Yeah!! Ik heb eindelijk een aantal Happy Meals gevonden waar elke moeder blij van wordt. Nee, ze hebben geen patat erbij, en nee de hamburger zul je er ook niet snel in vinden. Maar het zijn wel super vrolijke en blije kindermenu’s die ook nog eens bomvol vitamines in zitten. De mooiste creaties en snacks zet ik vandaag voor je een op rijtje. Want ik weet na vier kinderen inmiddels wel dat het niet zo makkelijk is, zoals sommige deskundigen willen laten lijken, om je kids groente en fruit te geven.

Groente en fruit ellende

Onze oudste twee die konden niet afblijven van het fruit, en op een gegeven moment aten ze zelfs rauwe paprika’s! Kun je dat geloven?? Ik ben zelf een paprika hater, dus dit was echt wel een bijzonder gebeuren. Maar met komkommers en tomaatjes kwamen we al een heel einde. De derde die eet alles wat los en vast zit, en dus gingen alle groente en fruit (ja, zelfs citroen) er gewoon heel gemakkelijk in.

Maar onze vierde spruit, is toch een heel ander verhaal. Inmiddels is ze bijna een jaar oud, en heeft ze nog steeds heel veel moeite met normaal eten. Hier lopen we inmiddels zelfs voor bij het ziekenhuis, maar dat is een ander verhaal. Dus voor die kleine dame zou het helemaal fijn zijn als ze snel wat vitaminen zou binnenkrijgen via de normale manier. Maar voor nu vullen we haar vitamientjes vooral aan met speciale voeding, en andere vitamine druppels.

Niet verstoppen maar aanbieden

Een van de grootste dingen die ik heb geleerd de afgelopen jaren, is dat het niet verstandig is om groente en/of fruit te verstoppen voor je kids. Ze zullen je daardoor meer wantrouwen, en krijgen daardoor ook automatisch meer een wantrouwen en zelfs aversie naar groente en fruit.

Wat ik het liefste doe is gewoon verschillende groente en fruit aanbieden. Laat ze maar lekker zelf pakken en kijken wat ze wel of niet lekker vinden. Gelukkig veranderd smaak ook heel erg, vooral als kinderen nog erg jong zijn. En het is ook een gegeven dat je iets 10 keer moet proeven voor je echt weet of je het lekker vind of niet.

Dus regelmatig zet ik hier na schooltijd een monkey platter op tafel. Een grote schaal met daarin allemaal kleinere schaaltjes, met verschillend fruit en groente. Ook wat kleinere snacks, zoals gebroken rijstwafels en af en toe wat chips. Nog een trucje. Geef chips niet in een kleurrijk, knisperend en aantrekkelijk zakje, maar leg het heel saai op een schaaltje of in een bakje. Stuk minder opwindend dan zo’n klein zakje. Maak de groente en fruit aantrekkelijker dan de wat minder gezonde snacks. Dit kun je doen door het in figuurtjes of vormpjes te snijden, of door er een leuke bento-box prikker in te steken.

Snacks voor kids vol vitamine

En dan nu nog heel veel lekkere snacks die geen enkel kind kan weerstaan. En mocht je nou na al deze inspiratie helemaal gemotiveerd aan de slag willen gaan? Vergeet dan niet dat heus niet gelijk alles van het bordje op hoeft. Het gaat erom dat de kids steeds meer en meer proberen, en hopelijk ook steeds meer zullen lusten.

https://www.instagram.com/p/BmhaqGQlKNz/?taken-by=livingwonderment

https://www.instagram.com/p/BjfZbmJFIDT/?taken-by=livingwonderment

https://www.instagram.com/p/BgjqOplnuZR/?taken-by=livingwonderment

Soms is het handiger om het fruit en de groente snel te kunnen klein maken. Daarvoor kun je ze lekker makkelijk en snel in een keukenmachine te gooien. Bij Horecarama.nl verkopen ze horeca apparatuur, daar kun je dus wel 10 jaar mee vooruit. Vooral als je veel gebruik maakt van je keukenapparatuur is het handig om soms te kiezen voor een ‘stalen ros’, waarvan je weet dat het gemaakt is voor superveel gebruik.

PIN IT

kid friendly snacks full of vitamines