Hoewel het nog hartje zomer is, kunnen we nog niet echt spreken van een tropische zomer. Integendeel, het groen knalt de grond uit door de vele plensbuien. Zodra het buiten weer kouder wordt, gaat de thermostaat zo nu en dan weer aan. Het zorgt voor een prettig woonklimaat, maar de jaarlijkse afrekening zal je mogelijk wat minder vrolijk stemmen. Tenzij je kiest voor een slimme thermostaat. Het is dé manier om de verwarming van een huis te automatiseren en te laten aanpassen op het leefpatroon van de bewoners. In dit artikel vertel ik er meer over. Lees snel verder!

Uiterlijk en design

De thermostaat heeft een prominente plek in een woning. Het wordt geplaatst in de woonkamer en is duidelijk zichtbaar op ooghoogte. Design liefhebbers kijken naar het uiterlijk waarbij schakelaars, stopcontacten en ook de thermostaat belangrijke items zijn. Hieronder vind je een kort overzicht van de best beoordeelde thermostaten van dit moment.

Google Learning Thermostat

Ook Google is van de partij en komt met de schitterende Google Nest Learning Thermostat. Groot pluspunt is dat deze thermostaat geschikt is voor alle cv-ketels, ook je boiler kan worden aangestuurd en de thermostaat is zelfs overal ter wereld te bedienen via de app. Deze thermostaat heeft een zwart rond ontwerp die de tijd of de temperatuur aangeeft. Het kleurt oranje wanneer de temperatuur wijzigt. Dankzij de Open Therm-technologie kan er energie worden bespaard. 

Honeywell

Er zijn ook andere merken waarvan Honeywell in menig huiskamer hangt. Het Amerikaanse merk is een wereldspeler en heeft diverse divisies, waaronder klimaatregeling en veiligheid. Het merk biedt in allerlei uitvoeringen thermostaten. Het was de ingenieur Mark Honeywell die in 1905 de centrale verwarming in een woning construeerde en met zijn loodgietersbedrijf verwarmingssystemen ging fabriceren. Het is het meest verkochte merk van verwarmingsthermostaten geworden.

Intergas

Intergas thermostaten zijn er ook in smart uitvoeringen, zoals bijvoorbeeld de Comfort Touch thermostaat. Deze modulerende kamerthermostaat functioneert met Intergas ketels die Smart Power ondersteunen. Dit zijn doorgaans de apparaten die vanaf bouwjaar 2017 zijn geïnstalleerd.

Tot slot nog wel een relativering voor de zelflerende ‘slimme’ thermostaten. Het systeem werkt wanneer gelijktijdig bewoners de woning verlaten en terugkeren. Heb je een gezin met schoolgaande kinderen en wisselende werktijden, dan kun je het systeem beter uitzetten. Een bewegingssensor kan ook reageren op huisdieren. Ofschoon een slimme thermostaat meer inzicht geeft in het energieverbruik en op afstand aan- en uitgezet kan worden, zijn dit toch enkele punten waar je voor aanschaf rekening mee moet houden.