Spaanplaten worden vaak gebruikt voor het maken van meubels. In de meubels van IKEA, bijvoorbeeld de kasten, vind je ze veel terug. Ga je binnenkort verbouwen? In dit artikel vertellen we je alles over de spaanplaat. 

Wat is een spaanplaat?

Spaanplaten worden gemaakt van houtsplinters die aan of op elkaar zijn gelijmd of gedrukt. Het hout is niet massief, maar je kunt het wel gebruiken voor veel soorten meubels. Een spaanplaat is een stuk minder zwaar dan massief hout, waardoor het ideaal is voor wanneer je bijvoorbeeld een kast of een bureau gaat maken. Doordat de bovenkant van de plaat vaak een laagje plastic heeft, ziet de spaanplaat er mooi afgewerkt uit. Naast plastic, kun je kiezen voor nog meer soorten afwerkingen. Zo zijn er ook spaanplaten met een afwerking van stof. 

De voordelen van spaanplaat

Spaanplaten zijn heel goed geschikt om meubels mee te maken. Daarom zie je het ook zoveel terug bij de meubels van IKEA. Je kunt heel eenvoudig bijvoorbeeld een kast of bureau maken, spaanplaten kunnen namelijk best wel wat gewicht dragen. Ga je zelf meubels maken? Houd er dan rekening mee dat spaanplaten niet heel buigzaam zijn. Wel zijn de platen heel makkelijk om mee te werken en kun je er veel kanten mee op. Daarnaast zijn spaanplaten niet duur, ideaal voor wanneer je niet veel kwijt wilt zijn. 

Meubels maken van spaanplaten

Met een spaanplaat kun je veel verschillende meubels maken. Een kast en een bureau hebben we eerder al genoemd, maar je kunt er bijvoorbeeld ook tafels van maken. Doordat spaanplaten sterk zijn, is bijna alles mogelijk. Zorg ervoor dat je de platen mooi afwerkt, omdat ze van zichzelf niet erg mooi zijn. Door een mooie afwerking kun je bijna niet meer zien dat een meubel van spaanplaten is gemaakt!