Wie zich een beetje bekommerd om de natuur trekt deze levensstijl het liefst ook door naar het figuurlijke keukenkastje. Gelukkig is de keuze voor een beetje duurzaam supplement tegenwoordig reuze. Vandaar dat het hoogtijd is om een aantal fijne supplementen op een rijtje te zetten. Zo ben je lief voor jezelf, je gezin en voor dier en natuur.  

Volgens de Nederlandse Vereniging van Veganisme zijn er slechts een aantal supplementen een must wanneer je een vegetarisch/ veganistisch dieet volgt. Dat zijn vitamine B12, D3 en Omega 3. Dit zijn namelijk drie voedingsstoffen die moeizaam te verkrijgen zijn uit plantaardige bronnen, maar wel een belangrijke rol spelen voor onze gezondheid en dus niet in jouw groene kastje mogen ontbreken. 

B12, daar komt geen dier aan te pas

B12, ook wel cobalamine, is een essentiële vitamine wat betekent dat het lichaam het zelf niet aan kan maken en dat we het dus uit onze voeding moeten halen. Vitamine B12 vindt men alleen in dierlijke voeding zoals vis, vlees, zuivel en ei. B12 draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen, ondersteunt de afweer, helpt bij vermoeidheid en is mede van belang voor het goed functioneren van het zenuwstelsel. Begrijpelijk dus dat een tekort niet wenselijk is. B12 is een organisch metaalcomplex waar geen dier aan te pas komt. 

Dag schaap

Vitamine D (of eigenlijk D3 omdat deze vorm het best opneembaar is) wordt van oorsprong gewonnen uit lanoline, ofwel wolvet. Nieuwe ontwikkelingen in het winnen van vitamine D3 hebben plaats gevonden zonder de tussenkomst van schapen. De vegan D3 variant komt uit korstmos. Korstmos heeft een bijzonder sterke overlevingsdrang, leeft op een duurzame manier én is dus rijk aan vitamine D3. Waarom zou je vitamine D3 slikken? Als je weinig buiten komt maak je ook weinig vitamine D3 aan, maar ook een wat minder zonovergoten zomer vraagt om een extra portie. Vitamine D3 speelt namelijk een belangrijke rol in onze calciumhuishouding en ondersteunt het immuunsysteem. Ook voor kinderen tot 4 jaar (of levenslang bij kinderen met een getinte of donkere huidskleur) wordt door de Gezondheidsraad een vloeibaar vitamine D3 supplement aangeraden.

Goeie ouwe alg

Goede vetten zijn essentieel voor onze gezondheid. Vandaar dat avocado, noten en zaden niet mogen ontbreken bij een vegetarisch/veganistische dieet. Behalve smaakmakers zijn deze producten rijk aan alfa-linoleenzuur (ALA), maar helaas niet aan de omega 3 vetten eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA vind je alleen in plantaardige voeding en is als enige van de drie een essentieel vetzuur omdat het niet door het lichaam wordt aangemaakt. ALA kan worden omgezet in EPA en DHA, maar helaas verloopt dit proces moeizaam. Terwijl EPA en DHA juist zo belangrijk zijn voor onze gezondheid. Zo is 250 mg DHA per dag goed voor het gezichtsvermogen en de hersenfunctie. Dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA is goed voor het hart. ALA draagt met een dagelijkse inname van 2 gram bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed. Vandaar dat een fijne veganistische en duurzame bron zeer welkom is. Algen worden tegenwoordig veelvuldig ingezet omdat ze zowel rijk aan DHA en EPA zijn, maar ook vrij zij van verontreinigen als plastics en metalen als kwik. De algen worden namelijk in schone bassins gekweekt en dat levert aan duurzame algenolie op. 

Alfafahuls

Vegetarische capsules en tabletten zijn tegenwoordig heel normaal. Een capsulehuls is dan vaak gemaakt uit cellulose of pullulan. Zo is een breed scala aan supplementen tegenwoordig helemaal veganproof. Zo ook een fijne multi, want welk supplement je ook slikt, met een multi krijg je dagelijks de basis aan vitaminen en mineralen binnen. Zo zal een multi speciaal voor vegetariërs en veganisten extra B12 bevatten en uiteraard een veganistische bron van D3, naast een breed scala aan andere vitamines en mineralen.