Yes yes yes. We did it! Nadat ik al ruim anderhalve maand de mooiste en beste Instagram accounts voor Early Learning volg, heb ik de stoute schoenen aangedaan en ben ik begonnen met het aanbieden van Early Learning activiteiten aan de kids. Voornamelijk de jongste twee, omdat die de hele dag thuis zijn. Maar ook de oudste twee van acht en zes jaar, spelen graag mee. Als je zo’n Pinterest moeder bent, dan heb je vast al tientallen pins waarbij je een eierdoos kunt ombouwen tot een of ander mooi kunstwerk. Knutselen met eierdozen is hip! Maar wij gebruikten vandaag de eierdoos voor iets anders. Namelijk het leren van de kleuren, de juiste pompoms sorteren, en met (of zonder) pincet de pompoms in het juiste gat doen. Het lijkt misschien een eitje (ha, zie je de woordgrap?) maar het is nog lang niet zo makkelijk als het lijkt.

Wat je nodig hebt:

Allereerst leg ik je even gauw uit hoe je deze DIY kleuren sorteerder zelf maakt. Dan kun je daarna er zelf eentje binnen 10 minuten klaar maken, en gelijk aan de kids aanbieden zodra ze wakker zijn of uit school komen.

  • Pompoms in verschillende kleuren (primaire kleuren zijn natuurlijk het makkelijkst, vandaar dat wij ook een aantal minder primaire kleuren gebruikten)
  • één eierdoos
  • een groot pincet (wij gebruikte die van het Ikea keukentje)
  • kleurtjes (krijtjes, verf, stift)

Stap 1: Snijd de rondjes uit de eierdoos

Met een klein keukenmesje kun je de onderkant van de eierdoos onder handen gaan nemen. Je draait de de onderkant van de eierdoos naar boven toe. Alle rondjes die je ziet (daar waar de eieren op liggen dus) snijd je voorzichtig uit. Ik maakte zelf gewoon sneetjes in het karton, en deed de rest met de hand. Een beetje scheuren en je bent zo klaar.

Stap 2: Kleur de vakjes

Nu is het tijd om duidelijk te maken welke kleur precies waar moet komen. Je kiest dus de kleuren die de pompoms ook hebben. Wij gebruikte gele, rode, groene, blauwe, roze en paarse pompoms. Mocht je meer kleuren hebben, dan kun je elk vakje een andere kleur geven. Omdat wij maar zes kleuren hadden koos ik voor 6×2 gekleurde vakjes.

En tadaaah je bent klaar.

Spel idee met de kleuren sorteer eierdoos

Het enige wat je nu nog nodig hebt, is een kleine dreumes of een leergierige peuter. Of een grotere broer of zus die het ook wel even wil proberen. Want mijn ervaring leert dat dit een activiteit is die eigenlijk geschikt is voor alle leeftijden (tot een jaar of 8 dan). De jongste van 16 maanden doet het gewoon met haar vingertjes, die van 2,5 jaar vind het met de pincet ook nog wat lastig (vooral de grotere bolletjes), en de oudste twee doen het natuurlijk met pincet.

Voor de verandering kun je ook ijsstokjes een kleurtje geven, en de kids de stokjes in de gaten laten steken. Of kleine houten sticks in verschillende kleuren.

Misschien is het ook leuk om de kleinere pompoms door een wc-rolletje in het juiste gat te laten rollen. Hierbij leren de kinderen niet alleen de kleuren, sorteren en de pincet greep, maar moeten ze ook hun coördinatie vermogen gebruiken om het wc rolletje op de juiste manier te houden.

 

PIN IT

Help je ons met gave Early Learning ideeën te verspreiden? Volg ons dan niet alleen op Pinterest, maar deel deze afbeelding op je profiel. Onze dank is groot!

Early Learning sorteren kleuren eierdoos DIY