De afgelopen weken was het duidelijk. De lente komt er aan! Het zonnetje scheen, ik hoorde meer lachende mensen op straat. Het leven was duidelijk uit haar winterslaap aan het komen. Heerlijk was het om weer in het zonnetje te wandelen, veel meer met de kinderen buiten te zijn en gewoon weer lekker op pad te gaan. De natuur in, het bos in, we hebben zelfs al een strand wandeling gemaakt. Het water gingen we alleen niet in. Maar toen ik thuis kwam, keek ik even naar onze troosteloze tuin. Hij lag er nogal sneu bij. Het vlonder was mooi gelukt, maar behoorlijk kaal. Naast een Tuff Tray en een tentje stond er eigenlijk niets op. Hoe moest ik nou in het zonnetje een fijn boek lezen? En waar kon ik in het avond zonnetje nog een kopje thee drinken?

Tijd voor een best simpele make-over die niet al te veel tijd en moeite kost, maar toch een enorme opkalefater aan onze achtertuin gaf. Let’s go!

Zet de bloemetjes buiten

Ik dacht altijd dat je groene vingers moest hebben voor een mooie tuin. Maar tijd (en een goede vriendin) leerde mij dat dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Er zijn best wel veel bloemen en planten die niet heel veel liefde en aandacht vragen. E´én van die bloemen zijn viooltjes. Ze zijn vrij vroeg in het voorjaar al te koop waardoor je naast krokussen, sneeuwklokjes en narcissen, ook al een fijne bloem in je tuin kunt zetten met meer dan één kleur. Viooltjes zijn er in allerlei samenstellingen.

Het grootste wow-effect krijg je wel door ze dicht bij elkaar te planten. Een viooltje hier, en een viooltje daar doet het hem net niet. Ik koos ervoor om drie potten te vullen met alleen maar viooltjes. Zelf koos ik voor een aantal mix tray’s, die ik onderling dus ook nog weer heb gemixed. Met een zestigtal viooltjes (ongeveer € 8,- was ik hieraan kwijt) en wat potgrond had ik zo in eens een heel veel beter ogende tuin. Gelijk wat kleur erin, en bloemen doen gewoon heel veel voor je humeur. Uiteraard worden de bijen er ook blij van, dus dit was gewoon een super makkelijke en goedkope manier om de tuin in minder dan een uurtje een betere look (en functie dus) te geven. Op naar de volgende stap.

Een fijne zitplek voor het hele gezin

Ik zei het al eerder, ik was nog op zoek naar een fijne plek om te kunnen zitten en wat lezen/theetje drinken/gezellig zijn met het hele gezin. Nou is dat met zes man sowieso vaak een hele klus. En ik heb gewoon een haat aan de standaard tuinsets met van dat fake rotan. Lompe (vaak saai) grijze blokken met kussens erin waar je nog geen kwartier op wilt zitten. Sorry als deze in jouw tuin staat, als jij er blij mee bent, super voor je. Maar ik zocht toch echt naar een fijne en vooral mooie tuinset. Ik wilde graag dat het paste bij het prachtige Douglas hout van ons vlonder.

Gelukkig is de keuze reuze inmiddels, vooral online. Toch vind ik het wel fijn om te kunnen voelen hoe iets zit, dus we hebben ook zeker in wat tuinmeubel zaken gekeken. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een vrij grote hoekbank (waar we zeker met z’n zessen op passen) met bijpassende bijzet tafel. Ook deze tafel is lekker groot genoeg om nog aan te kleuren of zelfs te lunchen voor de kids.

Deze tip kost uiteraard wel wat meer geld dan de eerste. Maar toch vind ik dat als je hier goed naar kijkt dit een prima uitgave is. Kijk ook eens naar een wat meer tijdloos design. En als je nu maar met z’n tweeën bent, maar je wilt graag een gezinnetje, kijk dan ook eens verder dan naar een set voor maar 2 personen. Zo kun je zonder al te veel schuld gevoel toch een mooie set kopen, omdat je het ook op de toekomst gekocht hebt.

Aankleding van de tuin

Naast de bloemetjes en de fijne tuinset, heb ik ook nog wat aankleding gekocht. Dit waren op zonne-energie werkende lichtsnoertjes bij de Action, kussentjes bij de Kwantum, een kleed dat ook van deze winkel. En nog wel wat meer. Ik wilde toch dat ons huis mooi overliep in de tuin. Dat het niet een apart gedeelte van ons thuis werdt. Kijk dus ook eens wat je binnen hebt, wat eventueel naar buiten kan. Zo is de overloop een stuk gemakkelijker en rustiger, als je de stijl van binnen ook buiten toepast.

Nu ga ik nog op zoek naar wat mooi pampas gras (vind dat zo’n mooi effect geven, en ik wordt er instant rustig van), en een aantal grotere border planten voor in de tuin. Uiteraard wil ik weer hortensia’s de kans geven in de grond, maar dat is al een aantal jaar achter elkaar mislukt. Dus misschien ga ik wel voor wat meer gemak en stop ik de hortensia’s net als de viooltjes, in een pot.


Wat is jouw tip voor het makkelijk transformeren van de tuin?!