Het kan frustrerend zijn om de melding ‘Inkt bijna op!’ te krijgen. In dit artikel bespreken we daarom een aantal eenvoudige tips om het meeste uit je cartridges te halen. En het fijn is dat je deze tips direct in de praktijk kunt toepassen, dus laten we snel beginnen. Lees je verder?

1. Zijn de cartridges wel echt leeg

Als je een waarschuwing krijgt dat de inktcartridge bijna op is, hoef je je cartridge mogelijk niet meteen te vervangen. De meeste inktcartridges zijn vaak voor 8% tot 45% nog met inkt gevuld op het moment dat deze melding voor het eerst op je printerscherm verschijnt! Houd er echter wel rekening mee dat het percentage kan verschillen per printermerk, maar opmerkelijk is het natuurlijk wel. Een laag inktniveau kun je het beste zelf controleren door de inhoud van de cartridge te checken en deze vervolgens even te schudden. Je hoort vanzelf of er nog genoeg inkt in zit. Een andere manier is de cartridge te wegen. In dat geval moet je natuurlijk wel het gewicht weten van een volle cartridge.

2. Vermijd grote lettertypen en vetgedrukte letters

Print je regelmatig documenten met grote lettertypen en vetgedrukte teksten? Probeer dat eens niet te doen. Hierdoor raken de cartridges namelijk sneller leeg. Je kunt de levensduur van de cartridges eenvoudig verlengen door de tekst kleiner te maken of over te stappen op een slanker lettertype, zoals Arial of New Courier. Wil je het maximale besparen? Download dan Ecofont. Het is een speciaal lettertype dat 20% minder inkt gebruikt door kleine witte cirkels in elk teken op te nemen.

3. Vergeet niet een printvoorbeeld te bekijken voordat je gaat afdrukken!

Het heeft natuurlijk een reden waarom de optie “afdrukvoorbeeld” in bijna elke documenteditor is ingebouwd. Vergeet het daarom niet te gebruiken! Als je de nieuwste versie van Microsoft Word gebruikt, selecteer je “Bestand” en vervolgens “Afdrukken”. Het document schakelt nu automatisch over naar de voorbeeldmodus. Nu kun je er nog een laatste keer naar kijken voordat je de afdrukopdracht naar je printer stuurt. Op deze manier bespaar je niet alleen onnodige inktkosten in het geval de tekst een tikfout heeft, maar bespaar je ook nog op de papierkosten. Daarmee draag je ook een steentje bij aan moeder natuur!