Nadat we van onze drie weken lange vakantie terugkwamen hadden we een niet zo’n fijne verrassing die ons opwachtte. Nee, het was geen blauwe enveloppe. Onze grijze container was natuurlijk die tijden niet geleegd. Dus toen ik eventjes wat wilde weggooien, en het deksel opende, kwamen mij daar honderden vliegjes tegemoet. Kots!
Een vriendin van mij had deze zomer ook al gezeur met vieze beestjes. Zij had overnight haar hele tuin vol zitten met maden. Echt overal waren deze beesten. Ongedierte dus. Het leek mij de hoogste tijd om eens te kijken; hoe kun je ongedierte bestrijden? En vooral wat kan je ook doen om al die vieze beestjes te voorkomen. Want voorkomen is natuurlijk altijd het beste.
Wanneer is iets nou eigenlijk ongedierte?
Kijk voor mij zijn fruitvliegjes al ongedierte, maar het schijnt dat het eigenlijk vrij normaal is, dat als je fruit op de eettafel hebt staan en het wat warmer wordt, dat er dan fruitvliegjes komen. Niet heel fijn natuurlijk, want mijn kids zijn en blijven panisch voor die nietszeggende kleine beestjes.
Ook hebben wij altijd te maken met muggen en vooral wespen. Vorig jaar nog ontdekten we een enorm wespen nest in onze tuin! Maar is dat eigenlijk wel echt ongedierte? Of is het vooral irritant maar hoort het bij de natuur. Ik dacht, ik download even het checklist pdf ongediertebestrijding, zodat ik weet wanneer ik mij nou echt zorgen moet maken. Gelukkig viel het mee. Wespen horen erbij, zolang ze er niet de hele winter ook zitten. Daarbij zat ons wespennest ook op een plek waar de kids niet makkelijk bij komen, dus we hebben het gewoon laten zitten.
Die vliegjes in de container heb ik trouwens gewoon eruit gelaten (ramen en deuren dicht, klep open en weg waren ze). Mocht je nou in die checklist zien dat je wel echt met ongedierte te maken hebt, dan is het natuurlijk wel een goed idee om dat professioneel aan te laten pakken. Geloof mij sommige beestjes wil je liever niet zelf verwijderen, dat kan behoorlijk mis gaan.
Voorkomen van ongedierte thuis
Zoals ik al zei, als je fruit op warme dagen lekker in t zonnetje op je eettafel hebt staan, dan moet je niet gek opkijken bij fruitvliegjes. Dan pak je de haard van al die vieze beestjes aan, en doe je het fruit in de koelkast. Zo geldt dat ook voor veel andere ongediertes. Het voorkomen van ongedierte in en om je huis is niet hogere wiskunde (gelukkig maar!) Ik geef je nog even een aantal tips waarmee je een hoop gedoe kunt voorkomen. Want wie heeft er nou tijd en zin in ongedierte in huis.
Zo houd je muizen beter buiten de deur
Muizen wil je niet in huis. Punt! Ik ben een keer midden in de nacht wakker geworden omdat er een muis op mijn gezicht viel (!!!!!!). Die liep kennelijk over het plafond heen. We hebben direct een aantal dingen gedaan:
- spleten en kieren dichtgemaakt
- gekeken of er nog voedsel was dat niet dicht was opgeborgen (en de kinderkamers langs of er toevallig eten mee naar boven was gesmokkeld, waar de muizen aan hadden gesmikkeld)
- een muizenval geplaatst (veel beter dan alle schadelijke chemicaliën en muizenkorrels die hartstikke giftig zijn)
- een kat is ook een optie (hadden de kids graag gewild, wij niet, dus het werdt een muizenval)
Byebye zilvervisjes en papiervisjes
Je kent ze misschien wel… Die zilverkleurige mini beestjes die razendsnel zijn en er op grote foto’s behoorlijk creapy uit zien. Zilvervisjes zijn wat anders dan papiervisjes (duh!) maar ik noem ze even hier samen, omdat ze er bijna hetzelfde uitzien)
- ook hier geldt weer, zorg dat er zo min mogelijk spleten en kieren zijn
- berg je boeken en papier op zolder op in plastic bakken (die je dicht kunt klemmen)
- ga je behang na… zorg dat alles naadloos aan elkaar zit, anders kruipen deze ‘visjes’ er maar al te graag achter
- deze beestjes houden van vochtige plekken, ventileren die hap dus!
No more fruitvliegjes
Fruitvliegjes houden van …. Topper! Fruit natuurlijk. Maar ze zijn ook vaak rondom de GFT bak te vinden. Met deze tips houdt je ze wel buiten de deur (en hopelijk ook buiten de container)
- leg fruit NOOIT buiten de koelkast zonder vliegenkap (je weet wel, zo’n oudbollig ding gemaakt van gaas)
- kruiden zijn je beste vriend. Fruitvliegjes houden niet van deze kruiden (dus leg die in de buurt van je fruit en groenten)
– basilicum
– dille
– salie
– kruidnagel
– lavendel
– knoflook - zorg voor tocht (dit haten fruitvliegjes en dus zullen ze een andere woonplaats zoeken) zet die ramen dus tegen elkaar open
- maak je aanrecht/tafel gelijk schoon, zodat er geen etensresten meer zijn
- maak NIET schoon met fruitige schoonmaak middel (of citroen) hier houden deze vliegjes juist van