Bij veel gemeenten zie je bij de uitgaansgebieden grote overdekte terrassen. Het terrasseizoen eindigt normaliter op 1 november. De verwachting is dat het buitenseizoen wordt verlengd vanwege de corona maatregelen. Buiten is minder kans op besmetting als in binnenruimte. Met een overkapping en met warmte van de terrasverwarming is het goed vertoeven in de koele herfstmaanden.

Terrasscherm

Met een terrasscherm wordt buiten een beetje binnen. Het biedt enige bescherming tegen de zon en schadelijke Uv-stralen. Maar een zonnescherm zorgt ook voor een aangename binnentemperatuur doordat het zonlicht en de warmte buiten worden gehouden. De woning blijft hierdoor een stuk koeler tijdens warme zomerdagen. Het gebruik van een zonnescherm kan een aanzienlijk temperatuurverschil opleveren.

Modellen

Uiteraard zijn er verschillende modellen met verschillende prijsklassen. Een standaard zonnescherm is een eenvoudig zonnescherm. Wanneer het scherm opgerold is, is de stof aan de boven- en onderzijde zichtbaar. Een cassette zonnescherm is het meest uitgebreide zonnescherm waarbij de stof volledig is beschermd in de cassette. 

Knikarm

Terrasschermen zijn dikwijls voorzien van knikarmen. Een knikarmscherm kan zelfs breder dan 6 meter geleverd worden en dankzij de knikarm kan een zonnescherm zo goed als horizontaal worden afgesteld met een uitval van zo’n drie meter. De bediening varieert van handbediening met een draaistang tot automatische bediening met of zonder afstandsbediening. Een knikarmscherm heeft een brede uitval en houdt daarom veel zon tegen en geeft over een groot stuk van de tuin of terras schaduw. Ook in huis blijft het daarom aanzienlijk koeler. Er blijft een vrije doorloop zodat het terras onbeperkt gebruikt kan worden. Bij de elektrische variant kan ook gebruik gemaakt worden van een zon- en windsensor.

Er is in feite geen alternatief voor een terrasscherm van doek. Andere producten zoals markiezen kennen een beperkte vrije doorloop. Screens en rolluiken zorgen voor een bescherming tegen de zon voor binnen maar niet voor buiten. Het enige alternatief is een vaste overkapping boven het terras. Dit is dan wel een permanente overkapping die niet zoals een terrasscherm inklapbaar is. Bovendien is een zonnescherm primair om de zon binnenshuis te weren. Met een terrasoverkapping weert u de zon (en de regen) vooral buitenshuis.