Hoe voel jij je als rond een uurtje of zeven, of misschien wel vroeger, de wekker gaat? Ben jij iemand die meteen redelijk kwiek uit bed stapt? Staat te zingen onder de douche, vrolijk aan de dag begint en er meteen helemaal klaar voor is? Of kom je juist wat lastiger op gang? Kunnen mensen maar beter niet te veel tegen je praten, heb je echt geen puf om met de hele familie aan de keukentafel uitgebreid te ontbijten en is er eigenlijk maar één ding waar je naar uitkijkt: dat deze ochtend maar snel voorbij mag zijn.

Het valt niet mee als je een ochtendhumeur hebt

Wanneer jij een ochtendhumeur hebt, zijn het doorgaans je huisgenoten die hier het hardst over klagen. Want zij hebben er behoorlijk wat last van, zo’n chagrijnig type dat in de ochtend door het huis heen loopt. Ze zouden er zelf ook nog eens sikkeneurig van worden! Het zijn meestal de mensen die zelf geen enkele moeite hebben met ochtenden die deze mening erop nahouden. Zij vinden het maar ongezellig, zo’n grommend en kreunend persoon waar ze iedere dag mee op moeten staan, en kunnen zich er zelfs flink aan ergeren.

Ben jij zo iemand? Ben je zelf een vrolijke vroege vogel, en heb je een huisgenoot die nauwelijks aanspreekbaar is? Probeer je er dan niet aan te ergeren, maar draai het eens om. Weet dat het voor diegene nog veel vervelender is, want die weerstand tegen ochtenden, die moeite om op te starten, die hebben zij ook niet omdat ze dat zo fijn vinden. Ze hebben er zelf net zo veel last van als jij, misschien wel meer zelfs.

Hoe maak je het gemakkelijker?

Weet je van jezelf dat je niet op je best bent in de ochtend? Ga dan op zoek naar manieren om het leed wat te verzachten. Opstaan, dat zal je moeten. Maar misschien zijn er zaken die het net wat gemakkelijker maken voor je?

Een lekker ontbijtje bijvoorbeeld, kan ervoor zorgen dat je sneller ‘tot leven komt’. Steek eens twee boterhammetjes in een broodrooster. Niet alleen zorgt dat voor een geur waar bijna iedereen vrolijk van wordt, belegd met jam of iets anders fijns is het ook gewoon een lekker luxe ontbijt. Of ga op de gezonde toer, en gooi een flinke hand fruit en yoghurt in die mooie Smeg blender, die je speciaal voor dit doel (én omdat hij zo mooi staat in je keuken!) hebt aangeschaft. Daardoor voel je je niet alleen op de korte, maar door al die gezonde voedingsstoffen ook op de langere termijn wat beter.