Wat te doen met kleuters (en soms zelfs al peuters) die extra uitdaging nodig hebben? Kinderen die willen weten waarom een zonsverduistering niet elke dag gebeurd, en waar het water uit een waterval precies eindigt. En hoe het kan dat politie sommige mensen wel een bekeuring geeft, en anderen niet. Kleine denkers… Wij hebben er een paar (gehad) en ik hoor steeds meer geluiden om mij heen dat er peuters en kleuters zijn die niet meer te vermaken zijn met een puzzel van 20 stukjes. Gelukkig is dat echt niet het einde van de wereld, en zijn er veel grotere problemen. Maar een peuter en kleuter uitdaging bieden (thuis en op school) kan toch soms een struggle zijn.
Smart Games
Wij zijn hier thuis al járen fan van Smart Games, laten we dat voorop stellen. Het zijn de leukste spelletjes voor gezinnen (en eigenlijk iedereen) die zijn brein een beetje fit wilt krijgen of houden. En nog een groot voordeel, de meeste spelletjes doe je alleen. Hoe dat een voordeel is? Met vier kinderen, waarvan er drie niet tegen hun verlies kunnen en de vierde geen idee heeft wat verliezen is, zijn gezelschapspelletjes vaak alleen maar leuk tot een bepaalde hoogte. Want dan komen de ergernissen, het vals spelen, het niet meer mee willen doen als ze één keer verloren hebben (na daarvoor vijf keer gewonnen te hebben). Een heus eerste wereldprobleem, maar toch kan het wel erg lastig zijn.
Wij hebben vooral magnetische en reisvarianten op de SmartGames, zoals de IQ Puzzler PRO, de ark van Noach, Tangoes, Brain Cheeser en meer. Zo kunnen ze alles ook makkelijk in de auto spelen, of onderweg naar een event, in de wachtkamer bij de huisarts en ga maar door.
Toen we gevraagd werden of we de nieuwste SmartGame wilden testen, was ons antwoord dus een absolute JA! Deze keer alleen geen reis variant, of klein boekje, maar een grote dikke doos… Even wat anders dus, dat kun je wel stellen.
Brain Train
Brain Train is het nieuwste Smart Game spel dat op de markt is. Speciaal voor wat jongere kinderen, maar ook oudere kinderen en zelf ouders kunnen er een hele kluif aan hebben.
In tegenstelling tot de meeste Smart Games die wij hebben, is dit wel een heel erg 3D exemplaar. De wagonnetjes van de trein, en de blokjes die erin moeten zijn echt de perfecte grootte voor kleinere kinderhanden.
Het spel heeft vier verschillende niveau’s en in elk niveau zit een opbouw. Zo kun je met de jongste dus prima vooraan beginnen, en heb je een 5 jarige kleuter net wat harder aan het denken met het volgende niveau.
Alle antwoorden van de vragen staan trouwens op de achterkant van de bladzijdes. Heel gemakkelijk dus zelf te controleren en na te kijken. Maar dit spel is veel te leuk om helemaal alleen te doen. Hier hebben de kids het nog nooit alleen kunnen spelen, omdat er altijd wel een broer of zusje was die mee wilden ‘helpen’. Een grote hit dus.
Kleurtjes, kleurtjes!
De fijne primaire kleuren van de wagonnetjes en de blokjes maken het echt een heel leuk stuk speelgoed. En eerlijk is eerlijk, hier wordt de trein echt niet alleen maar voor het Smart Game spel gebruikt. Er wordt ook gewoon keihard mee rond gesjeesd door het huis, de blokjes veranderen in onstabiele torens, en soortgelijke kleuren worden bij elkaar gelegd. Onze kids maken dus van het bedachte spel nog weer een eigen spel, en dat is helemaal prima.
Begeleid spelen met peuters
Wat ik wel minder praktisch vind is dat de bladzijden van normaal papier zijn. Wel iets dikker dan een A4-tje, maar toch niet dik genoeg voor peuters om zelf om te slaan zonder het gelijk te scheuren. Dus met de kleintjes is het wel even opletten geblazen, en even helpen met het omslaan van de bladzijdes.
Zo speel je BrainTrain
De bedoeling van het spel is dat je de juiste ‘blokjes’ in het juiste wagonnetje stopt. Een trein kan dus alleen goed wegrijden als ook echt alle wagonnetjes aan elkaar zitten.
Het boekje vertelt je aan het begin precies welke vormen waar moeten, en welke kleuren, en waar het wagonnetje precies zit. Heb je het wagonnetje met twee plekjes nodig, of toch die met drie? Later in het spel (op het hogere niveau) krijg je steeds minder aanwijzingen. En de opdrachten zijn maar op één manier goed uit te voeren. Opletten geblazen dus.
De blokjes hebben allemaal een eigen kleurtje en een eigen vorm. Of toch niet helemaal? Sommige blokjes hebben aan de onderkant een andere vorm dan aan de bovenkant. Dat betekent dus dat je soms ook met de blokjes moet draaien.
Dit geeft een extra dimensie aan het spel, het is minder makkelijk dan het op het eerste oog lijkt. Ook zitten de meeste blokjes aan elkaar, en moet het hele rijtje dus goed passen. Erin, eruit, draaien, omkeren en nog een keer proberen. De meeste kleuters zullen hier toch wel een half uur achter elkaar mee zoet zijn. En daarna speel je gewoon lekker verder met de trein, of bouw je een gammele toren.
Dit vinden wij
Positief | Kan verbeterd |
Uitdaging voor jongere kinderen | Stevigere bladzijden/makkelijker omslaan |
Primaire kleuren | Prijs = niet voor ieder budget geschikt |
Stevig materiaal | |
Meerdere spelmogelijkheden |