Het is steeds meer herfstweer, en wij zijn druk bezig met alles voorbereiden op de koudere en donkere dagen met ons gezinnetje. Want eigenlijk moet er in een huishouden nog best veel gebeuren voor de herfst en de winter zo maar kunnen beginnen. En om jullie op weg te helpen deel ik vandaag onze beste tips om het hele gezin voorbereid de koude dagen in te gaan

1. Wissel de garderobe om

Het is tijd om de t-shirts, korte broeken en slippers en sandaaltjes weer in de kast te doen. Of ho, stop, wacht! Kijk eerst of ze nog mooi zijn, gaan ze volgend jaar nog iemand in het gezin passen, of kun je ze eigenlijk beter gewoon nu al vast doorgeven, doneren of weggooien? Waarom bewaren wat niet meer goed is toch?

Hetzelfde geldt voor al je zomerkleren. Vind je het nog mooi, passen je kids (of jijzelf) er volgend jaar nog in? Zo niet? Dan doneer je het, verkoop je het, of geef je het aan iemand die het wel wil hebben. Is het kapot, of zo vies dat je het niet meer schoon krijgt? Gebruik het als poetslap, of gooi het gewoon weg. Het mag! Laat het niet alleen maar ruimte innemen die het niet verdiend. Waarom iets bewaren tot volgend jaar, om het vervolgens komende zomer weg te doen? Dat is eigenlijk gekkenwerk toch?

T-shirts kun je trouwens alsnog heel goed in de winter dragen. Draag het onder een trui, als het mega koud is, of doe er een vestje overheen als het wat meer herfst weer is. T-shirts hangen hier eigenlijk het hele jaar in de kast, of ze nou als onderkleding dienen, of gewoon als t-shirt.

2. Ruim de tuin op

Het is nu niet echt meer de tijd van het jaar om de zand en watertafel in de tuin te hebben staan. Je kunt het natuurlijk gewoon laten staan, maar door het weer zal het er niet heel veel beter uit gaan zien. Dus hup, de tuin in, neem een emmertje met een sopje mee, en maak al het buitenspeelgoed schoon. Alles wat in de schuur past, doe je daar in, waar het droog staat, en dus ook mooi schoon blijft. Anders is het jammer van al dat harde werken en schoonmaken.

Het andere speelgoed, en ook tuinstoelen en tuintafel, of tuinsets kun je schoonmaken. Hoes eroverheen, of zet het onder een afdak als het niet in de schuur past. Zorg er vooral voor dat er geen rotzooi meer in de tuin ligt. Want met de zwaardere windstoten is het jammer om thuis te komen, met een tuin in chaos, en rommel door je hele tuin.

Heb je een trampoline staan? Aan jou de keuze of je ‘m weghaalt, of gewoon laat staan. Eerlijk gezegd weten wij nog niet wat we gaan doen. Want uit elkaar is ook zo’n gedoe, maar het blijft natuurlijk wel langer mooi en goed.

3. Kleine klusjes, grote klusjes

Moeten er nog dingen in de tuin gebeuren? Zoals een schutting die nog gerepareerd moet worden, of het huis dat eigenlijk nog wel een likje verf kan gebruiken? Doe dat dan nu, want nu kan het nog. Buiten schilderen in de winter? Dat kan prima. Gelukkig hoef je zelf niet in de kou en de wind buiten te staan, maar de meeste schilders zijn wel wat gewend. Wil jij weten wat het kost om je huis te schilderen? Kijk dan hier bij Huis schilderen prijs.

4. Kijk naar binnenspeelgoed

Natuurlijk was de zomer heerlijk, en speelden de kids voornamelijk buiten. Maar het wordt nu steeds meer weer waarbij je de kids niet meer 2 uur achter elkaar naar buiten stuurt. Leuk binnenspeelgoed waar de kids zich goed mee kunnen vermaken is dus key.

De LEGO kan weer uit de dozen, en bij ons blijft houten open-end-play speelgoed (zoals Grimms, Grappat en andere houten spulletjes) populair. Binnenkort ga ik beginnen met voor de kleine meisjes (en wie weet vinden de grote twee het ook wel leuk) mooie play trays te maken. En sensory spel. PlayTrays geven veel ruimte voor eigen speel ideeën, en door verschillende materialen te gebruiken (water beads, mais korrels, (gekleurde) rijst) leren de kids ook nog iets tijdens het spelen. Maar daarover later dus nog veel meer.

Kijk ook eens naar speelgoed wat uitdaagt tot bewegen, zoals een balanceer plank van Wobbel of een Pikler driehoek. Ik kan niet wachten tot het Kickstart project MODU TOYS eindelijk binnen komt, want dat is niet alleen speelgoed wat uitdaagt tot bouwen, maar óók nog bewegen. Mocht je dat trouwens ook tof lijken, het project kun je nog steunen, en met korting jouw kit kopen.

5. Ontspullen

Als je dan toch bezig bent met het speelgoed. Kijk waar niet meer mee gespeeld wordt. Dat kun je te koop zetten, en zo weer centjes in de spaarpot van de kleine doen, of daarmee weer nieuwe cadeau’s kopen voor de komende feestdagen. Of ga met het hele gezin een ‘ontspul’ challenge aan. Wie kan de meeste spullen weg doen?! En dan aan het eind heeft iedereen minder spullen, meer ruimte, en meer vrijheid. En met een beetje geluk heb je ook nog wat spullen kunnen verkopen, waarmee je weer leuke dingen kunt doen. Een dagje dierentuin bijvoorbeeld, of een ander voordelig uitje

 

PIN IT

voorbereid de winter in met je gezin