Heb je een nieuwe auto gekocht, of deze nu nieuw uit de fabriek is komen rollen of een tweedehandsje is, dan kan het even duren voor hij ook echt als jouw auto aanvoelt. Er is nog weinig echt eigen aan je nieuwe vervoersmiddel, en hij doet nog niet heel vertrouwd aan. In het geval van een gloednieuwe auto ruikt hij zelfs nog helemaal nieuw, en bij een tweedehandsje zit misschien de geur van de oude bestuurder er nog een beetje in. Er zijn allerlei manieren om dit snel te veranderen. En sommige daarvan zijn ook nog eens heel goed voor de levensduur van je auto, en dus extra de moeite waard!

Wat maakt een auto jouw auto?

Wat zorgt ervoor dat een willekeurige auto, die jij toevallig hebt gekocht, verandert van zomaar een auto in jouw auto? Dat is vrij persoonlijk. Voor veel mensen geldt dat de geur daarbij, vaak onbewust, een rol speelt. Een geur bepaalt vaker dan je denkt of je je ergens thuis voelt of niet. Een auto die nog ‘naar fabriek’ ruikt, zal niet snel als jouw bezit aanvoelen, al kan dat nieuwe geurtje je wel extra trots maken op je nieuwe aanwinst. Een tweedehands waarin een geur hangt die door de vorige bestuurder is veroorzaakt, en dat kan heel subtiel zijn, zal ook niet snel als jouw bezit aanvoelen.

Dit aanpakken is een goede eerste stap om je auto meer vertrouwd te maken. Hang er dezelfde luchtverfrisser in op als je in je vorige auto had, zo voel je je snel weer thuis in je nieuwe auto. Of spray wat van je favoriete parfum rond, ook dat laat de auto naar jou ruiken. Vind je de geur van je occasion echt niet lekker, probeer hem dan eerst goed te luchten en gebruik een spray die geuren kan neutraliseren om deze weg te krijgen voor je hiermee aan de slag gaat.

Helemaal naar jouw smaak

Heeft de auto eenmaal een vertrouwde geur, dan kun je hem verder aan je smaak gaan aanpassen. Dat betekent niet dat je hem over hoeft te laten spuiten of andere grote aanpassingen hoeft te doen. Ook hier zijn het vaak weer de kleine dingen die een groot verschil kunnen maken. 

Denk bijvoorbeeld aan automatten op maat. Vrijwel iedere auto wordt standaard met automatten geleverd. Deze zijn echter niet altijd van de beste kwaliteit, of (in het geval van een tweedehands auto) al deels versleten. Ook kan het zijn dat je ze simpelweg niet zo mooi vindt. Door te kiezen voor nieuwe automatten op maat maak je je auto niet alleen weer een stukje meer eigen, je zorgt er ook voor dat vuil en vocht vanaf je schoenen geen kans hebben om in de bekleding te trekken, en zo schade te veroorzaken. Twee vliegen in één klap, dus!