Een badkamer wordt elke dag intensief gebruikt. De dagelijkse wasbeurt doe je het liefst in een schone en frisse badkamer. Een douche zonder kalk- en zeepresten en met een goede waterafvoer. Tegels horen glad aan te voelen en voegen dienen wit te zijn.

Dagelijks afnemen met trekker?

Wie heeft er de tijd voor om na iedere douchebeurt de tegels en douchewand af te nemen met een trekker? Het is dikwijls al haasten om de nodige persoonlijke verzorging te doen. Toegegeven, we werken meer thuis en dat geeft meer ruimte om bezigheden in te delen. We kunnen op andere tijden douchen en de werkdag hoeft niet van 9.00 tot 17.00 plaats te vinden.

Ventilatie en ontkalken


Goede ventilatie zorgt voor een goede vochtregulatie. Vocht is de grootste veroorzaker van vuil, kalk en schimmel. Veel badkamers hebben geen natuurlijke ventilatie zoals een raam. Een goede ventilator is het meest effectief. Preventief werkt ook een ontkalker. Een waterontharder in de woning zorgt voor een vermindering van hard water en voorkomt veel kalkresten in de badkamer. Ook voor apparaten zoals de wasmachine, vaatwasser en waterkoker zorgt zacht water voor een langere levensduur.

Wekelijkse schoonmaak


Toch zal er ook met spons, zeem en dweil gewerkt moeten worden om de badkamer prettig schoon te houden. Een wekelijkse schoonmaakbeurt is nodig om het sanitair stralend en hygiënisch te houden. Hierbij hoort het schoonhouden van de afvoer bij douche en wastafel. Het borrelen van een afvoer geeft dikwijls al een dreigende verstopping aan. Als een afvoer stinkt, is er dikwijls meer aan de hand. Het gaat meestal gepaard met een slecht doorlopende afvoer en een niet goed functionerende ventilatie van het riool.

De juiste schoonmaakmiddelen


Wat zijn de juiste schoonmaakmiddelen voor een vochtige ruimte. In ieder geval middelen die ontkalken en ontvetten. Water gemengd met azijn is een probaat middel echter het effect van een prettig ruikende badkamer wordt gemist. Voor keramiek en tegels is een schoonmaakmiddel op basis van citroenzuur geschikt. Gebruik in ieder geval geen schuurmiddel of chloor en bleekmiddel. Het tast de beschermlaag aan en dat betekent dat zeep en vuil zich gemakkelijker kan gaan hechten. Voor glas voorkomt wekelijks een anti-kalkmiddel lelijke kalkplekken.

Een spons, zeem of trekker vormen het schoonmaakgereedschap. In ieder geval geen schuursponsen of wonderdoekjes. Ook microvezeldoekjes hebben dikwijls een schurende werking.