Met een steeds groter wordend gezin werdt het houden van orde steeds minder gemakkelijk. Inmiddels is ons gezinnetje alweer zes mensen (kleine en grote mensen) groot. En dat betekent dat het hier vaker chaos is dan dat alles heel ordelijk verloopt. Of chaos… Dingen gaan niet helemaal zoals gepland (kun je überhaupt iets plannen met kinderen?), en dat veroorzaakt dat er meer en meer dingen minder ordelijk verlopen. Gelukkig heb ik inmiddels door schade en schande een aantal handige tips en trics geleerd, waarmee wij ons grote gezin als een georganiseerde chaos houden. Lees je mee?

Plannen plannen en plannen

Goed, om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Plannen is key. Niet dat plannen het antwoord is op alle chaos in een (groot) gezin. Maar niet plannen is wel een grote oorzaak van chaos in een gezin. Zonder plan weet je niet waar je naar toe gaat. Als je niet weet waar je naar toe gaat, ren je rond als een kip zonder kop. En als moeder kip (of vader kip) zonder kop rondrent, dan doe alle kinderen maar al te graag mee. Hello chaos….

Maar… plannen is dus wel een heel handig hulpmiddel. Ik plan namelijk niet de hele dag vol, maar laat ook ruimte over voor ‘white – space’. Lege ruimte, die we kunnen invullen naar de wensen en noden van die dag. Mijn meeste white space is zodra de kinderen uit school komen. Het enige wat er tussen schooltijd en etenstijd gepland wordt, is af en toe een speelafspraak, een keer zwemles of een kinderfeestje. Maar geen gekke dingen die zich elke dag herhalen.

Zo kunnen we ervoor kiezen om na schooltijd naar de bieb te gaan, of de speeltuin. Of als het regent besluiten we gewoon allemaal vast in ons huispak te kruipen en puzzels te maken.

In mijn Purpuz planner (waarover later nog een uitgebreider artikel zal volgen) schrijf ik per uur op wat ik ongeveer wil doen. Hierin gebruik ik zes verschillende kleuren. Voor alle zes ‘rollen’ die ik als persoon heb. Moeder, vrouw, bossmom, fitmom, vriendin en meer. Hierdoor zie ik gelijk wat ik wil doen, en waar het voor dient. Als het blauw is, heeft het met mijn taak als moeder te maken, als het groen is weet ik dat ik waarschijnlijk naar boven naar mijn kantoor zal vertrekken, omdat dat een werk taak is. En zo heeft alles zijn kleur en zijn plek.

Natuurlijk loopt geen een dag zoals gepland. En wordt er regelmatig iemand met buikpijn, hoofdpijn of hoestend wakker. En ben ik in plaats van aan het werk, zelf sporten en het huishouden doen, de hele dag bezig met het verzorgen van een ziek kind. Helemaal niet erg, dan schuif ik de planning gewoon door. Maar die planning blijft er wel.

Het is geen to-do lijstje, maar meer een plan van wat ik graag gedaan wil hebben deze week. Wat er lukt is mooi meegenomen, wat er niet lukt, dat schuiven we door naar de volgende week. Dit geeft mij als moeder van vier kiddo’s, en vrouw met twee eigen bedrijven de vrijheid om rust in mijn hoofd te creëren, en daarmee rust in het gezin.

Verjaardagen en cadeautjes inplannen

In mijn agenda schrijf ik natuurlijk ook de verjaardagen op. Maar het is natuurlijk nog veel leuker om persoonlijke verjaardagskalenders te maken. Eens per jaar een nieuwe kalander, met in ieder geval 12 leuke foto’s waarop ons gezinnetje staat. Of degene die die maand jarig is. Wij hebben in onze familie elke maand wel iemand die jarig is, dus dat is een leuk idee… Door alle verjaardagen op tijd op te schrijven, en te zien, plan ik die week extra tijd in om een cadeautje te kopen, of zelf een kaartje te maken. Ook zorg ik ervoor dat ik standaard cadeau’s achter de hand heb. Geur kaarsen, een cadeauset met shampoo een body wash etc. Vrolijke mannensokken, een mooie stropdas. Een neutraal kraamcadeautje of een cadeaubon van de Intertoys, Zo kan ik zelfs wanneer we last minute achter een verjaardag komen, toch met iets op de proppen komen.

 

Omdat er zoveel meer te vertellen valt over hoe wij ons grote gezin organiseren, wil ik hier de komende maanden meer tijd én blogposts aan besteden. Volgende keer vertel ik dus uitgebreider over de Purpuz planner, en hoe ik die gebruik om ons gezin (en mijn bedrijven) een beetje gestroomlijnd te houden