Wil jij je dreumes, peuter of kleuter (en zelfs oudere kids) ook meer speelgoed bieden wat ook echt goed is voor hun ontwikkeling? Dan kun je vanaf nu je hart hier open halen. Want wij gaan meer en meer schrijven over early learning. Door speelgoed dat de fijne motoriek helpt, en ook de grove motoriek. Sensorisch spelen en ontdekken en nog veel meer leuks. En om deze nieuwe categorie op de blog af te trappen, begin ik met de leukste DIY’s. Want je kunt alles wel kopen, maar soms is iets maken ook niet heel erg moeilijk. En vaak leuker ook nog dan iets te kopen.

Lichttafel / Light Table

Een gave DIY waar je aan het eind van al je harde werken speel plezier voor tien hebt. Want niet alleen jonge kinderen vinden dit leuk, de spel mogelijkheden zijn eindeloos.

Een licht tafel is een meubel stuk waar je met licht en schaduwen leert spelen. Je kunt allerlei spel bladen erop leggen, je kunt leren sorteren, dingen op kleur leggen, of spelen met zand en daarin figuren tekenen.

Het enige wat je nodig hebt is hout, een set gereedschap van bijvoorbeeld Mastertools.nl waarmee je alles in elkaar zet. Voor een volledige beschrijving kijk je hier.

Plak muur / Sticky Wall

sticky wall early learning diyNa uuuuuuren zoeken en bedenken wat nou dat Amerikaanse ‘contact paper’ kon zijn. En wat blijkt… Het is wat ze bij ons gewoon plakplastic noemen. Je weet wel, daar waar je je boeken vroeg mee moest kaften, of tegenwoordig heb je ook allemaal diverse designs, waardoor je makkelijk een meubel kunt pimpen.

Dat plakplastic zit op een rol, en het is dus bij een Sticky Wall de bedoeling dat je de plakkende kant naar je toe op de muur plakt. Hiervoor kun je gewoon schilderstape gebruiken. Dat zorgt ervoor dat je muur niet beschadigd, en is stevig genoeg om het plakplastic goed te laten zitten.

Op zich is het plakkende plastic al genoeg sensorisch spelmateriaal natuurlijk. Want met kleine handjes die ergens aan vast blijven zitten is dat een groot feest. Wacht maar tot je verschillende materialen gebruikt welke ze op het plakplastic kunnen plakken.

Wat dacht je van pompoms, of kleine gekleurde houten stokjes (te koop bij de Action), ijsstokjes. Vormpjes van een Hamertje Tik spel, of Tangaram.

DIY early learning sticky wall

Je kunt ook zelf iets tekenen op papier, dat plastificeren en ermee spelen op het plak plastic.

Teken een groot gezicht, zorg voor wat dingetjes om op het gezicht te plakken. Het plakfolie doe je dus (met de plakkant nog steeds naar voren) over het getekende gezicht heen. En dan kun je gezichten gaan maken, plakken, en opnieuw plakken. Super leuk voor tijdens een regenachtige dag!

 

PIN IT