Hij is af hoor! Eind december was ons grote tuinproject dan eindelijk af. En we genieten er sindsdien echt elke dag van. Een heerlijke grote overkapping (afmeting is 6×4 meter). Nadat we verbouwd hadden was onze tuin natuurlijk een heel stuk kleiner geworden. De vraag was dus of we wel weer de overkapping ’terug’ zouden zetten. We hadden aan ons oude huis een overkapping zitten, maar ik wilde nu dan niet alleen de overkapping, maar ook dat de mega grote afstap (bijna 50 cm!) weg ging. Ik wilde de twee openslaande deuren kunnen opendoen, en op hetzelfde level uit huis kunnen stappen. Het werdt dus een full blown veranda! Whoop whoop! We creëerden daarmee gelijk een extra speelruimte, dus laat me je meenemen in het proces.

De fundering is het belangrijkste

De fundering overkapping moet wel stevig zijn. Zeker in onze tuin was dat een dingetje, want vroeger was een gedeelte van onze tuin een soort slootje. Deze is ooit gedempt, maar eigenlijk is de grond daar nog altijd vrij beweeglijk. Dus een goede fundering voor de overkapping is echt de basis van je extra speelruimte. Wij gebruikten snel cement en zes grote blokken waarop we de houten palen konden zetten.

Bepaal je houtsoort

Eigenlijk heb je nu het moeilijkste gedeelte gehad. Als de fundering staat, dan staat dat gewoon. Nu moet je gaan kijken naar het uiterlijk van je overkapping. Welk hout gebruik wil, wil je het hout verven, komt er nog een hekje rondom je veranda. En meer van dat soort vragen. Wij hebben gekozen voor een robuust lijkende houtsoort, met dikke stevige palen, zodat we maar 3 palen hoefden te gebruiken (in plaats van vier). Zo had je het meest wijde uitzicht zeg maar. Manlief wil eigenlijk de veranda verven, maar ik vind het zelf erg mooi om gewoon wat natuurlijke elementen te houden. Juist in de tuin. Dus daar moeten we nog even over verder vechten. Je moet sowieso kiezen voor een goede lak, zodat je het hout beter beschermd tegen alle regen hier in Nederland.

Wat is de mooiste soort plaat die je kunt gebruiken

Je kunt golfplaten op je overkapping leggen, glazen platen of ander hout. Kijk vooral wat je wilt bereiken. Omdat de veranda aan ons huis vast zit, wilde ik wel genoeg licht doorlaten in de overkapping. Geen donker holletje aan mijn huis vast, want ik wil graag dat lichte gevoel houden. Dus gewoon hout gebruiken is een no go, dat maakt het veel te donker. Mocht je een overkapping ergens anders in de tuin gebruiken, en je hebt genoeg licht, of je hangt lichten op, dan kun je echt prima hout gebruiken als platen op de bovenkant.

Wij kozen voor een soort plastic platen met UV licht protection. Het zijn dus niet de goedkope golfplaten, maar echt mooie strak afgewerkte doorzichtige platen die je ook nog eens beschermen tegen zonlicht. Twee vliegen in één klap dus. We zitten droog en uit het UV licht.

Lekker buiten spelen, ook als het regent

En dan nu het allerfijnste aan een overkapping? Je kunt gewoon met elk weer lekker buiten zitten. Op het verlanglijstje staan nog een aantal warmte lampen, zodat we zelfs in de winter lekker cozy buiten kunnen zitten. Maar nu gaan we, als het regent, toch lekker even naar buiten. Op de veranda heb ik een speel parcours voor de kids, de TuffTray staat erop, dus ze vermaken zich altijd wel wat buiten. Ja zelfs als het hoost spelen zij droog! Wat mij betreft echt dé reden om een overkapping te zetten in elke tuin!