Wil jij je huis wat minimaliseren? Dat is één van de dingen die vaak gebeurd in januari. Mensen zitten veel binnen, het weer zit vaak niet zo mee, dus wat gaan we dan massaal doen? Onze goede voornemens eens handen en voeten geven. Ergens weten we diep van binnen allemaal wel dat we niet gelukkig worden van elke keer maar meer en meer spullen kopen. Dus gaan we lekker aan de slag. Veel mensen zullen niet spullen zomaar weg doen, maar zullen eerder beginnen met al hun spullen te re-organiseren. Oftewel, een ritje naar de bekende woonwinkels voor nieuwe bakken en mooie handige opbergsystemen. Om al onze rommel wat overzichtelijker te bewaren. Maar echt minimaliseren is zoveel meer. Het is het wegdoen van de dingen die je niet nodig hebt, of die je niet meer gelukkig maken. Maar het is ook het maken van ruimte voor het uitzoeken van spullen waar je wél gelukkig van wordt. Dingen waar je elke keer als je er naar kijkt blij van wordt. Spullen van betere kwaliteit, design, en wellicht een duurzamere versie van wat je nu in huis hebt. Laten we het daar eens over hebben, over hoe je kiest voor de juiste meubels als minimalist.

Wat doet een meubelstuk voor de ruimte in huis?

Allereerst is het goed om te weten wat je met een ruimte in je huis wilt. Een woonkamer is bijvoorbeeld de uitgelezen plek om een bank neer te zetten, een tafeltje, wellicht een luie stoel etc. Maar hoe wil jij nou de ruimte gebruiken? Wil je er je kunnen terug trekken, of juist heel vaak mensen uitnodigen? Wil je er ook kunnen televisie kijken, of film avonden met vrienden (of een hoop kids) organiseren. En eten jullie op de bank, of doen jullie dat alleen aan de eettafel?

Wij kozen voor een witte bank, wat bij binnenkomst voor veel mensen een beste verrassing is met ‘zoveel’ kinderen. Een witte bank?!?! Met kinderen?! Het is net of het een soort doodzonde is. Maar wij hebben heel veel banken gezien, en gekozen voor een mooie lichte bank, die echt enorm is (wij kunnen er met gemak met twee gezinnen op zitten, en met ons hele gezin allemaal languit op hangen). Wel koos ik voor een bank met afneembare én wasbare hoezen. Wij eten bij ons thuis niet op de bank, maar toch gebeurd het soms nog wel dat de bank vies wordt. Dat is dan snel opgelost door even een hoes in de wasmachine te gooien. Ideaal, want zo blijft de bank tenminste wit.

Juist omdat wij zo’n enorme hoekbank hebben, is de ruimte goed gevuld. Je weet gelijk wat de functie is van de woonkamer, de bank staat echt centraal. Daarnaast is het een soort afscheiding met de lees en speel plek van de kindjes. Ook kunnen er als het nodig is, wel drie mensen comfortabel op de bank logeren. Kies dus voor een meubel stuk wat zoveel mogelijk functies heeft, zodat je ook optimaal gebruik maakt van je ruimte in huis.

Gebruik een vloerkleed om meubels met elkaar te verbinden

Als je ervoor kiest om meerdere meubels of functies in een grotere ruimte is het handig om toch voor een soort cohesie te kiezen. En de allerbeste manier om dit te doen is door een prachtige vloerkleed uit te kiezen die deze meubels met elkaar verbind. Je kunt bij OTTO bijvoorbeeld kiezen uit wollen vloerkleden (van nature vuil-werend én minder brand gevoelig), hoogpolige vloerkleden voor extra comfort, of juist een laagpolig vloerkleed (vaak fijn voor mensen met allergieën).

Een groot vloerkleed maakt een statement, en geeft heel duidelijk weer wat de gebieden in een open ruimte zijn. Wij hebben bijvoorbeeld een vrij groot kleed liggen in het zit gedeelte. Zo zie je direct waar je heen mag gaan als lekker wilt neerploffen. De bijzettafel staat op het kleed, de poef zit er ook half op. Eigenlijk kun je er niet om heen.

Het is ook niet meer gek om meerdere vloerkleden bij elkaar te gebruiken. In plaats van te kiezen voor één statement vloerkleed, kun je gaan voor een aantal kleinere. Je gaat dan voor laagjes, wat vaak direct een gevoel van knusheid oproept.

Een rond kleed geeft de ruimte meer organische vormen en zachte kanten. Een recht kleed kan je ook een zachtere uitstraling geven door te kiezen voor een kleed met rafelige afwerking, of met kwastjes.

Wat is jouw ultieme tip voor het gebruik van meubels in een minimalistisch huishouden?