De laatste tijd ben ik mij steeds bewuster van het feit dat de meeste kleding eigenlijk helemaal niet gaat met mijn duurzame visie. Mijn wens om mijn leven bewust te leven en zo min mogelijk schade aan de aarde en aan anderen te berokkenen. Nu doe ik dat op dit moment vooral door in mijn eigen omgeving dingen te organiseren, in ons huis alleen nog maar natuurlijke schoonmaak-en verzorgingsproducten te gebruiken. En nemen we de laatste tijd geen synthetische multivitaminen en supplementen in, maar alleen nog maar het ‘echte werk’. Toen ik mijn zomer garderobe aan het opruimen was, om plaats te maken voor wat warmere kleding, kwam ik er tot mijn schaamte achter dat de meeste kleding in mijn kast helemaal niet zo duurzaam is. Dat het hoogstwaarschijnlijk door kleine kinderhandjes in elkaar is gezet in een vieze hete fabriek ergens aan de andere kant van de wereld. En dus werdt het de hoogste tijd om stukje bij beetje mijn garderobe te verduurzamen (zonder nu als een malle duurzame kleding te kopen en mijn oude kleding weg te doen, dat is pas niet duurzaam!).

Ik had eigenlijk nieuw ondergoed nodig, want inmiddels was mijn ‘oude’ ondergoed al bijna 2 jaar oud. In principe niks mis mee hoor, als het nog goed is is dat juist heel duurzaam als het zo lang mee gaat. Maar inmiddels kregen een aantal boxers wat kleine gaatjes, en had ik laatst een stuk draad in eens naast mijn bil hangen. Niet heel charmant, dus tijd voor nieuw, fijn en vooral goed ondergoed.

Bamboe ondergoed

Allereerst ging ik op zoek naar fijne zachte boxers. Meestal vind ik boxers het fijnste zitten dus daar gaat de voorkeur naar uit. Nu vond ik al snel op het internet dat bamboe een van de meest duurzame stoffen was, waarmee ondergoed gemaakt kan worden. Dus op zoek naar een fijne bamboe ondergoed.

Bamboe is een super duurzame grondstof, omdat deze snel groeit en hierdoor er je dus niet jaren hoeft te wachten voor je kunt ‘oogsten’. Bamboe geeft ook tot bijna 80% minder belasting op het milieu, dus als je met een gerust hart nieuw ondergoed wilt kopen, is bamboe ondergoed echt een fijne keuze.

Mijn favoriete bamboe ondergoed

Al snel kwam ik uit bij Bamboo Basics waar ik een best wel uitgebreide collectie vond. Zoals de naam het al doet vermoeden hebben ze er vooral de basics, zoals hemden, t-shirts, boxers, strings, slips, hipsters en meer. Ik koos uiteraard voor een aantal boxers, maar dacht laat ik nou ook eens wat anders doen. Dus ook een aantal andere modellen gingen in het winkelmandje. Daarnaast draag ik eigenlijk altijd een hemdje onder al mijn kleding. Ik heb in verhouding een nogal lange rug, en ik heb geen zin in blaasontstekingen ofzo, omdat mijn onderrug en onderbuik constant bloot zijn. Vind het ook wel fijn dat ik al mijn moeder-dingen kan doen zonder dat ik moet kijken of ik er wel overal netjes uit ziet. Dus er gingen ook twee bamboe hemdjes in het mandje.

’s Nachts draag ik eigenlijk nooit pyjama’s maar ik merkte dat ik het, sinds onze zon-vakantie, eigenlijk altijd koud heb ’s nachts. Dus stiekem stal ik een onder shirt van manlief. Hoogste tijd dus om zelf een aantal fijne shirts te kopen, die een goed verhaal erachter hebben. Ik koos trouwens ervoor om alles in het zwart te kopen. Dit omdat ik het gewoon stiekem niet zo fris vind om precies te zien hoe vies ondergoed er aan het einde van de dag uitziet.

Voordelen van bamboe basics

Allereerst vond ik alle bamboe ondergoed echt super zacht aanvullen. Vooral degene die wat elastisch waren. Deze zijn dan ook perfect fit, ze passen zich aan aan de pasvorm wat ik zelf heel fijn vind. De hemdjes waren lang genoeg (altijd maar even afwachten of het ook echt lang genoeg is voor mij), en sloten mooi aan. Ook wel handig vond ik dat de schouderbandjes verstelbaar zijn.

De t-shirts (die ik dus vooral gebruik tijdens het slapen) kwamen ook bijna helemaal kreukvrij uit de wasmachine. Dat scheelt mooi weer strijken dus. Bamboe is trouwens van nature UV beschermend, en filtert 98% van de schadelijke UV-stralen. Dus mocht het zonnetje weer gaan schijnen dan kan ik zelfs in deze shirts lekker buiten in de zon zitten mocht ik dat willen. Fijne bijkomstigheid.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat bamboe minder zweterig aanvoelt dan katoen. Bamboe vezels hebben namelijk minuscule gaatjes, die ervoor zorgen dat vocht snel wordt opgenomen en verdampt. Het neemt zelfs wel 70% meer vocht op dan gewoon katoen ondergoed. Dat vind ik zelf wel fijn, want het zorgde ervoor dat ik (na bijvoorbeeld het hele huis stofzuigen) niet met een natte rug zat.

Als ik echt één nadeel moet noemen, dan is het dat je in de elastische modellen niet echt een inlegkruisje kunt doen (omdat het een perfect fit is, past ‘ie zich aan en heeft de plakstrip geen grip op het ondergoed). Maar goed, de dagen dat dat nodig is draag ik nu gewoon de niet elastische bamboe hipsters. Daar gaat het prima mee.

Snelle duurzame kleding tips

Al met al ben ik dus super tevreden over mijn nieuwe Bamboo Basics, en het voelt ook fijn om nu stukje voor stukje mijn kleding te kunnen verduurzamen. Daarnaast kijk ik nu bijvoorbeeld veel op Vinted om ‘nieuwe’ kleding te vinden. Daarnaast organiseer ik binnenkort een kledingruil waarbij ik hoop wat van mijn kleding die ik niet draag (omdat ze niet meer werken voor mijn persoonlijkheid, mijn verantwoordelijkheden en persoonlijke kleuren), te ruilen voor wat ‘nieuwe’ kleding die wel past bij wat ik nu draag.

Heb jij al eens gekeken naar het verduurzamen van jouw garderobe? En waar begon je toen mee?