Schema’s, reward charts, wekkers en alarmen. Soms lijkt het hele opvoeden wel één groot circus! En hoe krampachtig kunnen wij als ouders omgaan met schermen. Overal waar je zoekt vind je tientallen artikelen over schermtijd, het beperken van internet voor je kids, filters, telefoon boxes en meer. Maar ik vroeg me laatst af… Moet je tv en internet wel beperken voor je kids? En hoe en waarom?! Dus vandaag neem ik je even mee in een andere kijk op schermtijd (zoals het heel populair ook wel genoemd wordt), want eigenlijk heeft iedereen tegenwoordig wel een internet en tv abonnement . Dus hoe ga je daarmee om als je ook nog andere kleine human beings hebt rondlopen?
Tv & internet abonnementen, wat heb je nodig?
Je kunt tegenwoordig kiezen uit heel veel verschillende tv & internet abonnementen. Hiermee kun je precies afstemmen wat jullie gezin nodig heeft. Bekijk dus ook eens elk jaar of je misschien kunt switchen of juist moet upgraden.
Wij hebben er zelf voor gekozen om géén tv abonnement te nemen, omdat ik graag op mijn eigen tijd dingen kijk en ZONDER RECLAMES! Mag daar alstublieft een verbod op komen? Speciaal op kinder tv kanalen? We waren op vakantie en werden serieus om de tien minuten doodgegooid met reclames voor vijf minuten om vervolgens weer eventjes verder te kunnen kijken. Lang leve een Smart TV met internet. Wij hebben Netflix, NPO Plus, Disney+ en gebruiken af en toe Amazon Prime. Ideaal, want we kijken wat en wanneer we willen, zonder reclames te zien.
Maar dit geldt natuurlijk niet voor iedereen. Veel mensen kijken juist heel graag elke werkdag om 20:00 uur GTST. Een bepaald ritueel wat ze hebben en dat is ook prima. Of het journaal en ga zo maar door. Kijk dus goed naar wat jouw familie nodig heeft, en wat jullie eigen normen en waarden zijn.
Waarom zou je tv & internet willen beperken?
Allereerst kun je je natuurlijk afvragen, waarom zou je schermtijd willen beperken. Ja, er zijn heel veel onderzoeken die aantonen dat wanneer je tv kijkt, gewoon hele gedeeltes van je hersenen ‘dood’ zijn. Mmmmm ik wil liever geen zombies in huis, jij wel?! Maar wat als je een interessante show kijkt, of met de familie een film avond houdt en alle films van Home Alone er in één avond doorheen jast?! Is dat ook zo slecht? Moet je shows en series over de natuur, hoe dingen in elkaar zitten (super leuke series zijn daarover op bijvoorbeeld Netflix) dan maar allemaal onder dezelfde noemer scharen?
Gooien we niet gewoon de baby met het badwater weg, als we zeggen dat scherm tijd slecht is? En wat als je kind uren op YouTube kijkt naar uitpak filmpjes van één of andere vlogger. Is dat hetzelfde als wanneer ze samen met hun klasgenoot uren Minecraft spelen, waarbij ze hun eigen wereld bouwen en in team verband werelden door gaan?
Is Freeks Wilde Wereld kijken net zo ‘slecht’ als eindeloos kijken naar Cartoon Network? Wat denk jij daar eigenlijk over? Vaak zeggen we dat schermtijd schermtijd is, maar is dat wel zo? Zijn er niet eigenlijk verschillende categorieën die vallen onder schermtijd?
Beperken kan ook bij (vooral oudere) kinderen iets opwekken wat het nog veel interessanter maakt om te doen als de controle er niet meer is. Met andere woorden, als jij niet thuis bent, en ze mogen normaal nooit zoveel schermtijd, dan is de kans groot dat ze dan non stop aan het binge watchen zijn. Of dat ze bij vrienden niet in bomen klimmen of voetballen zoals jij denkt, maar alleen maar aan bloederige games aan het spelen zijn. Beperkingen voelen interessant, alsof er iets is wat aan een kind trekt.
Zeg nou eens eerlijk, wat doe jij als ergens staat ‘NAT, NIET AANKOMEN’…. Precies! Er is in Amerika zelfs een naam voor dit ‘syndroom’ bedacht, het ‘Wet Paint Syndrome’. Ja serieus Google maar eens. Dus als jij tegen je kind zegt, je mag niet langer dan 15 minuten op tablet spelen terwijl ik boodschappen doen, raadt jij maar eens wat er gebeurd. Je bent anderhalf uur weg, komt terug en zodra je kind de sleutel in het slot hoort, sprint het naar beneden, legt de tablet weg, en sprint weer naar boven. That’s just human nature I guess.
Bekijk welke verantwoordelijkheden je kind aan kan
Natuurlijk is beperken soms ook juist wél erg goed. Want wat als een vijf jarige complete toegang heeft tot onbeperkt internet of tv kijken? Grote kans dat je er inderdaad een kleine zombie voor terug krijgt. Daarom is het goed om te kijken naar wat er wél en niet bij de leeftijd van je kind past.
Als ouder is het de bedoeling dat je kids uiteindelijk zelfstandig met alles kunnen omgaan, wat ze buiten jouw huis ook aan treffen. Kinderen die nooit snoep mochten thuis, zijn vaak de pubers die zakken chips leeg vreten tijdens de pauzes en de automaten maar al te goed weten te vinden. Wat gebeurd er als je ze elke dag 1 snoepje had gegeven? Hadden ze dan ook al hun ‘schade’ die ze hebben opgelopen de afgelopen jaren ook nog willen inhalen? Nee natuurlijk niet. Het is niet interessant, ze hebben geleerd wat een juiste balans is.
Bedenk ‘soorten schermtijd’ en hang daar beperkingen aan
Zoals ik al zei, er zijn eigenlijk verschillende soorten schermtijd. Als je kind iets kijkt waar het echt wat van leert, of als het een spel speelt wat ze helpt in hun skills die ze na 2030 nodig zullen hebben, schaar ze dan onder de categorie ‘educatief’. Kijken ze een gewone film, of spelen ze mindless een spelletje? Dat is ‘zombie’ tijd. Oké, noem het wat je wilt. Maar praat met je kinderen over de verschillende soorten schermtijd. En hang vervolgens per categorie een beperking eraan, als je toch perse een beperking wilt geven.
Hier mogen de kinderen bijvoorbeeld met de Nintendo Switch wel spelen, maar er is een verschil tussen bepaalde spelletjes. De RingFit Adventure mogen ze spelen wanneer ze willen, maar Spyro mag maximaal een half uurtje per dag.
Kijken naar Hilda (hoe leuk en grappig en herkenbaar deze serie ook is voor HB kinderen) leuk, maar niet meer dan een half uur per dag. Disney’s natuur documentaires mag je gewoon helemaal uitkijken (ja, ook als ze 1,5 uur duren).
Zie je?! Je kunt samen onderscheiding maken tussen verschillende soorten schermtijd. En dit verschilt natuurlijk per gezin en per persoon. Maar kijk eens met een frisse blik naar schermtijd. Het is allemaal niet zo slecht en angstaanjagend als het soms lijkt.