Je kind gaat uit huis. En dat is niet alleen spannend: er moet ook een hoop geregeld worden. Waar moet je allemaal aan denken als je kind op kamers gaat? Van nieuwe uitzet tot rechtshulp: hier zetten we 4 belangrijke dingen op een rij.

1. Verzekeringen

Je wil natuurlijk dat je kind straks goed verzekerd is. Er bestaan heel veel verzekeringen. Maar niet elke verzekering is per se noodzakelijk. Als je kind 18 jaar wordt, dan moet hij of zij in ieder geval een eigen zorgverzekering afsluiten. Dit is verplicht.

Daarnaast is het verstandig om na te denken over deze verzekeringen:

  • Woonverzekering. Met zoveel nieuwe meubels in huis is het natuurlijk belangrijk dat al die mooie spullen ook prima verzekerd zijn tegen schade. Er kan immers altijd een ongelukje gebeuren. Daarom is het slim om een woonverzekering (inboedelverzekering) af te sluiten.
  • Aansprakelijkheidsverzekering. Ook een aansprakelijkheidsverzekering komt goed van pas. Je kind kan namelijk per ongeluk schade veroorzaken aan de spullen van iemand anders. Zoals de verhuurder of een huisgenoot. En als dat gebeurt, dan worden de kosten door deze verzekering gedekt. Dit kan je kind dus een hoop geld schelen.
  • Rechtsbijstandsverzekering. Krijgt je kind een probleem op het werk? Of een conflict met de verhuurder? Dan kan een advocaat van de rechtsbijstandsverzekering helpen met het oplossen van het juridisch conflict. Als je kind niet verzekerd is maar wel rechtshulp nodig heeft, dan is het mogelijk om voor een vast bedrag rechtshulp on demand in te kopen.

2. Een woning of kamer huren

Een goede studentenkamer vinden is meestal heel tijdrovend. Dus zorg dat je kind hier op tijd mee begint. Juni en juli zijn goede maanden om met deze zoektocht te beginnen, omdat er dan veel kamers vrijkomen. Op websites als kamernet.nl, kamers.nl of room.nl is er veel betrouwbaar aanbod te vinden.

Ook op Facebook Marketplace en Marktplaats kun je geluk hebben. Maar pas wel op voor oplichters. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Betaal ook nooit zomaar inschrijfgeld. En zorg dat je je gewoon op het adres kunt inschrijven: anders heb je misschien te maken met onderhuur. In dat geval heb je amper rechten als huurder en kun je er zomaar uitgezet worden.

3. Nieuwe uitzet

Je kind kan een gemeubileerde kamer of studio huren. Maar als nieuwe uitzet toch nodig is, dan kun je in de kringloopwinkel vaak voor een prikkie een compleet interieur op de kop tikken. Online vind je trouwens allerlei handige checklists voor het kopen van uitzet, van waterkoker tot zeephouder.

4. Digi-D aanvragen

Om allerlei belangrijke zaken te kunnen regelen heeft je kind een eigen DigiD nodig. Hiermee kun je namelijk studiefinanciering, een OV-chipkaart, huurtoeslag en zorgtoeslag aanvragen via de websites van de Nederlandse overheid. Vergeet dus niet om ruim op tijd een DigiD aan te vragen.