Inmiddels kan je het niet ontgaan zijn dat we een grote verbouwing achter de rug hebben. Daardoor ontdek ik steeds meer fijne en vooral praktische tips en trucjes om kleine ruimtes (en grote ruimtes) zowel kind als ouder vriendelijk te maken.

Want laten we eerlijk wezen, ik heb in onze nieuwe inrichting en indeling eigenlijk voornamelijk aan mezelf gedacht. Natuurlijk moet er ook plek zijn voor de kids om te spelen etc., maar kinderen worden groot, en ik wil niet in een binnenspeel paleis wonen. De dagen dat het hele huis er alleen maar kindvriendelijk uitzag zijn namelijk echt wel voorbij. Ik heb het meeste speelgoed lekker in de slaapkamers van de kids, dus beneden is gewoon mijn domein. Oké, ons domein dan. Voor volwassenen geschikt. En de kinderen zijn er welkom en het is er veilig genoeg dat ook de kleintjes veilig kunnen spelen.

Fijne eetkamerstoelen voor optimaal comfort

Allereerst waren we op zoek naar fijne eetkamerstoelen. Ze moesten niet alleen te hoog zijn (want we hebben nogal kleine ouders haha, dus we willen graag met de voetjes bij de grond kunnen), maar ook afneembaar. Want we hadden hiervoor suede stoelen (van een soort stof dus) maar dat was echt niet heel erg top. Als er dan weer eens geknoeid was, dan moest je er echt als de kippen bij zijn om de vlek er nog een beetje uit te kunnen krijgen. Vooral met pastasaus en rode kool erg stressvol als je met vier kinderen eet. Inmiddels knoeien ze niet meer elke maaltijd super veel, maar toch is een stoffen stoel gelijk de sjaak als er zulk voedsel op komt. Géén doen. Dus met de nieuwe keuken, kwamen er ook nieuwe eetkamerstoelen. We hebben letterlijk bijna een jaar gezocht naar dé perfecte stoelen. Ze moesten comfortabel zijn, want we willen gewoon lekker op ons gemak kunnen eten en rustig aan doen. Geen harde stoelen dus, ook al zijn houten stoelen natuurlijk super makkelijk afneembaar.
We hebben gekozen voor eetkamerstoelen van leer. Niet zomaar leer, maar leer wat ook nog eens super gemakkelijk is in het onderhoud. Ze passen perfect bij onze barkrukken (onder andere daarom duurde de zoektocht zo lang) dus we zijn er helemaal happy mee. De kids kunnen ook zelf nu makkelijk hun ongelukjes oplossen dus ik ben erg blij met onze leren eetkamerstoelen. Je legt er vaak iets meer geld voor neer, maar ik vind het echt al het geld waard. Want ik heb echt helemaal geen stress meer als we pasta eten. Dat alleen al is natuurlijk goud waard.

Een klein maar fijne eet gelegenheid

Niet elke keuken heeft evenveel ruimte om te koken en te eten. Nu na de verbouwing hebben wij een fantastische leefkeuken, met een schiereiland van maar liefst drie meter breed. Ruimte zat dus, we kunnen ook gewoon de eettafel lekker kwijt.

Maar niet iedereen heeft zeeën van ruimte in de keuken, of een aparte eetkamer. Daar zijn gelukkig wel ontzettend veel leuke en makkelijke oplossingen voor. Eén daarvan is een bartafel . Een bartafel neemt veel minder ruimte in dan een eettafel en is mooi op hoogte. Zo kun je lekker samen borrelen, of lekker genieten van een kidsproof recept.

Ook kun je zo heel fijn een soort scheiding maken tussen het woon-en eetgedeelte van je huis. Doordat het wat hoger staat, heb je namelijk een mooie natuurlijke afsluiting van de ruimte, zonder dat je gelijk tegen een muur aankijkt. De hoogte geeft ook een luchtige grens tussen de verschillende woongedeeltes weer.

Huiswerk maken aan een bartafel is natuurlijk ook fantastisch, met zo’n uitzicht mis je niks en heb je ook het idee dat je toch betrokken bent.

Vooral ideaal voor gezinnen zonder jonge kinderen, want het is natuurlijk wat lastiger om een kinderstoel aan een bartafel bij te schuiven.. Je kunt natuurlijk wel weer juist voor een bartafel als extraatje kiezen om daar te doen waar kleine kinderhandjes niet bij mogen komen (ik denk gelijk aan scrapbooken, of je belasting papieren uitzoeken en andere ‘grote mensen’ zaken waar kleine kinderhandjes niks bij te zoeken hebben).

Veel goede opbergruimte creeëren

Een goede keuken begint niet bij de apparatuur wat mij betreft, maar de hoeveelheid opbergruimte. Apparatuur neemt namelijk eigenlijk altijd wel even veel ruimte in, maar hoeveel plek je hebt om je spullen handig op te bergen is wel iets waar je goed over na moet denken. Onze nieuwe keuken krijgt bijvoorbeeld twee koel/vries combinaties. Nu hebben we namelijk een grote Amerikaanse koelkast met een vrij grote inhoud, die toch soms nog wel ruimte te kort heeft. We doen namelijk wekelijks boodschappen, en hebben veel verse producten die allemaal een plekje willen. Onze kinderen worden nu natuurlijk niet kleiner, en gaan alleen maar meer eten (als het goed is). Dus hebben we, aangezien we de keuken voor de komende tien jaar in ieder geval willen houden, daar nu al rekening mee gehouden.

Ook al zijn er genoeg ‘stijlvolle’ prullenbakken, toch wil ik het liefst gewoon de prullenbak lekker verstopt in een lade. Misschien lastig voor bezoek, maar ik stoor me daar anders bijna dagelijks aan.

Als je Marie Kondo een beetje hebt gevolgd dan weet je dat alles het fijnste is in lades (met bijbehorende bakjes). Wij hebben nu vooral veel planken en het is inderdaad niet heel erg praktisch moet ik ook zeggen. Dus in onze nieuwe keuken heeft in elk kastje lades (behalve de bovenkastjes van de keuken dan). Zo hoeven we ook nooit meer te grabbelen achter allerlei servies goed, of voorraad om bij het achterste te kunnen komen. Heerlijk!