In en om vrijwel ieder huis zijn wel hindernissen te vinden. Dingen die het wonen lastiger, minder comfortabel of zelfs onveiliger maken. Zeker wanneer het bewegen wat lastiger gaat, de coördinatie wat minder wordt en de jaren beginnen te tellen. Wat zijn de grootste hindernissen in de woning, en wat kun je er zelf aan doen om deze zoveel mogelijk weg te nemen?

Met stip op 1: de trap

Woon je in een huis met één of meerdere verdiepingen, dan heb je daardoor ook direct een grote hindernis in huis: de trap. Die is soms al lastig op momenten waarop je wel goed ter been bent, als je bijvoorbeeld veel spullen naar boven of beneden moet verplaatsen, of met je armen vol wasgoed loopt. Ook met jonge kinderen kan een trap soms lastig zijn, net als wanneer je flinke spierpijn hebt na het sporten. Wanneer je wat ouder wordt, en bewegen in het algemeen steeds lastiger wordt, dan gaat die trap pas echt een hindernis vormen. Iedere keer dat je naar boven of beneden moet gaat je tegenstaan doordat het zo moeizaam gaat of zelfs pijnlijk is.

Herkenbaar? Dat is de trap echt een hindernis die je snel aan moet pakken. Dat gaat heel gemakkelijk door een traplift te plaatsen. De traplift prijzen zijn lager dan je denkt, terwijl het plaatsen ervan veel extra veiligheid en comfort op kan leveren. Kijk hier voor meer informatie: https://handicare-trapliften.nl/

Lastig en onveilig: de badkamer

Niet alleen de trap is in veel gevallen onhandig of zelfs onveilig als bewegen niet zo gemakkelijk gaat. Ook de badkamer wordt vaak genoemd. Logisch. Hier heb je te maken met een extra hindernis, vocht, die ervoor zorgt dat het glad kan zijn. Tel daar de hoge opstappen die je vaak vindt bij een douchecabine, of de bijna niet te nemen stap een bad in bij op, en het is vragen om problemen.

Gelukkig is er ook in deze ruimte steeds meer mogelijk zodat het veiliger en gemakkelijker kan worden om er gebruik van te maken. Een verlaagde instap, beugels om je aan vast te houden aan de muren: ook je badkamer kan binnen een dag veel veiliger worden gemaakt.

Klusjes die teveel moeite kosten

Naast de ruimtes die niet al te veilig en comfortabel zijn ingericht, hebben we binnenshuis te maken met nog een grote vijand: onszelf. We hebben chronisch de neiging om onszelf te overschatten. Even snel de ramen lappen op dat wiebelige krukje. Niet heel stabiel op de benen staan, maar toch de huishoudtrap er even bij pakken om een nieuw bolletje in een lamp te draaien. We doen het onszelf aan, want juist dit soort ‘simpele’ klusjes leidt vaak tot de grootste ongelukken. Een wijze les: wees wat minder eigenwijs. Kijk kritisch naar je eigen veiligheid, en weet wanneer je iets beter even kan laten zoals het is, of er hulp voor inschakelt. Ook zo maak je je eigen woning een stuk veiliger.