Hoe lief ben jij voor je haar? Zeker wanneer je er veel mee doet, denk aan kleuren, stylen en föhnen, dan zal je merken dat je haar een bijzonder kwetsbaar onderdeel van jou is, dat snel beschadigt raakt. Waar voor je huid bijvoorbeeld geldt dat deze een groot zelfherstellend vermogen heeft, is dat bij je haar niet het geval. Extra belangrijk dus om beschadigingen te voorkomen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Wanneer belast je je haar het zwaarst, en wanneer ben je er juist lief voor?

Iedere dag wassen is niet zo goed

Voor je haar geldt dat je er het best zo kort mogelijk mee bezig kunt zijn iedere dag. Dat klinkt raar, want bij een goede verzorging zou je je juist denken dat je er aardig wat tijd in moet steken. Bij je haar zit dat anders. Hoe meer je het met rust laat, des te kleiner de kans is dat je het beschadigt.

Dagelijks wassen is dus geen goed idee. Ook al belooft je shampoo nog zo verzorgend te zijn, uiteindelijk is je haar echt beter af als je het wat minder vaak wast. Twee tot drie keer per week zou echt voldoende moeten zijn. Dat is even wennen, als je gewend bent het vaker te wassen, maar je zal zien dat je haar er echt beter van wordt als niet iedere dag het beschermingslaagje dat het opbouwt weg wordt gewassen. Bovendien betekent minder vaak wassen ook minder vaak föhnen of met andere tools die hitte gebruiken aan de slag. En daar zal je haar zeker van opknappen, want juist hitte is in veel gevallen een grote boosdoener als het gaat om beschadigd haar.

Bescherm het zo goed mogelijk

Was je haar dus niet te vaak, en investeer in een goede shampoo. Eentje die wel verzorgt, maar geen overbodige stofjes op je haar achterlaat, waardoor het alleen maar zwaar en futloos wordt. Gebruik hierna een conditioner die bij je haartype past, en doe dat vooral aan de uiteinden van je haar. 

Verder is het vooral een kwestie van beschadigingen voorkomen. Dat doe je door niet te vaak met de borstel erdoorheen te gaan, daar wordt het niet beter van. Ook verven doe je liever niet vaker dan noodzakelijk. Een föhn, krultang of een ander tool die hitte gebruikt is ook niet best voor je haar, maar misschien wel noodzakelijk om het in model te krijgen. Gebruik in dat geval altijd een product dat je haar bescherming biedt tegen hitte, dat voorkomt al te erge beschadigingen. Je haar is een dood product, anders zou knippen ook pijn doen. Dat betekent dat het zichzelf niet kan herstellen. Is het toch erg beschadigd, dan kun je met verzorgende producten als olie wel de symptomen als pluis redelijk tegengaan.