Bij een cv-ketel komt onderhoud kijken. Vaak laat je dit eens in de zoveel tijd door een monteur doen, waardoor je er bijna niet naar om hoeft te kijken. Maar wist je dat je een aantal dingen ook heel makkelijk zelf kunt doen? 

Ontluchten

Zit er lucht in de verwarming? Dan worden de radiatoren niet goed warm meer. Zonde, want hartje winter wil je er natuurlijk wel warm bijzitten. Gelukkig kun je de lucht heel eenvoudig zelf uit de verwarming halen door de radiatoren te ontluchten. Dat doe je door alle radiatorkranen open te draaien en de cv-ketel uit te zetten. Heb je een cv-ketel intergas? Dan kun je deze uitzetten met het meest linker knopje op het display. Pak er vervolgens een oude doek en het ontluchtingssleuteltje bij. Start met het ontluchten van de radiatoren van beneden naar boven. Dit kun je doen door het ontluchtingsventiel te openen met de sleutel. Doe dit heel langzaam en houd de doek erbij, want hier kan (warm) water uit ontsnappen. Draai het ventiel weer dicht zodra er water uit ontsnapt. Tot slot kun je de cv-ketel op exact dezelfde manier ontluchten. Zet daarna de cv-ketel weer aan.

De waterdruk

Wanneer het systeem goed is gevuld, dan staat de waterdruk tussen de 1.5 en 2.0 bar. Dit kun je controleren door de cv-ketel uit te zetten. Is de waterdruk te laag? Dan is het zaak om de cv-ketel bij te vullen. Bij een te hoge waterdruk, moet je de installatie ontluchten.

De thermostaat instellen

Je kunt zelf de thermostaat van je cv-ketel instellen. Dit kun je doen op het bedieningspaneel van de cv-ketel. Houd de knop met de thermostaat twee seconden ingedrukt. Vervolgens gaat het lampje boven de knop knipperen. Door nog een keer op de knop te drukken, verspringt het lampje. Je kunt met de knopjes ‘+’ en ‘-’ de temperatuur wijzigen. De instellingen kun je opslaan door op de reset knop te drukken. Daarnaast heb je ook nog een kamerthermostaat. Deze kun je zelf instellen aan de hand van de bijgeleverde instructies, zodat ook de kamerthermostaat perfect werkt. 

Energie besparen

Meestal wordt een cv-ketel bij de installatie ingesteld op 80% van zijn vermogen. Zo stijgt het rendement, doordat de cv-ketel niet meer condenseert. Dat betekent dat de cv-ketel dus minder gas verbruikt.