Het is een vast onderdeel van iedere keuken: de gootsteen, ook wel spoelbak genoemd. Toch is het vaak een beetje het ondergeschoven kindje bij het uitzoeken van een nieuwe keuken. In dit artikel vertellen we waar je allemaal op moet letten bij de aankoop van een nieuwe spoelbak.

Formaat en vorm

Allereerst is het van belang om na te denken over de gewenste grootte van de spoelbak. Ga je voor een enkele, anderhalve of dubbele spoelbak? Denk hierbij goed na over hoe vaak en waarvoor je het spoelgedeelte gaat gebruiken. Er geldt immers: hoe groter het spoelgedeelte, hoe minder werkruimte je overhoudt. Vervolgens moet je beslissen welke vorm spoelbak je wenst. Wil je je gootsteen rond, vierkant of misschien zelfs ovaal? Dit is voornamelijk een kwestie van smaak.

Materiaal

Vervolgens kun je kiezen uit diverse materiaalsoorten. De meest voorkomende zijn:

  • RVS: RVS is het meest populaire materiaal voor een spoelbak. Het is sterk en ook nog eens zeer betaalbaar. Daarnaast is de uitstraling van RVS tijdloos. Het nadeel van RVS is dat er snel krassen op komen. 
  • Keramiek: Heb je een landelijke keuken, houd je van een luxe uitstraling en heb je een ruim budget? Dan is een ietwat prijzige, maar zeer luxe keramieken spoelbak misschien wel iets voor jou. 
  • Kunststof: Kunststof is het meest budgetvriendelijke materiaal en bovendien zeer eenvoudig schoon te maken. Qua duurzaamheid scoort dit materiaal echter wel wat minder.

Naast deze materialen is het ook mogelijk om een spoelbak te kiezen van bijvoorbeeld natuursteen, zoals graniet of composiet. Dit is echter wel maatwerk. Laat je hierover goed informeren door een professionele keukenadviseur.

Op-, onder- of inbouw

Tot slot is het belangrijk om te bedenken hoe je de spoelbak wil integreren in jouw werkblad. Er zijn drie verschillende manieren waarop je een spoelbak kunt monteren:

  • Opbouw: De rand van de spoelbak ‘ligt’ dan op je werkblad.
  • Onderbouw: Het werkblad loopt over je spoelbakrand.
  • Inbouw: Het spoelgedeelte gaat vloeiend over in werkblad.