Het is officieel deze week herfst. Maar eerlijk gezegd heb ik het gevoel dat de herfst dit jaar ongeveer in juli al is begonnen. De zon heeft maar vrij beperkt ons landje verwarmt. Toen wij ook nog eens drie weken naar de zon vertrokken, was het bij thuiskomst wel even wennen. Gewoon meer dan 20 graden verschil. Ik kan er nog steeds niet aan wennen, en heb het dus serieus al sinds eind augustus koud! Zodra de zon schijnt, zie je mij dus op een windvrij plekje in de zon zitten, om een beetje warm te worden.

Tot onze verbouwing was de winter voor ons echt een crime. We hebben een prachtig hoekhuis, en een vrij ‘gierige’ buurman (haha, sorry buurman, maar je hebt de verwarming nooit aan volgens mij). Dat betekent dus dat we tussen twee koude plaatsen zitten. Niet heel erg top, zeker niet als de spouwmuur (de buitenmuur dus) twintig jaar geleden ‘geïsoleerd’ is. Ja, ze deden toen vast wat ze konden, maar vergeleken met hoe ze nu de spouwmuur isoleren, is dat echt bijna niets. Hoogste tijd dus om eens te kijken naar het opnieuw isoleren van die buitenmuur.

Omdat jullie onze verbouw blogs zo leuk vinden, geef ik je vandaag een aantal tips, laat ik de voordelen van het isoleren zien, en vertel ik je wat je ongeveer qua kosten kunt verwachten.

Waarom de spouwmuur laten isoleren?

Naast een natuurlijk super logisch voordeel, namelijk je huis warmer krijgen en vooral houden, zijn er meer redenen om je spouwmuur te isoleren. Want in zo’n buitenmuur zit regelmatig vocht en of zelfs schimmels. We weten allemaal dat schimmels niet goed voor je gezondheid zijn, maar weet jij eigenlijk wel of er schimmels in je muur zitten?

Vochtproblemen in muren zijn ook veel voorkomend, maar je lost dat makkelijk op met spouwmuur isolatie. De siliconen bovenlaag zorgt ervoor dat er geen vocht door kan komen van de buitenmuur naar de binnenmuur.

Als je minder hoeft te stoken, scheelt dat natuurlijk ook heel erg in de kosten op je energie rekening. Gemiddeld bespaar je maar liefst € 260,- per jaar (!) op de rekening. Dit loopt zelfs op tot €1000,- als je een vrijstaand huis hebt (met dus zeker 4 spouwmuren).

Mochten we trouwens wel een super hete zomer krijgen ooit, dan zul je ook de voordelen van een geïsoleerde spouwmuur merken. Want een goed geïsoleerde spouwmuur houdt niet alleen de warmte in het huis, maar zorgt er ook voor dat de kou én warmte van buiten buiten wordt gehouden. Zo heb je tijdens een hittegolf dus ook veel minder last van de warmte die buiten om het huis heen hangt.

Waar let je op bij oudere huizen?

Als je al in een wat ouder huis woont (voor 1930 ongeveer), dan heb je de kans dat er überhaupt geen spouwmuur in jouw woning is. Dan is het isoleren van een spouwmuur logischerwijs dan niet mogelijk. Je kunt er dan wel voor kiezen om je huis van binnenuit te isoleren. Je kunt op deze manier ook nog genoeg warmte in huis houden.

Ook kan het zijn dat jouw woning al wel een keer spouwmuur isolatie heeft gehad, maar dat dat is gedaan met bouw puin of verouderd isolatie materiaal (zoals bij ons het geval was). Het is dan wel belangrijk dat al het oude isolatie materiaal wordt verwijderd, anders krijg je koude ‘gaten’. Die zorgen ervoor dat de warmte alsnog ontsnapt. Dit kost (helaas) wel extra geld om het oude materiaal te verwijderen, maar uiteindelijk zal het wel meer warmte opleveren.

Wat kost spouwmuurisolatie?

Dus, je wilt nu je spouwmuur laten isoleren. Maar wat kost spouwmuurisolatie? Het grootste gedeelte van de kosten zullen arbeidskosten zijn. Dit is vaak al wel zo’n 50% van de totaal kosten. Daarnaast heb je natuurlijk te maken met materiaal kosten, de kosten van de machine, maar vergeet zeker niet de voorrijkosten.

Daarnaast heb je verschillende soorten spouwmuurisolatie. Namelijk glaswol, steenwol, isolatiekorrels en PURschuim. Voor het gemak zal ik even de gemiddelde prijzen van isolatie met isolatiekorrels voor een aantal verschillende soorten woningen nemen.

Voor een appartement met isolatiekorrels ben je tussen de 310-410 euro kwijt. Heb je een tussenwoning, dan kun je die laten isoleren tussen de 610-760 euro. Een hoekwoning als de onze kosten tussen de 760-910 euro en met een twee-onder-een-kap woning moet je tot ongeveer €1200 rekenen. Prijs je je gelukkig met een compleet vrijstaande woning? Dan zul je natuurlijk het meest moeten isoleren en kom je tussen de €1410 – €1610 uit.