Heb jij kids die het eigenlijk veel leuker vinden om met boutjes, schroeven, en oude apparaten te spelen, dan met race-auto’s of Barbie? Dan heb jij  gewoon een kleine ontdekker en wie weet zelfs uitvinder gebaard. En dan kun je heel veel toffe speelsets kopen, waar ze kunnen leren coderen, of bouwen, of constructies zelf maken (en daarover ook meer in dit artikel), maar soms worden ze gewoon blij van een doosje schroeven en een hamer.

Wat te doen als je kind geen speelgoed wilt?

Ik zie deze vraag steeds vaker voorbij komen. Mijn kind wil eigenlijk niet eens echt spelen met normaal speelgoed. Ja ze vinden LEGO wel leuk, en ja ze bouwen af en toe wel iets met Kapla. Maar het liefst rommelen ze aan de oude broodrooster. Of spelen ze met een soldeerbout. Oef… Wat doe je dan? Toch proberen om het standaard speelgoed ze op te leggen ? OF ga mee met hun ontdekkingstocht in de wereld van installatiemateriaal.

Mijn grootste tip is om gewoon samen eens te kijken hoe je met goedkoop materiaal samen wat leuks kunt maken. Ik snap het helemaal. Ik denk dat geen enkele ouder staat te springen wanneer hun zevenjarige kind om een soldeerbout vraagt. Maar ze zijn er. En zeker geen zorgen, want kids die buiten de lijntjes kleuren zijn de initiatiefnemers van morgen. De ontdekkers, ontwikkelaars, uitvinders en diegene die bijzondere dingen zullen bereiken.

Dus pak gewoon samen een keer die soldeerbout op, en ga samen veilig aan de slag. Schroeven, spijkers, hout en ander slim knutsel materiaal kost gelukkig geen drol. En als je een beetje zoekt, zul je vast wel wat in de schuur vinden, of zelfs op straat. De kids die speelgoed niet echt aanstaat, zijn vaak innovatief genoeg om zelfs van spullen op straat iets moois of slims te maken.

Als je dan onder begeleiding wat hebt geknutseld en gemaakt, dan wordt het tijd om ze los te laten. Laat ze maar lekker zelf op bijzondere ideeën uitkomen, gekke bouwwerken maken of coole uitvindingen verzinnen. Natuurlijk houd je de boel nog steeds een beetje in de gaten, maar probeer er vooral niet bovenop te blijven zitten. Als ze zich een keer met de hamer op de vingers slaan in plaats van op de spijker, dan weten ze ook gelijk dat ze een volgende keer iets voorzichtiger moeten zijn. Laat de natuur ze maar leren hoe alles werkt, daar zijn ze voor gemaakt.

Speelgoed dat ontdekkers op weg helpt

Er bestaat natuurlijk ook speelgoed dat ontdekken bevordert. Zo kregen wij laatst een ontzettend gave knikkerbaan die je eindeloos laat bouwen, en experimenteren met zwaartekracht. Gratvitrax is helemaaaaaal de bomb!

Of wat dacht je van een andere knikkerbaan voor de iets jongere kinderen, Hubelino. Hiermee is eindeloos te combineren met Duplo, of gewoon met alleen de Hubelino sets met knikkers, baan elementen en bouwblokken.

Voor de uitvinders bestaan er allerlei gave robot sets, of wat dacht je van Micro Bits. Je kids kunnen ook heel goed leren programmeren met Scratch, een online programma voor kinderen waarmee ze van alles kunnen programmeren. Op YouTube zijn tientallen filmpjes te vinden waarop je precies stap voor stap kunt leren hoe je een spelletje zelf bouwt, of een animatie laat bewegen.

En zo is er nog veel meer voor kids die eigenlijk geen speelgoed willen om mee te spelen. Er is genoeg te vinden, en daar zullen we steeds meer en meer blogs over online zetten.

PIN IT