Ik zal eens beginnen met te zeggen dat onze tuin momenteel under construction is. Oftewel, onze hele tuin (voortuin is een puinhoop, en achtertuin één grote modder bende, maar inclusief gloednieuwe veranda door manlief gebouwd!) is niet zoals het moet zijn. Tja, laten we maar zeggen dat het gelukkig nog niet echt weer is om buiten te zitten. Maar wij gaan er wat moois van maken. Dus ik dacht, laat ik jullie eens meenemen in hoe je een tuin of zelfs balkon een fijne speel plek kunt maken voor je kids.

Een balkon als kinderspeelplaats?

Ik kan het mij al bijna niet meer herinneren, maar ooit woonden wij niet in dit prachtige hoekhuis. We woonden eerst in een studenten flat, en niet veel later verhuisden we gelukkig naar een wat groter appartement (waar niet in de lift werdt geblowd). We kregen onze oudste zoon en moesten dus ons kleine betonnen balkonnetje een beetje een fijne plek voor hem maken. Want heel snel naar buiten gaan met een huilbaby is niet heel fijn, maar soms was het voor hem juist wel erg fijn om even in de frisse lucht te zijn. Dus we kochten een fijn dikker kunstgras tapijt die precies even groot was als ons balkon. Zo kon hij in ieder geval lekker rondkruipen en buikschuiven op een zachte ondergrond, in plaats van het keiharde en koude beton. En eigenlijk voelde dat kunstgras heel snel aan als een ‘echte tuin’. Natuurlijk niet zo mooi en echt als een echt gras tapijt, maar het kwam er behoorlijk eng dicht in de buurt.

Let er bij het maken van een kindvriendelijk balkon alsjeblieft wel op dat je geen ‘klim-objecten’ hebt staan. Als je hele kleine baby’s hebt is dit misschien nog niet relevant, maar voor je het weet kan je kleintje staan, zich optrekken en zelfs klimmen. Wij gebruikten ons balkon dus vooral voor bal spelletjes. Je kunt er ook een lage zandbak op zetten, een waterbaan (liever geen watertafel, ivm klim gevaar) en meer.

Kindvriendelijke tuin? Dat doe je zo

Bij het ontwerp van onze nieuwe tuin, zijn de kids eigenlijk het uitgangspunt. Dat komt niet omdat onze wereld compleet om hun heen draait (wel een redelijk groot stuk), maar vooral omdat de kids spullen hebben die redelijk wat ruimte innemen. En dan is het net als een pot vullen met stenen, makkelijk om eerst de grote stenen erin te doen, daarna pas de kleinere.

Trampolines, glijbanen en zandbakken eerst

Bij het nadenken over de indeling van de tuin moet je rekening houden met wat je in de tuin wilt hebben. Onze kids krijgen een glijheuvel (we hadden grond teveel en hebben dat op een bult gegooid, en een tweedehands hobbel glijbaan op gedaan) die ons €10,- heeft gekost. Hier komt nog gras zaad overheen zodat ze hopelijk eind april lekker kunnen rollen van de heuvel, klimmen op de heuvel en glijden van de glijbaan. Deze heuvel neemt natuurlijk wel wat ruimte in. Hetzelfde geldt voor onze mega grote trampoline van 3,60 m. breed. Deze willen we gaan verplaatsen naar de voortuin, zodat deze niet meer bijna tegen de nieuwe veranda aanstaat. Heb je een zandbak of speeltoestel wat je in de tuin wilt? Zorg dat daar plek voor is. En vergeet niet om te kijken of er nog plek is om in de zomer een zwembad(je) op te zetten. Zo jammer als dat nu niet meer door zou kunnen gaan.

Opbergruimte voor al het speelgoed en gereedschap

Zorg ook voor opbergruimte voor al je speelgoed en gereedschap. Kids brengen fietsjes, steps, ballen, zandbak speelgoed en anderen dingen. Waarschijnlijk heb je ook gereedschap voor de tuin. Heb je kunstgras, dan heb je gelukkig geen grasmaaier meer nodig. Maar houdt rekening met alles wat je wilt opbergen. Is er een extra schuurtje nodig? Of een opbergbox voor de tuinstoel kussens? Bekijk dit even goed.

Een hang of chill plek voor de kids én voor jezelf

Je wilt als het heerlijk weer is natuurlijk ook een fijne hang plek hebben. Voor de kids kunnen een paar waterproof zitzakken een leuk idee zijn, onder een fijn kleedje. Of een grote hangmat of hangstoel. Maar vergeet hierin jezelf niet. Hoe ontspan jij het liefst? En kun je vanaf je chill plek ook de kids in de gaten houden? Zodat je niet voor elke scheet hoeft op te staan om te kijken of alles goed gaat? Houdt hier dus rekening mee in het ontwerp van je kindvriendelijke tuin, zodat het ook mama vriendelijk wordt.