Vertel me alsjeblieft dat ik niet de enige ben met een hyper actieve peuter. Of eigenlijk hebben we twee peuters in ons huis. Onze één jarige denk dat ze de hele wereld kan veroveren (terwijl ze nog niet eens zelfstandig kan lopen) en onze 2,5 jarige dame denkt dat ze de koningin van het huis is. En ze zijn allebei zo ongelooflijk actief! Ik kan gewoon een uur achter elkaar met ze spelen en ze zijn nog niet fysiek uitgeput. Ze springen op mij, ze springen op de bank, ze rennen (en kruipen) terwijl ze verstoppertje spelen, en ze hebben nog steeds energie voor tien. Dus ik ging eens even op zoek naar wat leuk en vooral energie slurpend speelgoed voor peuters. Hopelijk kunnen ze op die manier een beetje hun energie kwijt, zodat ze eindelijk een keer overdag lekker slapen, in plaats van als een stel wilde apen de hele dag door te stuiteren. Want laten we eerlijk zijn, het is gewoon doodvermoeiend. Dus hier zijn onze beste cadeau ideeën voor actieve peuters.

Een (houten) glijbaan

Wij houden echt van glijbanen! Nou ja, de kids natuurlijk. Maar ik hou er ook van. Ze zorgen ervoor dat de kids rond en rond rennen, klimmen en glijden (duh). Dus je zou zeggen dat die actieve peuter hier wel wat energie kwijt raakt.

Je kunt een standaard plastic glijbaan kopen, die je ook in de tuin vaak ziet staan. Maar voor de wat meer stijl én eco bewuste moeders en vaders hier, zijn er ook houten glijbanen te koop. Ik wilde de Ikea glijbaan echt super graag (ik haat de rode kleur, maar je kunt hier gelukkig plakfolie met een tof printje op plakken), maar helaas zijn ze niet langer te koop. Dus ik blijf tweedehands sites af te struinen, maar tot nu toe geen succes.

Er is ook zoiets als de Jupiduu glijbaan. Een prachtig mooi wit houten exemplaar waardoor je niet nog eerst een DIY project er tegen aan hoeft te knallen. En deze fantastische glijbaan past in elk interieur.

Een schommel voor binnen

Allereerst houden wij van schommels! Maar de meeste schommels zijn voor buiten bedoeld. Helaas wonen we in Nederland, waar flut weer status quo is. Dus buitenspelen is niet erg vanzelfsprekend (helemaal in de winter tijd). Maar met een indoor schommel kun je het hele jaar door je actieve peuter vermaken.

Kies je voor een gewone schommel, of ga je voor eentje met iets meer stijl, zoals bijvoorbeeld deze schommel in skateboard vorm van JipFish.

Een ballenbak

Wij gaven onze twee jarige dochter een interieur vriendelijke, zachte ballenbak voor haar eerste verjaardag. En iedereen was op slag verliefd. Ik vooral omdat het niet zo lelijk in het oog springt (zoals de felgekleurde plastic ballen en instabiele synthetische tentjes) en de kids omdat ze hier gewoon al heel lang op hadden gehoopt.

Zodra kids wakker worden, beginnen ze ermee te spelen. Ja, onze actieve peuters houden er het meest van om gewoon alle ballen uit de bak te gooien, de kamer in, of in de lucht. Eerst was ik continue achter hun aan het opruimen, alle ballen weer netjes in de ballenbak, maar inmiddels doen we het anders. Dit is eigenlijk gewoon de perfecte manier om zelf te leren opruimen. Dus ik laat ze maar gewoon lekker alle ballen eruit gooien, en laat ze daarna alle ballen weer zelf in de bak doen/gooien. Zo zijn ze niet alleen actief aan het spelen in de ballenbak maar ook er omheen, wanneer ze bezig zijn met alle gegooide ballen weer verzamelen. Win-win dus!

Hoe een balanceer plank je actieve peuter zichzelf voor uren kan vermaken

Wij gaven onze kids afgelopen Sinterklaas een balanceer plank / Wobbel cadeau. We hebben het tweedehands gekocht, en lieten er een adelaar in graveren om het een beetje persoonlijker te maken. En de kids hebben er sindsdien ook weer elke dag mee gespeeld.

De oudste drie kids kunnen ook echt staand balanceren op de balanceer plank, en de jongste die beweest gewoon haar kleine kontje wat heen en weer waardoor de Wobbel ook beweegt.  En ze gebruiken het ook als glijbaan, door het op de bank te zetten. Zo hebben we voorlopig dus geen glijbaan meer nodig!

Een balanceer plank of Wobbel is niet alleen leuk om op te balanceren, maar de kids gebruiken het ook als podium of chill plek. Een paar dekentjes en kussens op de balanceer plank en een lekker bedje is zo gemaakt. 

Onze zoon maakt van de balanceer plank graag een brug voor zijn auto’s, en de meisjes vinden het leuk om de brug op z’n kop te zetten en zo de auto’s erin te laten glijden. Onze één jarige kan de balanceer plank trouwens ook gebruiken als glijbaan, door het weer in de brug ‘stand’ te zetten, met beide eindes op het kleed. Ja, soms doet ze levensgevaarlijke bewegingen, en heb ik drie hartverzakkingen later er wel weer genoeg van, maar ik mag niet klagen. Ze is er maar reuze druk mee, en doet dat allemaal al die tijd zelf.

Geef je actieve peuter een kruiptunnel cadeau

Wij hebben onze kruiptunnel al een beste tijd (die van Ikea). Als iemand trouwens nog een iets mooiere weet, dan hoor ik het graag. Ik zou graag afstand doen van de lelijk groene, met fluor roze randjes, tunnel die we nu hebben. De kleine meisjes kunnen hun energie mooi in kwijt door honderd keer in een half uur tijd er doorheen. Ze spelen verstoppertje, kruipen er door, verstoppen zich, en rollen erin. Dat laatste is een beetje gevaarlijk als er veel meubels in de kamer staan, maar met een beetje ruimte om ze heen, kun je ze lekker laten rollen. 

Geef jezelf een trampoline cadeau

Afgelopen jaar vierden we de kids verjaardagen allemaal tegelijk. Ik had geen zin om vier keer een prachtige cake te bakken, alles vier keer te versieren én vier kinderfeestjes te houden voor 6 maanden achter elkaar. Maar het belangrijkste was dat ik ze een trampoline wilde geven voor hun gezamenlijke verjaardag. Hoe cool zou dat zijn?! Dus vierden we begin juni hun verjaardagen, en gaven we hun de mega trampoline voor buiten cadeau. En sindsdien hebben ze elke dag wel erop gesprongen, tot het koude en natte november kwam.

Grote trampolines zijn echt life-savers voor moeders, dat is zeker. Want zodra de kids zich vervelen, schop ik ze naar buiten en laat ze alle (negatieve) energie eruit springen op de trampoline.

Omdat wij kozen voor een mega grote trampoline, kunnen alle vier de kids hier tegelijk op springen. Geen gezeur over wie er nu aan de beurt is. Nu huilen ze wel eens omdat ze tegen elkaar aan gebotst zijn, maar goed. 

Als je geen grote tuin hebt, of zoals wij slecht weer de helft van het jaar, dan is een indoor fitness trampoline een goede oplossing. Hij is niet groot en er kan alleen maar één kind tegelijk op springen. Maar er is dus wel genoeg plek voor één actieve peuter om de energie kwijt te raken. En als de kids ’s avonds op bed gaan, kun jij de overtollige baby kilo’s kwijt raken door ook effe wat trampoline fitness te doen. Wel effe rekening houden met de zwakkere bekkenbodemspieren, of trek een luier aan voor de zekerheid, haha.

Je kunt ook een springkussen voor thuis kopen trouwens. Het allerfijnste hieraan is natuurlijk dat het, wanneer je het niet gebruikt, haast geen ruimte in neemt. Je laat het springkussen leeg lopen, en kan het makkelijk opruimen, wat met een grote trampoline natuurlijk bijna onmogelijk is.

Neem je actieve peuter mee naar buiten

Als er ook maar een mogelijkheid is om naar buiten te gaan met je (hyper) actieve peuter, doe dat dan alsjeblieft.  Want buiten kunnen die kleintjes lekker rennen, spelen, lopen of klimmen en de wereld te ontdekken.

https://www.instagram.com/p/BoEaYq1gvbX/

Zoals al eerder zei, kunnen wij hier in Nederland niet zoveel naar buiten als ik zou willen. Maar zodra het weer het toe laat, neem ik de peuters mee naar buiten. Ze houden er enorm van om te lopen (ja, zelfs de één jarige die nog niet eens zelf kan lopen), rennen en verstoppertje spelen. Soms neem ik alle kids mee op een ‘avonturen pad’. Het is gewoon een paadje door een park in de buurt. Je kunt er met de kinderwagen niet echt overheen, dus ik neem de kleinste dan mee in een draagdoek. We klimmen over wat heuveltjes, en lopen langs kleine modderpaadjes om nog meer te ontdekken. De oudste twee die kennen de meeste paadjes inmiddels wel, maar de twee peuters raken helemaal opgewonden van elke kruising die we tegenkomen. Waar gaan we nu heen?!

Leuke fietsjes enzo voor actieve peuters

Als je naar buiten kunt, dan kun je zoveel doen. Niet alleen maar lopen, rennen, wandelen en springen, maar ook fietsen. Ze zijn misschien nog te klein voor een echt fietsje, maar er zijn een hoop leuke rijdende items waar je actieve peuter wel wat mee kan.

Een loopfiets voor je actieve peuter

Een loopfietsje is de beste manier om je peuter kennis te leren maken met hun fiets-reis. Je kunt ook kiezen voor een Wishbone loopfiets, die je kunt transformeren van een driewieler in een tweewieler. Zo kan zelf een kindje van net een jaar oud hierop hun eigen fietsje weg’fietsen’.

Een kleine skelter

Wij hebben een tijd geleden een grote skelter gekocht voor de twee oudste kids waar ze op kunnen rond racen. Met een karretje erachter kun je zelfs je actieve peuters daarin zetten. Maar goed, de meeste actieve peuters houden niet van stilzitten, dus geef ze lekker een eigen skelter. Deze kunnen ze al zelf rijden van af ongeveer twee jaar oud, zoals deze Buzzy van Berg.

En wat is jouw favoriete speelgoed voor je actieve peuter(s)?!

cadeau ideeen voor actieve peuters

Deze post kan affiliate en/of gesponsorde content bevatten. Dit kost jullie helemaal niets extra’s, en zorgt ervoor dat wij ons gezin zo kunnen onderhouden. Bedankt voor je hulp!