De openhaard en de schouw zijn al eeuwen symbool voor huiselijke gezelligheid. Was het heel vroeger de warmtebron in een ruimte, nu is het een extra warmtebron die zorgt voor sfeer. Verhalen, muziek, gedichten bij de open haard met het hout gestookte vuur staat voor delen, samenzijn, warmte, intimiteit en gezelligheid.


Openhaard


De openhaard is met andere hout gestookte apparaten zoals de barbecue, vuurkorf of houtkachel, funest voor het milieu en eigenlijk ook de volksgezondheid. Een openhaard veroorzaakt 250 keer méér vervuiling dan een moderne cv-ketel. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft een kwart van de Nederlandse huishoudens een open haard of houtkachel en heeft tien procent van de Nederlanders wel eens last van de stank of rook van houtvuur. 


PAK’s


Houtrook bevat veel schadelijke stoffen. Naast roet zitten er ook veel polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) en organische verbindingen als benzeen en azijnzuur in. Houtrook draagt ook substantieel bij aan de uitstoot van fijnstof die ingeademd kunnen worden. De hoogste concentraties fijnstof in de lucht als gevolg van houtrook doen zich voor in de winter in de Alpenlanden en de Scandinavische landen. Sfeerhaard

Om milieubewust te zijn is er een goed alternatief namelijk de elektrische sfeerhaard. Een eenvoudige oplossing want het enige wat nodig is een stopcontact. Afgelopen jaren zijn deze haarden steeds realistischer geworden. De haarden geven de sfeer van een echt houtvuur. Daarnaast zijn er nieuwe type haarden ontwikkeld zodat er voor iedere situatie een juiste elektrische haard is. De haarden lenen zich zeer goed om in te bouwen in een complete schouw. Ook kunnen verschillende modellen prima in een bestaande open haard geplaatst worden. Voor veel situaties is dit de manier om extra sfeer in huis te halen.

Gashaarden zijn ook een mogelijkheid. Gashaarden hebben een bijzonder vol en levendig vlammenspel. Voor het plaatsen van een gashaard is wel een geschikt rookkanaal nodig en een gasaansluiting.