We willen het allemaal… Mooi en gezond voor de dag komen. Heel veel vrouwen gebruiken daarom dagelijks make-up. De é´én om de wallen van de slapeloze nachten met een newborn te verbloemen, de ander omdat ze zich zekerder voelt met een laagje foundation, en mooie volle wimpers. Wij vrouwen kunnen er wat van. Soms, heel soms, kijk ik wel eens een beauty filmpje, maar dan vooral om de enorme transformaties te zien die make-up met zich mee kan brengen. Maar eigenlijk weten we (bijna) allemaal ook wel dat make-up niet altijd goed voor jou en/of de planeet is. Daarom wil ik vandaag je graag de fijnste tips mee geven, hoe je op een natuurlijke, duurzame en gezonde manier make-up kunt gebruiken.

Gebruik make-up op natuurlijke basis

Je huid is jouw grootste orgaan, wist je dat? Het bestaat uit ongeveer 1,5 – 2 vierkante meter en weegt maar liefst 15-20 kilo. Best wel gek eigenlijk dat je meestal niet nadenkt over jouw allergrootste orgaan. Maar daarmee is het dus ook één van de grootste opnemers van chemicaliën in je lichaam. De huid laat alles waar het mee in aanraking komt namelijk gewoon door tot het lichaam.

Wat je misschien nog niet wist, is dat je daardoor dagelijks honderden, dan wel niet duizenden chemicaliën je lijf binnen laat. Daarom is het zo belangrijk om gewoon te kiezen voor make-up op natuurlijke basis. Deze is namelijk gemaakt van ingrediënten die uit de natuur komen.

Daarnaast komen al die chemicaliën ook in het afvoerputje terecht, wanneer je je gezicht was, of je kwasten uitspoelt. Niet alleen slecht voor je huid dus, maar ook niet heel prettig voor de natuur. Ik weet ook wel dat het niet zoveel is, maar als iedereen nou de overstap zou maken naar fijne natuurlijke make-up, dan zou dat toch biljarden chemicaliën, in ons water en in de grond, schelen per dag.

In veel make-up zitten ook hormoonverstorende stoffen. Deze wil je uiteraard niet zomaar op je gezicht smeren, omdat ze je hele hormoon huishouding in de war kunnen brengen. En dat kan behoorlijke gevolgen hebben, die je vaak pas na verloop van tijd merkt.

Hoeveel make-up heb je nou eigenlijk nodig?

Zelf gebruik ik amper make-up. De enige dagen waarop ik bijvoorbeeld foundation draag zijn de dagen waarop ik ook op het podium sta. Theater lichten zijn behoorlijk genadeloos, en zonder een fijne natuurlijke foundation, zie je er uit als een lijk. Niet heel sexy (niet dat het daarom gaat, maar het oog wil ook wat) dus.

Daarnaast gebruik ik af en toe een beetje mascara (vooral voor de dagen waarop ik mij niet zo lekker in mijn vel voel), voor een meer open blik. Ook merk ik wel waarom veel vrouwen make-up dragen. Make-up kan je namelijk net dat zetje in de goede richting geven. Op dagen (vaak de week voor en in je menstruatie) waarbij je je niet heel sjofel voelt, eigenlijk het liefst helemaal niemand ziet, kan make-up een soort wonder middel zijn om je toch beter in je lijf te voelen.

Het beste (en meest duurzame) is het om make-up met mate te gebruiken. Gebruik make-up vooral om je natuurlijke beauty te high-lighten, zorg ervoor dat je je zelfvertrouwen niet alleen haalt uit hoe je eruit ziet. Ken je eigenwaarde, leer dat je er ook op sommige dagen minder knap uit mag zien. Echte schoonheid zit van binnen en die straal je uit naar buiten. Wanneer jij je goed voelt over jezelf, zul je ook dit vertrouwen uitstralen naar buiten.

Je kunt er ook voor kiezen om permanente make-up aan te brengen. Of je wimpers of wenkbrauwen te laten verven, waardoor je maar 1x een behandeling hoeft te doen, en niet dagelijks met make-up in de weer bent. Als je je wenkbrauwen en wimpers laat verven, heb je de vier tot zes weken erna geen omkijken naar je wenkbrauwpotlood en mascara. Ook dit zijn dus dingen die wel degelijk duurzaam zijn voor de make-up liefhebbers hier.

Wat is jouw beste duurzame make-up tip?