Droom jij er wel eens van om een wereldreis te maken? Of gewoon naar Duitsland te gaan met de kids? Niet iedereen is natuurlijk gek op lange vliegreizen, of het vinden van de weg in een onbekend land waar je misschien niet eens de taal spreekt. Maar er is echt wel heel erg veel leuks aan reizen. Ja, zelfs met kids kan reizen ontzettend tof en leerzaam zijn. Toch lijkt het voor veel ouders een beetje onbegonnen werk, reizen met kids. Want wat moet je allemaal meenemen, waar moet je aan denken en vooral, hoe houd je iedereen in de gaten, en krijg je geen ‘Home Alone’ taferelen. Wij hebben al heel wat kilometers gereisd met onze kiddo’s, en omdat we steeds meer ervaring hebben dacht ik, laten we maar eens even wat van onze reistips voor reizen met kids met jullie delen. Om te beginnen natuurlijk de voorbereidingen. En later volgen er nog veel meer tips, zodat je met meer vertrouwen de kids mee neemt op je droomreizen….

Activiteiten voor alle leeftijden

Het is niet alleen belangrijk dat je leuke dingen doet, maar het is minstens net zo belangrijk dat iedereen het leuk heeft. Zo is een uitje naar de lokale markt misschien leuk voor mama en tiener dochter, maar de kids onder de 10 jaar is dat misschien wat minder leuk.

Iets wat altijd goed is, is een zwembad! Leuk voor iedereen, zelfs voor hen die nog geen zwemdiploma hebben (denk aan de kleintjes). Niet heel erg cultureel, maar wel ideaal voor als je even wat leuks met het hele gezin wil doen.

Ook het strand is geschikt voor alle leeftijden. De één vermaakt zich prima op een kleedje met wat babyspeelgoed, de ander springt in de golven. Voor iedereen plezier.

Je kunt er ook voor kiezen om te splitsen. De één gaat met de oudere kids wat doen, de ander blijft met de kleintjes ’thuis’. Zo gingen wij laatst naar vakantiepark Slagharen naar de camping. En dan is het gewoon niet te doen om met 4 kids de hele dag in het park te hangen. De kleinste twee (van toen 9 maanden & 2 jaar oud) moesten echt nog wel minstens 1 keer naar bed overdag, en dan vind ik het gewoon doodzonde dat iedereen dan bij de caravan moet rond hangen. Dus we hebben regelmatig gewisseld en om en om met de grote kids het park in gegaan, terwijl de ander met de kleintjes bij de caravan bleef.

Je kind voorbereiden op de reis

Zijn jouw kids toe aan weten waar ze aan toe zijn? Of kun je beter niet teveel van een grote (of kleine) reis aan ze vertellen omdat ze daar heel onrustig van worden? Onze kids willen juist alles weten en daarom betrekken wij ze heel veel bij een reis maken.

Ze mogen zelf hun koffer (onder toeziend oog van mama natuurlijk) inpakken, en wat speelgoed uitkiezen dat ze meenemen. Ik laat ze zelf nadenken over wat ze mee zouden moeten nemen (zouden ze zelf aan hun tandenborstel denken?) en daarna kijken we nog eens samen wat er misschien nog meer in zou moeten.
Hun koffer gewoon zelf inpakken is natuurlijk veel gemakkelijker en sneller, en dat doe ik ook zeker voor de jongste wel, en die van twee jaar help ik echt wel een stuk meer dan de zes- en zevenjarige.  Maar het is des te leuker om helemaal zelf je koffer in te pakken als kind. En te kiezen welk t-shirt je mee wilt nemen, of welk speelgoed. Eigen verantwoordelijkheid dus.

En wat dacht je van de dingen die ze willen doen. Misschien kun je de oudere kids een laten google-en voor dingen die er te doen zijn in de buurt. Zo kunnen ze zelf een beetje kijken wat er allemaal te doen is, en wat zij leuk zouden vinden, Of zoek zelf wat dingen op die jullie zouden kunnen doen, en laat ze daaruit kiezen.

Je kunt ook nog samen een soort poster maken waarop je allerlei weetjes en plaatjes van de plaats van bestemming plaatst. Wat voor weer is het daar, wat is de hoofdstad van het land, welke taal spreken ze er, wat is de vlag, om welk eten staat het bekend, etc.

Of je kunt met het invullen van de ESTA formulier vragenlijst voor je ESTA USA, als je de Verenigde Staten gaat bezoeken. Soms is er een handtekening nodig, en mogen de kinderen die zelf al zetten. Of helpen met aankruisen van al die tientallen vakjes die op het formulier staan. Wel onder toeziend oog aub, want je wilt geen gekke foutjes maken met de aanvraag om naar de VS te mogen reizen. Maar wel super spannend en leuk natuurlijk, je eigen formuliertje invullen,

In de volgende blog in deze reistips met kids serie gaan we het hebben over de reis zelf. Hoe ga je nou uren auto rijden, of wat neem je mee voor een baby in het vliegtuig, en dat soort dingen. Dus wil je meer reistips lezen, houd dan de site in de gaten, want wij houden ervan om #DiscoveryKids te doen opgroeien.