Waarschijnlijk heb je nu wel een keer gehoord over een Capsule Wardrobe (zo niet, lees dan even deze blog). Maar vandaag laat ik je zien hoe voor je sieraden een capsule wardrobe maakt. Want als je eens eerlijk kijkt naar de inhoud van je sieraden-doos (of waar je ze ook bewaard), zul je vast ook wel zien dat je waarschijnlijk een grote pot nat hebt. Zo niet, dan is het eerste deel van deze blog helemaal niet interessant voor je, en scroll je lekker door naar het gedeelte over het minimalistisch opbergen van je sieraden capsule.

Wat is een capsule?

Of het nou gaat om een capsule wardrobe met kleding of sieraden… Een capsule is eigenlijk een kleine verzameling van spullen waar je het maximale uit kunt halen. Een gemiddelde Nederlander heeft meer dan 200 kleding items in hun kledingkast. Waarvan bijna 80% niet regelmatig wordt gedragen. Dood zonde niet?! Waarom zou je een enorme kast kopen, die ook steeds groter moet, om kleren in te stoppen, die je eigenlijk niet draagt. Je kunt dan beter minder dan 50 items hebben, waarmee je gewoon ruim 100 outfits kunt maken, omdat ze goed bij elkaar passen (qua kleur).

Tijd dus om alles te minimaliseren dus. Het is met het uitzoeken van een capsule wardrobe erg fijn om te weten welk kleur type je bent. Bepaalde kleuren kunnen je namelijk laten stralen, terwijl andere kleuren je flets en bleek laten zijn. Dit verschilt per persoon, dus het is dan verstandig om net als ik, een kleur analyse te doen. Zo weet je namelijk precies wat je goed staat en wat niet, en weet je dat je dus met welke items je het beste uitkomt.

Kleur bekennen

Als het om sieraden gaat heb je ook bepaalde kleuren die wel of niet met je kleurtype gaat. Warme kleur types kunnen goud en rose goud heel mooi staan, terwijl zilver beter bij koelere types valt (de types warm en koel zeggen trouwens niets over iemands karakter, hihi). Dus mede hierdoor is het goed om te weten welke kleuren bij je passen.

Zo droeg ik zelf eigenlijk vaker zilver (eerder gekozen vanwege budget redenen dan omdat dat bij mijn kleur type paste) terwijl goud en rose goud beter bij mijn kleur type passen. Toen ik dus mijn capsule voor mijn sieraden wilde samenstellen, wist ik dat ik eigenlijk het grootste gedeelte kon weggeven. Weggooien doen we natuurlijk niet.

Welke items kies je voor je sieraden capsule

Nu is het de hoogste tijd om te kiezen voor bepaalde items. In een kledingkast is het logisch dat je een aantal broeken hebt, meerdere shirts, truien en vesten. Maar hoe doe je dat met sieraden?

Allereerste moet je eens kijken wat je eigenlijk nu altijd al draagt. Ik heb bijvoorbeeld alleen maar één ring van goud, mijn trouwring. Verder vind ik mezelf niet echt een ringen type… Misschien omdat ik wat kortere (dikkere) vingers heb dan gemiddeld? Ik weet het niet precies, maar goed. Ringen zou ik niet zo snel kopen. Jij hebt zelf vast ook wel een paar items waarvan je denkt, zoiets zou ik nooit kopen (grote hoepels in je oren, of juist een hele rits gouden oorstekers). Kijk dus eerst wat je al hebt, én wat je met plezier draagt.

Zijn dit ook items die je in je capsule wilt hebben? Ga dus kijken wat je graag draagt, hoeveel je daarvan nodig hebt en of je dit al hebt?

Zo heb ik dus al mijn zilveren items doorgegeven aan mijn meisjes en vriendinnen, en ben ik begonnen met het langzaam opbouwen van een gouden capsule. Ik koos voor een aantal gouden oorbellen (minimalistische ontwerpen zodat ze bij al mijn outfits gaan), en een gouden ketting die een outfit kan breken, omdat ie zo lang is.

Je moet dus ook echt nadenken of de items die je kiest passen bij je lifestyle. Ik ben geen party animal, of iemand die regelmatig naar formele events moet… Ik ben voornamelijk thuis met de kinderen, doe het huishouden en ga naar simpelere events. Daarvoor heb ik dus geen extravagante sieraden nodig, maar meer praktische sieraden, die mijn outfits net dat extra laagje geven.

Passen de sieraden die jij nu draagt ook bij jou? Bij je levensstijl en je persoonlijkheid? Je kleurtype? Dan ben je goed op weg om je capsule te krijgen.

Zo berg je je sieraden op een minimalistische manier op

Ik koos ook voor een fijn sieraden etui. Of etui…. Het is eigenlijk een stuk groter, met allemaal speciale zakjes, vakjes, insteek mogelijkheden, ophang haakjes en meer. Zo weet ik zeker dat mijn kettingen niet meer door elkaar raken, heb ik alle oorbellen per paar netjes naast elkaar zijn. Heerlijk overzichtelijk zo. Je kunt precies zien welke ringen je hebt, zoekt snel je favoriete ketting uit en ga zo door. Echt super ideaal, en wat mij betreft ook een perfect (kerst) cadeau. Geen gezoek meer in sieraden doosjes, of het uit elkaar halen van kettingen (net kerst lampjes die elk jaar lopen te klieren). Deze super handige, en ook mooie, sieraden opberger koos ik trouwens bij Brandfield uit.