soortgelijk probleem is gestuit, hoe sneller een soortgelijke vraag opgelost kan worden. Herhaling is zeer krachtig daarin en dat is wat er op een examentraining geoefend wordt. Daarnaast kan de bijlesdocent laten zien hoe je met bepaalde technieken de vraagstelling in examens kunt doorgronden. Hoe onderscheid je bijvoorbeeld hoofd- en bijzaken uit een hele lange vraag? Hoe kan je het beste to-the-point antwoorden? Het leidt niet alleen tot een beter begrip van de stof. Ook de snelheid waarmee een examen gemaakt kan worden, gaat in grote stappen vooruit.
4. Tips en adviezen
Intensief aan de stof zitten is niet het enige dat er gebeurt tijdens een examentraining. Zo worden er tips en adviezen gedeeld om zekerder het examen in te gaan. Ademhalingsoefeningen voor focus tijdens het examen kunnen bijvoorbeeld zeer nuttig zijn. Een andere handige tip is bijvoorbeeld een planning maken. Zelfs met een enorm scala aan vakken kan een overzichtelijke planning in deze laatste maand van groot belang zijn. Prioriteiten kunnen gesteld worden en er kan meer tijd worden vrijgemaakt voor een goede voorbereiding. Door deze bijkomende tips en adviezen kan er een inzicht vergaard worden dat je kroost nog niet had. Twijfel daarom niet meer te lang en help je kind een handje door een examentraining aan te bieden. Dat kan net het verschil maken waardoor je zoon of dochter op het eindexamen over de hele breedte goed gaat scoren!